Kdo je premagal Primoža Rogliča

Objavljeno
02. avgust 2018 12.08
Posodobljeno
02. avgust 2018 12.08
M.C.
M.C.
Kdo je G? G je programiran kolesar. Ve, da mora biti dober. Ko mu rečejo, da mora biti pomagač, je pomagač. Ko mora zmagati, zmaga. Če ne pade… In veliko je padal v svoji karieri.
Padel je že tako nizko, da je bil v cilju na Elizejskih poljanah, samo še en kolesar za njim. Vendar je bil to njegova prva dirka po Franciji in bil je najmlajši na dirki in ko je prišel v cilj je bil skoraj športnik leta v Velsu. Enajst let je od tega Toura.


Trikratni svetovni prvak in dvakratni olimpijski  na velodromu je kolesar, ki je premagal Rogliča in vse ostale na letošnji francoski pentlji. Kolesariti je začel, ko je bil 10 letni fantič. Nikoli zakompliciran in vedno med tistimi, ki so obetali, vendar se ni vedelo do kam lahko seže. Če ne drugega bo super pomočnik, je nosil priponko.
Dave Braisfold je tisti možak, ki ga je leta 2010 postavil v Team Sky, ekipo, ki je vse od tistega leta številka ena v kolesarskem svetu. Dave je s tremi različnimi kolesarji zmagal na šestih Tourih! Naslednje leto bo najbrž s četrtim možem zmagal sedmi Tour. Bernal bo na vrsti, pravijo.


Najboljša Thomasova lastnost je njegov humor. Vse je prepričal, da ga ne briga oziroma nima pojma ali vozi Pinarello ali Scott ali katero drugo speciako, kaj šele, da bi vedel, kakšne obroče ali gume ima njegovo kolo. Je to mogoče? Njegovi mehaniki vedno znova pravijo, da tak pač je in da bi težko opazil, če bi mu na specialko privijačili tačko. Vendar, če preberete njegovo knjigo G-jev pogled na kolesarski svet, hitro dojamete, da se iz nas vseh in sebe samega krepko norčuje. In ko je knjiga prebrana si bralec reče, da si ta fant zares zasluži biti najboljši na svetu! Izredno intelektualno humorna knjiga, ki Thomasa povsem razkrije.

Foto: Rus Ellis


Za zmago na letošnji dirki po Franciji ni spadal niti med širši krog favoritov, čeprav je zmagal Tourovo generalko. Kako je to možno? Zato, ker je tak kot je. Resno ga jemlje pravzaprav le Brailsford.


Pravijo, da je humorist, ki med kolesarji zelo trpi. Ko boste prebrali knjigo, vam bo stavek jasen.


Zdaj se bo moral zresniti, oziroma se je zresnil že pred začetkom Največje Dirke. Zmagal je v slogu najboljših zmagovalcev te dirke. Niti v enem trenutku ni bil ogrožen. Zmagal bi tudi predzadnjo etapo, kronometer, kjer naj bi dokazal, da je najmočnejši, vendar je v zadnjih kilometrih popusti, zavrl, ker se je spomnil, kako smolo s padci je imel v dosedanji karieri. Celo veter ga je pred dvema letoma spravi s ceste, kaj šele nesreče…


Thomas je še eden od Braisfoldovih programiranih kolesarjev. Kako je premagati Froomea, štirikratnega zmagovalca te dirke? Enostavno, takrat, ko to reče Dave. Team Sky ima sofisticiran pristop. Da, res je veliko denarja v igri, vendar v oči zbode nekaj. Tour so začeli zmagovati fantje, ki se ne morejo bahati s številnimi zmagami na cesti. Wiggins in Thomas sta pred cestnim kolesarstvom kraljevala na velodromu, Froome še to ne, ampak na gorskem kolesu.  Kaj to pomeni? Program? Da, vendar ne tisti Armstrongov… Najbrž, da ne.