Kolesar v kleti – in povezan z vsem svetom

Objavljeno
19. november 2018 12.11
Posodobljeno
19. november 2018 12.11
Za kolesarja sneg ni sneg, ampak belo blato, tisto skoraj neprevozno s kolesom. Poudarek na skoraj, ker kolesarjeva iznajdljivost ne pozna meja. Trenažerji so izhod v sili in vhod v drug kolesarski svet. 

Selitev na jug torej ni edina možnost v času belega blata. Spomnimo se sobnih koles, tistih krasnih nabiralnikov prahu, stojal za sušenje perila, predmet vsakega kosovnega odvoza, uporabniki slovenske Bolhe pravijo, da sobnim kolesom najbolj pade cena. Vsi so veseli, ko ga postavijo v dnevno sobo, še bolj so veseli, ko gre ven, za male pare, kot se temu reče, samo da gre. Tudi podarjajo jih.

Trenažer je preprosta naprava

Predstavljamo nekaj trenažerjev, ki se jih dobi tudi v naših prodajalnah kolesarske opreme. Pripomočki, ki vas lahko iz vaše kleti združijo z vsem svetom, in tako nikoli ne boste kolesarili sami, tudi če boste … sami.

1. ELITE TURBO

Moč se prenaša neposredno na zavoro in ne prek zadnjega kolesa s trenjem med plaščem in valjčkom, posledično je prenos učinkovitejši, obraba materiala manjša ter občutno znižana raven hrupa. Integrirana tekočinska zavora omogoča velik razpon težavnosti ter visoko stopnjo tekočega poganjanja. Uporaba je zelo enostavna. Snemite zadnje kolo in ga nadomestite s trenažerjem Elite Turbo Muin in že lahko začnete trenirati.

Ima visok izkoristek moči, zato je zelo primeren za treninge, ki temeljijo na obratih, hitrosti ter izkoristku moči. Je zelo tih, kar je dobra novica za tiste, ki trenirate v bloku. Tekočinska zavora in neposreden prenos moči izničujeta hrup, sicer značilen za notranje trenažerje, ki ga ustvarja stik med plaščem in valjčkom zavore.

*Možno je dokupiti račno za namestitev verižnikov Campagnolo 9/10/11.

 

  

 

 

 

 

2. TACX BLUE MATIC

Magnetni trenažer z 10-stopenjskim iz krmila nastavljivim uporom. Tacx Blue Matic je sredinski model v seriji trenažerjev Tacx Blue z največjo močjo 700 vatov. Magnetna zavorna enota ponuja 10 stopenj upora, ki jih izbirate na ročici na krmilu svojega kolesa. Upor se med kolesarjenjem povečuje, če kolesarite hitreje oziroma če ga povečujete sami z ročico. Robusten okvir je izredno stabilen in izredno preprost za sestavljanje.

Osnovne lastnosti: nastavljanje upora prek ročice na krmilu, magnetna zavorna enota, 10 stopenj upora, simulacija spusta, maksimalna moč (10 sekund) znaša 700 vatov, maksimalna moč (ena minuta) 600 vatov, inercijska masa znaša 8 kilogramov.

 

 

  

 

 

3. PAMETNI TRENAŽER TACX SATORI

Interaktivni trenažer z možnostjo povezave na pametni telefon ali računalnik. Tacx Satori Smart je novi interaktivni pametni trenažer, ki združuje kompleksno tehnologijo in preprosto uporabo.

Osnovne lastnosti: programska oprema za osebni računalnik / Tacx Cycling app, nastavljanje upora prek ročice na krmilu, magnetna zavorna enota, 10 stopenj upora, simulacija spusta, maksimalna moč (10 sekund) znaša 950 vatov, maksimalna moč (ena minuta) znaša 800 vatov, inercijska masa znaša 16,93 kilograma.

Povezava z osebnim računalnikom

Če bi radi iz svojega trenažerja Satori iztisnili še več, kot ponuja aplikacija Tacx, ga povežite z osebnim računalnikom. Tako vam bo omogočen trening s pomočjo Tacx Trainer Software 4, Advanced.

