Kdo nam lahko pomaga med tekom?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ob vsakršni ponudbi takšnih in drugačnih pri­pomočkov in pametnih telefonov, ko zdaj postrani pogledamo človeka z zastarelim mo­bitelom, smo bili v zadnjih letih priča poplavi številnih aplikacij in gedžetov, ki nam pomagajo na skoraj vsakem koraku. Pred desetletjem so bile mobilne igrice presežek, zdaj so vodilno vlo­go prevzele aplikacije, ki nam, tudi skozi igro, poma­gajo preteči nekaj kilometrov, skuhati kosilo, nas locirati na zemljevidu, najti prave kotičke za po­tep ... Gedžeti (angleško gadget pomeni predmet ali izum) pa so na drugi strani čedalje bolj mi­nimalistični in se osredotočajo na specifično področje.

Včasih je bilo lahko prepoznati zapečkarja ali vnetega športnika, zdaj, ko ima že skoraj vsak v svojem žepu visokotehnološki izdelek in je op­remljen z zadnjimi gedžeti, pa nismo prepriča­ni, kdo za potrebe gibanja uporablja konzolo nin­tendo wii in kdo res preteče deset kilometrov na dan.

Ampak vemo, da vi mislite resno in da na čudovito tekaško soboto ne mislite ostati doma, ampak si nameravate obuti najljubše tekaške copate, obleči majico, ki ste si jo izdelali s prijatelji, in v ušesa poriniti slušalke z izborom svojih najljubših skladb za tek.

Ste kaj pozabili? Vam kaj manjka? Kako boste vedeli, ali tečete prehitro ali prepočasi? Kdaj je tre­ba piti? Kaj če me bo zeblo? Kaj če mi bo prevro­če? Ojoj, si mislite, upam, da nam je vreme na dan prireditve ne bo zagodlo in da naše vre­menoslovce ne bo »presenetila« kakšna burja ali snežni metež sredi Ljubljane. Na vreme za­res nima vpliva nihče, a poskrbite, da boste pri­pravljeni na vse.

Izbor gedžetov in aplikacij, s katerimi si lahko olajšate 10-, 21- ali 42-kilometrsko razdaljo, je na­stal v uredništvu Poleta O2, večina pripomočkov je bila preizkušenih.

Pa še nekaj: jasno je, da ne potrebujete pri­po­močkov, če želite teči, ravno v tem je čar teka. A ure, osebni trenerji na telefonih, slušalke in merilniki srčnega utripa lahko popeljejo vašo formo na novo stopnjo, saj je količina podatkov, ki jih prejmete, ogromna. Pa še olajšate si kak ki­lometer ali dva, saj tako mineta hitreje, kot bi sicer.

 

Tekaška ura FitBit Charge

ni podpisa
ni podpisa

Tekaška ura v pravem pomenu besede, saj lahko na njo z lahkoto pozabite, a to v resnici z uro FitBit Charge ni mogoče, ker vas na vsako aktivnost in dosežen cilj opozarja z vibriranjem. Na malem zaslonu enostavno pogledate, koliko časa tečete, koliko korakov ste naredili, koliko stopnic pretekli in koliko kalorij porabili. Prednost je predvsem v tem, da vam ni treba odklepati telefona, zagnati aplikacije in pogledati tam, to vam bi med tekom vzelo veliko časa, pa še kakšno korenino bi spregledali in končali sezono.

Dodana vrednost: Nadzirate lahko tudi svoje spanje, kaj in koliko pojeste ter rekreacijo. Zakaj ne bi pri tem še dobro izgledali? FitBit namreč tekaško uro ponuja v štirih različnih barvah. Pa še to: če je vaš telefon dovolj blizu in ga imate na tiho, vas bo ura opozorila na prejeti klic.

 

Častna omemba med tekaškimi urami: Garmin Forerunner 620 HRM-Run. Odličen, celo boljši od ure FitBit Charge, a stane 400 evrov.

