Kolagen na praktičnem testu

Objavljeno
19. februar 2019 08.02
Posodobljeno
19. februar 2019 08.02
Uredništvo
Uredništvo
Po dopolnjenem dvajsetem letu starosti, ko je rast popolnoma zaključena, se količina novonstalega kolagena zmanjšuje in je pri štiridesetem letu že 40% nižja kot pri dvajsetem letu, pri šestdesetem je že 70% nižja. Pri osemdesetih pa je le še 20% količine kolagena kot pri dvajsetih letih. S tem se spreminja struktura kosti, pospešena je obraba hrustanca (osteoartritis) in pride do zmanjšanja gibljivosti sklepov. Koža je vse manj elastična in postaja vse bolj nagubana. Krvne žile so manj prožne in bolj dovzetne za aterosklerotične spremembe.

Struktura mreže, ki jo v koži tvorijo kolagen, elastin in fibroblasti s staranjem razpada. Ker je tvorba kolagena in elastina zmanjšana se povečujejo gube v koži.

Podobno je s kolagenom v kosteh in sklepih. Vezivna vlakna, ki mišico pripenjajo na kost zaradi razpada mrežne strukture kolagena in elastina postajajo manj prožna. V sklepnem hrustancu prihaja do poškodb, ki vodijo v obrabo hrustanca.

V sklepu nastaja osteoartritis, obrabljen hustanec in zmanjšana količina sklepne tekočine povzročata slabšo gibljivost sklepa in bolečine v njem. Težave zaradi s staranjem povezanega upada tvorbe kolagena lahko upočasnimo z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje hidriliziran kolagen (želatino).

Uporaba hidroliziranega kolagena ni novodobna iznajdba. Uporabljali so ga že v srednjem veku. Leta 1175 je St. Hildegard zapisal, da uživanje želatine zmanjšuje bolečine v sklepih in poveča njihovo gibljivost. Prva komercialna proizvodnja želatine sega v leto 1685, ko so jo prvič proizvedli na Nizozemskem.

Hidroliziran kolagen s pomočjo encimske razgradnje pridobivajo iz farmacevtske želatine. Tako obdelan hidrolizat kolagena se dokazano absorbira v prebavilih, največ pa se ga nalaga v sklepnem hrustancu . In zakaj hidroliziran kolagen? Zato, ker ga na enak način (z encimsko hidrolizo) organizem sam, v zadostni količini, proizvaja med dobo rasti in razvoja do 20 leta starosti.

Kot smo povedali že uvodoma je kolagen beljakovina, ki za razliko od večine ostalih beljakovin pri človeku nastopa v obliki trojenga heliksa – trojne vijačnice (večina ostalih beljakovin je v obliki dvojne vijačnice). Mnoge študije so dokazale, da Fortigel pomaga pri odpravljanju bolečin v sklepih. Raziskava na skupini skoraj štiristo pacientih z osteoartritisom je pokazala statistično značilno izbolšanje stanja. Podobni so bili tudi rezultati na skupini pacientov z blagimi simptomi osteoartritisa kolena . Raziskava na skupini zdravih športnikov je dokazala izboljšanje delovanja sklepov, po tem ko so 24 tednov preventivno uživali hidroliziran kolagen Fortigel.

V skupini izdelkov Flexovitalis so trenutno trije izdelki. Flexovitalis Collatal ampule, Flexovitalis Collatal prah in Flexovitalis Progel. Prva dva izdelka sta prehranski dopolnili, ki poleg Fortigela vsebujeta še vitamin C, ki ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena. Flexovitalis Progel pa poleg Fortigela vsebuje tudi ingver (stimulira prekrvavitev), indijsko kadilo (deluje protivnetno in protibolečinsko) ter arniko (zdravi drobne rane in poškodbe). Namenjen je masiranju obolelih predelov.

Tako. Sliši se dobro. Zdaj gemo v prakso. Pri Poletu 02 smo našli človeka, ki ga zaradi športa bolijo sklepi in smo vzeli vzeli zadevov preskus. Čez tri mesece povemo svoje občutke.

*Objava tega zapisa ni bila naročena ali plačana. Izbor je nastal v uredništvu.