Nastavljanje upora ostane ročno, vendar pa računalnik dobiva vaše trening vrednosti. V tem načinu je mogoče tudi spremljanje videa v HD ali BlueRay kvaliteti, hitrost katerega je prilagojena hitrosti vašega kolesarjenja.

Da bi Tacx Satori Smart povezali z računalnikom, potrebujete paket Tacx Upgrade Smart, ki vsebuje programsko opremo Tacx Trainer, nadzorno enoto, ki jo namestite na krmilo, in anteno ANT+ .

Uporaba brez računalnika

Tacx Satori Smart lahko uporabljate tudi, ko ni povezan z računalnikom ali pametnim telefonom/tablico. V tem primeru upor nastavljate z ročico na krmilu svojega kolesa.

Trenažer Tacx Satori ni odvisen od električnega napajanja, zato ga lahko uporabljate kjer koli in kadar koli in je tako še posebno primeren za ogrevanja pred dirkami.

 

 

  

 

4. KINETIC ROCK AND ROLL

Trenažer Kinetic Rock and Roll je edini, ki vam omogoča nagibanje v levo in desno in goniti stoje. Proizvajalec Kurt Kinetic je izdelal edinstven trenažer, na katerem brez strahu treniramo tudi z vsemi »karbonci«.

Preprosto vpetje kolesa in zgradba trenažerja Rock and roll izničita vibracije, ki utegnejo škodovati okvirju. Še posebej to velja, če zelo intenzivno vozimo stoje.

Prednosti tega so: realistična vožnja v zaprtih prostorih, sile jedra mišic ohranjajo ustrezno ravnovesje med vožnjo, vsakega kolesarja naredi močnejšega in hitrejšega, merljive in ponovljive delovne obremenitve, funkcija lock-out za konvencionalno uporabo, clamp in Lock Quick Release z vzvodom bike lock zagotavlja enostavno montažo, snemljiva noga za preprosto shranjevanje, Custom-made noga, brezpogojna vseživljenjska garancija, vrtljive Riser Ring so priporočljive za uporabo z Rock and rollom. Material: jeklo, aluminij.

 

 

  

 

5. BKOOL PRO

Verjetno najboljša izbira, če niti v kleti, garaži, dnevni sobi, hodniku … nočete kolesariti sami. Še več, kolesarite lahko s kolesarjem z drugega konca sveta. Bkool pro je izjemen simulator, saj ponuja kopico virtualnih izzivov, ki se zlahka primerjajo s cestnimi avanturami. 3D-funkcija omogoča dirkanje v virtualnem svetu, oblikovanem na podlagi resničnih posnetkov okolice, in prikazuje tako vas kot druge udeležence treninga oziroma dirke. Pri dnu ekrana je izrisan tudi profil celotne trase, dodatna orodna vrstica prikazuje podatek o moči, hitrosti, srčnem utripu, obratih in trenutnem naklonu proge. Izbira tras je skoraj neomejena. Bkool ponuja vse največje kolesarske dirke na svetu v 3D- in videonačinu, uporabljate pa lahko tudi vožnje drugih uporabnikov Bkoolove spletne strani. Takih tras je že več kot pol milijona, zelo dobro pa je podprta tudi slovenska skupnost kolesarjev Bkool sveta, zato je mogoče prekolesariti praktično vse najbolj zanimive slovenske trase.

 

 

  

 

6. KETTLER RACER S

Stacionarno kolo, včasih smo mu rekli kar sobno. Sofisticirana različica. Če si ga boste omislili, se zna zgoditi, da na cesto sploh ne zaidete več z običajnim kolesom. Line-S je najboljša Kettlerjeva skupina ergometričnih naprav in prav Racer S je paradni konj, bolj kronometrska koza, kot kolesu za vožnjo na čas ljubkovalno pravijo tekmovalci kolesarji. Ogromen zaslon z vsemi mogočimi podatki je njegovo središče. Za upor pri vrtenju pedalov poskrbi indukcijski zavorni sistem v razponu moči od 25 do 600 vatov, z aplikacijo S-Fit pa se moč poveča na 1000 vatov. Če med kolesarjenjem v naravi uporabljate GPS-napravo, lahko proge prenesete v program in tako pozimi ali v slabem vremenu kolesarite po svoji progi. Seveda lahko prek spleta kolesarite s komer koli po svetu. To omogoča program World Tours.