 

Slušalke Bose SIE2i

ni podpisa
ni podpisa

Tek temelji na preprostosti in zato potrebujete tudi preproste, a kakovostne slušalke, ki jih lahko vtaknete v svojega pametnjakoviča ali predvajalnik. Slušalke se bodo zaradi bolj ženstvene barve bolj podale dekletom, a to ne pomeni, da si moški ne kupimo kakšnega gedžeta zaradi njegovih lastnosti, ne podobe. Slušalke so odporne proti znoju in so na večini testov slušalk, ki jih uporabljajo tekači, dobile najvišje ocene za zvok. Slušalke so lahke, tehnologija »StayHear« ali »ostani tukaj« pa skrbi, da nam ne zdrsnejo z ušes.

Dodana vrednost: Bose zraven slušalk podarja še Reebokov etui za telefon, ki si ga opasate na roko in klice sprejemate prek slušalk.

 

Častna omemba med slušalkami: JVC HA-ETR40 Extreme Fitness – tako glasne, da morate imeti oči na pecljih.

 

Pametna tehtnica

ni podpisa
ni podpisa

Taylor Smart Scale Body Fat Scale je pametna tehtnica, ki je seveda ne boste potrebovali med tekom, je pa odličen pokazatelj vašega telesnega stanja pred tekom in po njem. Ko se odpravite na maraton, stopite nanjo, odčitajte podatke in ponovite, ko boste prišli po številnih kilometrih nazaj domov. Tehtnica meri vašo telesno težo, telesno maso, delež vode, mišično maso, kalorije … Podrobno vam pove, kako in koliko ste izgubili ali pridobili.

Dodana vrednost: stopiti na tehtnico ne bo več mučno opravilo. Poleg tega se na njo povežete prek bluetootha in brezžično prenašate podatke. Tehtnica je tudi vaš nutricist, saj vam priskrbi smernice, kako ohraniti svojo telesno težo.

Cena: 52,70 evra

 

Plastenka za vodo HydraCoach

ni podpisa
ni podpisa

Ali med tekom pijete dovolj? HydraCoach je pravzaprav pametni bidon, ki meri vaš vnos tekočine v telo, izračuna vaše potrebe za dobro hidracijo med aktivnostjo, vas čez dan opozarja na hidracijo in vas celo nauči, da v vsakdanjem življenju popijete dovolj vode.

Dodana vrednost: njihov slogan se glasi: Ker je biti žejen že prepozno. Zato si ne dovolite, da bi vam med tekom zmanjkalo tekočine, saj z dehidracijo hitro trčite ob zid in takrat ne gre več naprej. Obstaja več različic pametnega bidona. Za maratonce priporočamo športnega.

Cena: 26 evrov

 

Milestone pod

ni podpisa
ni podpisa

Kdaj zamenjati tekaške copate? Z »vohunom« Milestone pod ne izmerite le kilometrov, ki jih naredite v tekaških copatih, ampak tudi izveste, kdaj se je treba od vaših tekaških pomočnikov na nogah posloviti. Napravica meri tudi razmerje sile med peto in prsti ob udarcu, tako da s tem pridobite veliko podatkov o svojem tekaškem koraku. Ob primernem posvetovanju se lahko izognete številnim tekaškim poškodbam.

Dodana vrednost: povežete ga z aplikacijo in po telefonu spremljate vse pridobljene podatke.

Cena: 22 evrov

 

Hladilna brisača Mission

ni podpisa
ni podpisa

Ljudje se ne morejo načuditi izdelku podjetja Mission, ki je tekačem priskrbelo odlično osvežitev med vadbo v toplem vremenu. Če bo na maratonu vroče, kar se je že zgodilo, je ne pozabite v avtu ali doma. Brisača je narejena iz patentiranih vlaken, za katere podjetje ne želi izdati »recepta«. Ko jo pomočimo v vodo, se izjemno ohladi. Če pa je hladna brisača, boste ohlajeni tudi vi.

Dodana vrednost: prvi podoben izdelek, ki smo ga opazili na razširjenem trgu tekaške ponudbe.

Cena: 11 evrov

 

Očala Adidas Evil Eye EVO PRO L

ni podpisa
ni podpisa

Adidas je v svetu športnih očal poznan kot eden najbolj naprednih opremljevalcev in tudi s tem modelom sončnih očal lahko v vročini, ko se močno potite, mirno nadaljujete aktivnost, saj imajo očala zaščito pred znojem in so zračna.

Dodana vrednost: če niste samo tekaško usmerjeni, lahko očala uporabljate pri vsaki aktivnosti, še posebno priljubljena so med gorskimi kolesarji.

