Kakšno kolo kupiti otroku?

Objavljeno
19. marec 2019 11.03
Posodobljeno
19. marec 2019 11.03
Andraž Vide Čeligoj
Andraž Vide Čeligoj
No, vsaj meni je še kako živ spomin na dan, ko sta mi stric Emil in teta Slava iz zamejskih Opčin, seveda po naročilu none in nonota za rojstni dan v domači kraj pripeljala moje prvo, tisto – ta pravo kolo. Seveda nisem vedel, kaj me bo za darilo čakalo iz njihove strani. Vedel pa sem, da so vedno pripeljali tiste sladke, ta rdeče pomaranče, ki si jih od siciljanskih branjevcev kupil ob cesti malo pred takrat železno mejo  in seveda  obvezen mandolat iz openske slaščičarne, kak big babol žvečilni gumi – to sem pričakoval. Ampak, glej ga zlomka, iz prtljažnika tistega belega Forda Taunus sta stric Emil in nono Stanko ven potegnila – čisto novo, rdeče kolo.

  

Lahko si predstavljate, da je želja po sladkih pomarančah in mandolatu takoj izginila – prišel pa je tisti prvi klic parkirišča čez cesto. »Tati, gremo se vozit s kolesom« je bila prva stvar, ki sem jo izustil. Seveda, oče, tudi navdušen športnik, je prikimal in že sem, seveda brez čelade začel svojo življenjsko kolesarsko odisejado. Cilj tistega dneva, bila je nedelja, je bil prevoziti krog okoli trgovine takrat ponosnega ilirskobistriškega trgovca Ilirije. No, pot se je dobro začela, saj poznate tisto, veter v laseh (no, ta občutek mi je že dolgo neznan), nasmeh v ustih, ponos ob novem kolesu – vse  to je nasilno prekinila dvometrska "škarpa" ob trgovini. Gmota rdečega železa je trdo pristala na mojem na srečo samo s ponosom ranjenim "truplom", z rahlo razbito ustnico in močnim glavobolom. Da vam ne razlagam o zvočnih efektih, ki sta jih nona Vida  in teta Slava testirali na moškem delu populacije. Taka in podobne izkušnje bi marsikaterega odvrnile od ukvarjanja s to res enkratno športno aktivnostjo – ampak da nebi tudi vaši nadobudneži okušali zemlje in peska na bližnjem parkirišču že prvi dan vam bom ponudil nekaj nasvetov, kako izbrati primerno kolo za začetek kolesarskih karier novih kolesarskih zvednikov.

 


Foto: Cruzee

Poganjalček
Tudi sam sem ponosen starš zdaj že skorajda dvoletnika. Tudi to je bil eden izmed razlogov, da sem se odločil svoje »medmrežno« raziskovanje deliti z vami. Poganjalčki so super zadeva, saj le ti ne premorejo klasičnega pogonskega sklopa – zobnikov in verige –temveč se, v skladu s pomenom besede "Poganjalček" premikajo  in ustavljajo s pomočjo otroških nog. Modelov poganjalčkov je res ogromno, od lesenih, do kovinskih, vzmetenih – skratka izbira je ponavadi  pogojena z željami  staršev in debelino tistega nepogrešljivega, največkrat (vsaj pri meni) s pajki obiskanega modnega dodatka – denarnice. Pri vožnji s poganjalčkom se otroci naučijo osnov krmiljenja, ravnotežja ter koordinacije potrebne za vožnjo kolesa. Ker ni mehanskega pogonskega sklopa to posledično pomeni manj strganih najnovejših hlač in zoprnih odrgnin ki lahko nastanejo pri stiku otroške nogice in gonilke. Pozorni bodite le na višino obvezno nastavljivega sedeža. Najbolj enostaven način je, da s tračnim metrom izmerite dolžino stegnenice in golenice. Vsi poganjalčki so "opremljeni" s podatkom o mini in maksimalni višini sedeža. In kar je najbolj zanimivo, ko bodo vaši nadobudneži prestopili na večje, »ta pravo« kolo bodo v večini primerov stranska kolesa na njem bolj za okras. Kul zadeva, ni kaj.


