Katere so največkrat spregledane vaje?

Objavljeno
21. november 2018 12.11
Posodobljeno
21. november 2018 12.11
Luka Štucin
Luka Štucin
V zadnjem prispevku o pozabljenih in zapostavljenih vajah smo se spomnili na vadbo na stopnicah, trening s skoki in enonožni počep, vse tri vaje pa spadajo med najboljše funkcionalne vaje v svetu telovadbe, ki jih ne smemo izpustiti. 

Zamenjati vsakdanjo rutino pomeni poskusiti nekaj novega. Ne samo v vsakdanjem življenju, to misel lahko apliciramo tudi na telovadbo in se z njo borimo proti dolgočasnosti, ki jo na vsake toliko občutimo ob vsakodnevni vadbi. Motivacija bo uhajala skozi streho, ko boste poskusili nekaj novega, zato ne zapostavljajte vaj, ki vam lahko prinesejo izjemne rezultate.

10. Gugalnica z rusko kroglo oziroma kettlebellom

Tarče: Roke, noge, spodnji del hrbta, zadnjica, ramena, sredica

Naš nekdanji sodelavec pri reviji Polet Marko Mrak je bil enostavno ubrisan za rusko kroglo in nam na poti odkril vse pozitivne kotičke vadbe s tem telovadnim pripomočkom. Ruska krogla omogoča balistična gibanja, kljub velikemu številu vaj pa so najbolj priljubljene štiri osnovne vaje, ki imajo po gibanju in koordinaciji veliko skupnega s tekmovalnim dvigovanjem uteži: gugalnica (swing), nalog (clean), sunek (snatch) in potisk (jerk). Osnovna vaja je gugalnica, ki je na videz precej enostavna, vendar pa naše gibanje mora biti sproščeno, tako da se sila usmeri navzgor in ne naprej, kar je skoraj vedno začetniška napaka. O gugalnici z rusko kroglo je Marko Mrak več napisal v tem prispevku.

Kako začeti: Potrebujete rusko kroglo in voljo!

11. Tek na različnih terenih

Tarče: Vzdržljivost, kondicija, kardio

Pozimi za tek ne obstaja samo tekaška steza ali trak v vaši najbližji telovadnici. Tudi ko je mraz moramo s tekom menjati okolje, se podati v naravo, na asfalt ali pa preteči nekaj krogov na atletski stezi. Nikakor ne dopustite, da vaša domišljija ugasne in da padete v rutino. Nič ni lepšega kot osvobajujoč tek v naravi. Pozimi je vseeeno na nekaj stvari treba biti previden, tudi o tem smo že pisali na naši spletni strani.

Kako začeti: Odpakirajte pomlade tekaške copate in se odpravite v spopad z ne preveč surovo slovensko zimo.

12. Potiskanje bremena

Tarče: Noge, sredica, boki in hrbet

Vajo s potiskanjem bremena najlažje opišemo s primerjavo potiskanja ugasnjenega ali pokvarjenega avtomobila. Če vaša telovadnice ne premore stojal za potiskanje, potem lahko vdbo opravite na ravnini, avto prestavite v nevtralno in potiskate. Previdnost je seveda na prvem mestu, zato ne ogrožajte ljudi okoli sebe.

Kako začeti: Upamo, da se vam avto ne bo pokvaril, obenem pa upamo, da vaša telovadnica premore stojalo za potiskanje.