 

 

 

Rokavi za gretje

ni podpisa
ni podpisa

Če jih niste nikoli uporabljali, se vam bodo zdeli morda malce nepotrebni, vendar so naravnost fantastični za hladnejše dni, kaj šele za scenarij izpred nekaj let, ko je na najbolj tekaško nedeljo v Ljubljani celo snežilo. Če vam je prevroče, jih je precej laže nositi s seboj kakor jakno.

Dodana vrednost: Asics ponuja tekaške pripomočke po zmernih cenah, tako da so dosegljivi praktično vsem, ki tek jemljejo resno.

Cena: 7 evrov

 

Vsestranski tekaški copati

Tekaška obutev za prilogo Polet, v Ljubljani, 23. septembra 2015.
[Polet,tekaška obutev,test,Ljubljana]
Tekaška obutev za prilogo Polet, v Ljubljani, 23. septembra 2015. [Polet,tekaška obutev,test,Ljubljana]

Desetletja izkušenj in tisoče zadovoljnih tekačIC, ki so si nadelE tekaške copate Mizuno Wave. Tokrat z različico Inspire 11 ponujajo lahek in hiter model, ki ponuja odlično oporo in je primeren za vse teže tekačIC s srednje širokim in širokim stopalom. Izboljšan je nadzor upogiba sprednjega dela za enostaven prehod stopala s pete na prste. Z njim boste uživale na vseh tekaških podlagah.

Dodana vrednost: lahek in zelo stabilen tekaški model copat, namenjen pronatorkam. Ponuja vso potrebno oporo, ki jo potrebujete, pa tudi izjemno blaženje. Pa še poceni je. In še drži dolgo. Menda so Mizunovi modeli najobstojnejši, najbolj trdoživi. Po 20-letnih izkušnjah testnih zajčkov revije Polet je ta tekaški model alfa in omega.

 

 

Adidasov pospeševalnik

Tekaška obutev za prilogo Polet, v Ljubljani, 23. septembra 2015.
[Polet,tekaška obutev,test,Ljubljana]
Tekaška obutev za prilogo Polet, v Ljubljani, 23. septembra 2015. [Polet,tekaška obutev,test,Ljubljana]

Adidas med ponudniki tekaških copat še vedno sodi v sam vrh, tudi s copati kot je Adidas Sequence Boost, ki je odličen model copat za treninge in tekmovanja, torej gre za vsestranskega pomočnika. V njem lahko udobno požirajo kilometre vsi tekači pronatorji in nevtralci, ne glede na njihove kilograme. Razmerje med blaženjem, stabilnostjo in odzivnostjo je odlično.

Dodana vrednost: ta model tekaških copat lahko nosite na treningih in z njimi pretečete številna tekaška tekmovanja na vseh podlagah. Primeren je za tekače z ozkim in srednje širokim stopalom, torej če ste Big foot in se skrivate v gozdu, si izberite kakšen drug copat. Teža moškega modela je 310 gramov, model za dekleta pa premore 18 gramov manj.

 

 

Vsestranska brisača

ni podpisa
ni podpisa

Po maratonu se nimate kje oprhati in pogosto se zgodi, da se povsem premočeni podate za volan jeklenega konjička in sledi tega pogumnega dejanja vonjate še nekaj tednov v avtu. Brisača ima všit pas, tako da jo lahko uporabljate tudi poleti, ko se preoblačite na plaži, seveda jo lahko ovijete tudi okoli sedeža avtomobila.

Dodana vrednost: ne bo vam treba več zapravljati denarja za dišave ali pranje avta, le za prašek in mehčalec.

Cena: 35 evrov

 

Torbica v pasu

ni podpisa
ni podpisa

Kolikokrat se vam je zgodilo, da vaše najljubše tekaške hlače niso imele žepov ali pa so bili premajhni in ste odtekli 10 kilometrov s ključi stanovanja kar v rokah? Nešteto je tekačev, ki tečejo s telefonom v rokah. Nič več. Flipbelt je pas in torbica v enem.

Dodana vrednost: v pas lahko spravite ključe, mobitel, avtomobilske ključe, energijski gel in še kaj. Prostora praktično ne zmanjka.

Cena: 25 evrov

Več iz te teme:

Komentarji: