Katere oblike stopalnega loka poznamo?

Objavljeno
08. oktober 2018 12.10
Posodobljeno
08. oktober 2018 12.10
Klemen Dolenc
Klemen Dolenc
Najenostavnejši način, kako sami ugotovimo, kakšne oblike je naš stopalni lok, je odtis našega mokrega stopala na papirju ali kartonu. Vsi ponudniki tekaške obutve pa nam to lahko ugotovijo z različnimi meritvami ali s snemanjem našega bosega teka na tekaški stezi.

Glede na značilnost našega stopalnega loka smo lahko pronatorji, supinatorji, naš stopalni lok pa je lahko tudi nevtralen. Poglejmo, kaj pomeni kakšen pojem:

• Pronacija – naravni prenos teže pri koraku, ko se teža ob dotiku stopala s podlago na zunanji strani pete prenese proti notranjemu delu prstov (palcu). Če se naše stopalo preveč nagne na notranjo stran, govorimo o čezmerni pronaciji.

• Supinacija – če se teža ne prenese na notranji del stopala, ampak ostane na zunanjem delu in gre proti prstom bolj v smeri mezinca, govorimo o supinaciji.

• Nevtralni stopalni lok – vmesna stopnja med pronacijo in supinacijo.Največja ponudba tekaških copat je za tekače in tekačice z nevtralnim stopalnim lokom, ki lahko uporabljajo tudi modele za zmerne pronatorje in supinatorje. Tisti z močnejšo pronacijo ali supinacijo pa naj obvezno izberejo tekaške copate, namenjene njihovi obliki stopalnega loka.

Seveda je izbor tekaških modelov odvisen tudi od naše tekaške pripravljenosti in tehnike teka.

Pri počasnejšem teku govorimo o načinu teka peta–prsti, ko pa smo hitrejši, tečemo po sprednjem delu stopala oziroma po prstih.