Kolpa - najdaljša slovenska riviera

Objavljeno
13. avgust 2018 12.08
Posodobljeno
13. avgust 2018 12.08
Uredništvo
Uredništvo
Kmalu se bodo trume avtomobilov začele valiti proti našemu in hrvaškemu primorju in prepogosto pozabljamo, da so, vsaj za konec tedna, precej bližje in bolj dostopne, predvsem pa ne tako natrpane, tudi slovenske reke.

Ena izmed najtoplejših slovenskih rek, če ne že kar najtoplejša, poleti privablja trume obiskovalcev. Ti lahko najdejo prostor zase na kar desetih kopališčih, ki so nastala predvsem ob kamnitih jezih. Teh je na reki več kot 50, nekdaj pa so služili mlinom, žagam in kovačnicam.

Večji del Kolpe, ki na 113 kilometrih razmejuje Slovenijo in Hrvaško, spada pod Krajinski park Kolpa, ustanovljen leta 1998. Znotraj njega je kar sedem kopališč, tistih med Starim trgom in Dragoši. Reka od izvira v bližini Osilnice do Metlike, kjer zapusti Slovenijo in se poda na nekaj kilometrov dolgo pot do Save, večkrat spremeni svojo naravo. Med Žuniči in Miliči je reka globoko vrezala v skalo in tvorila ozek kanjon s previsnimi stenami, nato pa se je obrnila proti severovzhodu in znova začela počasi širiti svojo strugo.

Reka, ki se lahko ob najbolj vročih poletnih dneh segreje tudi do 28 stopinj Celzija, ponuja obilico možnosti za rekreacijo in počitek. Zaradi dokaj počasnega toka je namreč primerna za tiste, ki se prvič spustijo z raftom ali kanujem. Razgibano je tudi njeno dno, ponekod je primerna za plavanje in spet drugje dovolj nizka za tiste, ki se plavati šele učijo.

Kolpa je reka presežkov. Njene brzice zaustavlja več kot 50 jezov, na voljo je 11 kampov, nudi več kilometrov plaž na desetih kopališčih, poleti se lahko segreje tudi na izjemnih 30 stopinj Celzija ... Prav zaradi tega ni presenetljivo, da se ob lepših koncih tedna na njenih obrežjih tre ljudi, ki si želijo minuto oddiha ob »najdaljši slovenski rivieri«.

Kolpa se bo ta konec tedna lahko pohvalila s temperaturo okoli 25 stopinj celzija. Fantastično za ohladitev!Foto: Mojca Boštele