Osnovne lastnosti: funkcije računalnika so: čas, razdalja, skupna razdalja, hitrost, kadenca, poraba energije, število obratov pedalov, skupni kilometri …

Zavorni sistem je indukcijski, prenos moči s pomočjo jermena, teža vztrajnika je 18 kilogramov, območje moči je od 25 do 400 vatov.

Električno napajanje: omrežni priključek, 230 V, sedež Selle Italia SLR, sedež se nastavi od 79 do 98 centimetrov, maksimalna obremenitev je 150 kilogramov, garancija je tri leta.

 

 

  

7. KLASIČNI IN NAPREDNI VALJI

Anplakt kolesarjenje rečemo kolesarjenju na valjih. Izbira stare kolesarske osnovne šole ali kolesarjeva obvezna oprema. Pratrenažer oziroma kolesarska romantika. Ne vemo, koliko jih še prodajo, vemo pa, da so verjetno najbolj zanimivi izmed vseh dolgočasnih trenažerjev. Težko se je naučiti kolesariti na njih, zato vedno priporočamo, da se jih lotite, ko je vaš životec mlajši, gibčnejši, imun na strah. Kolesarjenje na valjih ponuja enkratne užitke in učne ure hkrati. So odlični, če se hočete naučiti voziti naravnost, kar je hiba večine rekreativnih kolesarjev. Če smo natančnejši, malokateri kolesar rekreativec kolesari naravnost po cesti, cikcakanje po cesti, lovljenje smeri so hibe, ki se jih večina sploh ne zaveda. Valji so odlični za treniranje hitrih obratov pedalov, saj s počasnim pedaliranjem preprosto pademo z njih, in odličen trening za koncentracijo.

Najenostavnejši stanejo malce čez sto evrov, nekateri pripravni kolesarji jih naredijo kar sami. Italijanski proizvajalec Elite pa je na trg poslal močno posodobljene, ki jih je imenoval Arion digital.

Arion Digital so prvi valji na tržišču z integrirano zavoro, ki jo krmilimo z brezžično enoto, nameščeno na krmilu kolesa. Klasični valji zagotovo dajejo najpristnejši občutek vožnje. Elite Arion Digital so sodobne zasnove, zlahka zložljivi, termoplastični valji so parabolične oblike, zaradi česar je lažje ohranjanje kolesa v idealnem položaju, za simulacijo klancev imajo dodano nastavljivo zavoro, ki jo upravljamo z računalnikom, nameščenim na krmilo.

Značilnosti: elektronsko nadzorovana magnetna zavora z brezžičnim krmiljenjem, kontrolna enota (kolesarski računalnik), ki prikazuje hitrost, moč, srčni utrip, kadenco, čas in razdaljo, zelo lahko in sodobno oblikovano ohišje, teža trenažerja znaša le okoli, ki je izdelano iz ultramočnih steklenih vlaken, okrepljenih s poliamidom, valji parabolične oblike, zaradi česar je laže obdržati kolo v ravnovesju, s premerom 85 mm na sredini in 100 mm na koncih, popolnoma ravna površina valjev iz antistatičnega umetnega materiala zmanjšuje hrup in obrabo plaščev. Kompatibilni s cestnimi, treking in gorskimi kolesi, kompaktni in zlahka zložljivi.

Možnosti treninga: 16 stopenj obremenitve, med katerimi lahko poljubno izbiramo. Zaviranje s konstantno obremenitvijo, 10 prednastavljenih programov treniranja (prog).

Valji Arion Digital Smart B+ so povezljivi z ANT+ in Bluetooth protokolom.