Koliko krvi prečrpa tvoje srce?

Objavljeno
01. september 2018 12.09
Posodobljeno
01. september 2018 12.09
M.C.
M.C.
Zmogljivost srčno-žilnega in dihalnega sistema je ključna sposobnost za doseganje dobrih rezultatov v vzdržljivostnih športih. Pri tem bi izpostavil VO2 max (maksimalni sprejem kisika) in AnP (anaerobni prag).
VO2max

Maksimalna aerobna moč ali VO2 max je največja kiličina kisika, ki jo med naporom lahko telo porabi v eni minuti. Višje vrednosti VO2 max pomenijo, da ima telo večjo sposobnost izgorevanja energije v enoti časa in tudi več moči pri obremenitvah, ki trajajo od 3. minut pa do več ur.
Na višino VO2 max vplivajo sledeči dejavniki: utripni volumen srca (velikost srca), ferkvenca srčnega utripa (FSU), količina in kakovost krvi, sposobnost mišic za sprejem kisika.

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"193922","attributes":{"alt":"","attributes":" Array height: 459px; width: 735px; ","class":"media-image","height":"459","style":"height: 459px; width: 735px;","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"735","wysiwyg":"1"}}]]

 

Največji vpliv na višino VO2 max ima ćrpalna sposobnost srca oziroma maksimalni minutni volumen. To je maksimalna količina prečrpane krvi v enoti časa. Če si predstavljamo, da je srce črpalka, je logično, da na zmogljivost črpanja vpliva velikost črpalke in število vrtljajev. Torej veliko količino krvi je sposobno prečrpati le veliko srce, ki dela visoko FSU.
Obstaja ocena, da srce kolesarja, ki vozi z močjo 400W, prečrpa cca. 34 litrov krvi v minuti. Če je FSU 180 utripov/min, mora srce z enim krčenjem prečrpati 0,19 litra krvi.

VO2 max je možno izmeriti s pomočjo obremenilnega testa in merilnega sistema, ki s pomočjo maske meri količino sprejetega kisika.

 

 

 


M.C. pripravil po knjigi Trening kolesarjev