Foto: Michael Jung

16 palčna kolesa, primerna za otroke stare od 4 - 8 let

Pri tem ne mislim na velikost okvirja, temveč velikost gum in obročnikov. Tukaj se pojavi že prva težava, pa s tem ne mislim na velikost kolesa, temveč na model in barvo kolesa sosedovega Maja oziroma sosedove Mojce. Naše kolo mora biti enako, če ne boljše. Če pa je na njem slika Spidermana ali pa Hello Kitty, toliko boljše. Ta kolesa so še opremljena s stranskimi kolesi, ki jih z osnovnim znanjem mehanike z lahkoto odstranite, širokimi pedali in seveda v večini primerov, z V –zavorami. So zelo nezahtevna za vzdrževanje, saj v večini primerov niso opremljena s prestavnim sklopom, hkrati so pa dovolj vzdržljiva, da prenesejo vse skoke in padce, ki so jih naši Spidermani sposobni z njimi izvesti. In kar je pri tej kategoriji res super je to, da si lahko že izberete npr. gorsko kolo, bmx, navaden "cruizer" - vse po željah naših sončkov. Pa še nasvet – pred vožnjo obiščite lokalnega "biciklmajstra" da vam strokovno in  pravilno nastavi oddaljenost zavorne ročice od krmila. Otroške dlani so majhne in kot take ne dosežejo vedno zavorne ročice brez da bi roka zapustila krmilo. Nevarno in neprijetno!20 palčna kolesa, primerna za otroke stare 7 - 10 let

Dobrodošli v svet velikih! Ta kolesa so že opremljena z vsemi bombončki kot tista, ta prava, velika kolesa. Gorska kolesa so že opremljena s prestavnim sklopom, vzmetnimi vilicami, profiliranimi gumami, nekateri, sicer redki  modeli so tudi opremljeni z diskastimi zavorami - vse, kar premorejo velika kolesa. Seveda je ta preskok v opremi smiseln, ker so ta kolesa podvržena dosti večji "zlorabi" kot tista, zdaj že, vsaj po izjavah naših malih dirkačev - "otroška" kolesa.

24 palčna kolesa, primerna za otroke stare od 9 let naprej

To so identična kolesa (v smislu opreme) kot tista, ta prava odrasla kolesa, vendar so geometrija in velikosti okvirjev prirejeni velikosti naših mladcev in mladenk. Širši je tudi izbor barv, oblik okvirjev in tudi kvalitete opreme, ki te mini dragulje krasi. Tukaj se gorskim kolesom pridruži tudi tista, z Italijanskim Girom povezana kategorija cestnih koles, ki je tudi pri nas vedno bolj priljubljena. Ta kolesa so, vsaj  v oblikovnem smislu  izjemno podobna cestnim specialkam, ki jih vozijo vzorniki naših otročičkov na velikih dirkah. Zato so tudi toliko bolj privlačni – za njih in na žalost za može s črnimi maskami in lomilci ključavnic.Kaj preveriti pred vsako vožnjo?

-pritisk v gumah

-delovanje zavor in svetlobnih teles

-zračnost v ležajih

-pritrditev dodatnih delov (blatniki, zvonec, luči..)

-zaščitno opremo (čelada mora biti brezhibna – beri, brez udarnin oziroma sledi udarca)

Torej, pomlad je v polnem razcvetu. Bliža se poletje in ni ga lepšega letnega časa kot aktivno preživljanje prostega časa z našimi najbližjimi. Najsi bodo to kratki izleti v bližnjo okolico mesta kjer prebivate, ali večdnevni izleti – preživite jih karseda kvalitetno. Ne pozabite pa na ustrezno zaščitno opremo (čelado) ,pijačo (seveda tako, ki ne povzroča dvojne slike okolice, po kateri se vozite)in zaščito proti soncu. Upam, da sem vam vsaj malo olajšal odločitev za nakup prvega kolesa  in vam skrajšal čas, ki bi ga drugače preživeli za računalnikom.