Komentar drugega tedna dirke po Franciji

Vrhunec drugega tedna Toura se je zgodil že kar v ponedeljek.
Fotografija: Julian Alaphilippe ne da rumene majice! Foto LeTour.fr
Odpri galerijo
Julian Alaphilippe ne da rumene majice! Foto LeTour.fr

Še prej je bila nedelja s svojo 9. etapo, ki se je bomo spominjali po odličnem 3. mestu Slovenca Jana Tratnika. To je poleg Rogličevih dveh zmag, najboljša slovenska uvrstitev na francoski pentlji. Jan je bil blizu zmage le, če si dirko spremljal s kavča. Kot je potem izjavil je bilo na cesti nemogoče priti prvi čez ciljno črto, kljub temu, da je dal od sebe vse kar je lahko v tistih zaključnih kilometrih. Vseeno sem od letošnjega Toura že dobil zadoščenje, slovenski kolesar je spet prestavil zgodovinski mejnik.

Na papirju ravninska, zaspana etapa se je na cesti izkazala za vrhunec letošnje dirke. Veter je odpihnil nekatere glavne favorite za skupno zmago. Nepazljivost ali pač pretkanost nekaterih, ki iščejo priložnosti prav v takih ravninskih vetrovnih etapah. Fuglsang, Landa, Pinot, Nibali, Porte, Uran…so ostali v drugem delu raztrganine, ki so jo povzročili kolesarji iz EF in Quick- Step ekipe. Ineos je potem samo še malce dodal na plin in časovna vrzel v cilju je zevala več kot minuto. Za zmago so se potegovali najboljši sprinterji na svetu, vendar jim jo je izmaknil trikratni svetovni prvak v ciklokrosu Wout van Aert! Od kje ciklokroserju taka hitrost v nogah, ostaja uganka. Jumbo Visma je dosegel četrto zmago v prvih desetih etapah!

Če je bila ponedeljkov a etapa vrhunec je bila petkova prav gotovo poslastica minulega, drugega tedna dirke. V 13. etapi je bil na vrsti 27 kilometrski kronometer. Pau je mesto, ki redno gosti Tour. Tokrat pa je kolesarje pričakala etapa, ki se je bodo dolgo spominjali. Tako nevarno trasiranega kronometra ne pomnim. Dolgo pa se ga bo spominjal Julian Alaphilippe, ki je postavil najboljši čas in suvereno zmagal etapo ter na najboljši možni način ubranil rumeno majico. Startati kronometer v rumeni majici in ga še zmagati je veliko delo! Zgodovina kaže, da komur to uspe prav gotovo pride v rumenem tudi na Elizejske poljane.

Alaphilippe je res letos najboljši kolesar na svetu, a vseeno nisem pričakoval, da bo postal tudi kandidat za končno zmago tri tedenske dirke. Res je, lani je osvojil pikčasto majico najboljšega hribolazca, kar pomeni, da je zrel za skupno zmago, če mu le ne nagaja kronometer. Največkrat je tako, da junaki v pikčastem težko drvijo 50 kilometrov na uro in več na kronometrskih kolesih. Pikčasta majica in kronometer pač ne gresta vkup, razen seveda, če gre za gorsko različico, kar pa je na Touru redkost.

Na papirju ravninska, zaspana etapa se je na cesti izkazala za vrhunec letošnje dirke. Foto LeTour.fr
Na papirju ravninska, zaspana etapa se je na cesti izkazala za vrhunec letošnje dirke. Foto LeTour.fr


Alaphilippe je vseeno zelo prijetno presenetil. Predvidevanja, da mu bodo v Pirinejih hitro slekli majico so bila napačna. Sobotno etapo bi celo kmalu zmagal. Na prvih dveh mestih, na vrhu Tourmaleta sta bila Francoza in Francija je skočila na noge! Letos bo Tour prav gotovo v rekordnih številkah. Toliko navijačev kot sta letos na noge spravila Pinot in Alaphilippe ne pomnim.

Sobotna etapa, s ciljem na Tourmaletu, je pokazala kdo Toura ne bo zmagal. Bojim se, da med te spada tudi branilec lanske zmage Geraint Thomas. Prvi klanec vedno pokaže kam kdo spada. Največje presenečenje je bila odlična vožnja rumene majice Alaphilippa. Ne samo, da je ubranil majico ampak je še povečal vodstvo. Prvi klanec je dal karte na mizo. Kdo bo letošnji zmagovalec?

Zadnji, tretji teden bo že tradicionalno najtežji. Ne spomnim se Toura, ki ne bi v zadnjem tednu zavil čez najstrmejše klance. To je pač folklora vseh treh grand tourov. Thomas se je v nedeljski etapi zopet zapeljal med favorite za skupno zmago. Obdržal je drugo mesto in zmanjšal Julianovo prednost. Največja nevarnost za G. prihaja iz Jumbove ekipe, Kruijswijk je tisti, ki je dozorel za zmagovalca. To je več kot očitno. Odlična ekipa, ki se kaže celo močnejša kot je Ineos. Vendar to še ni vse, poleg Jumba sta tu še izredni Movistar ter Deceuninck Ouick – Step in še EF, razočarala je le Astana, pravzaprav. Dolgo nismo videli, če sploh kdaj, da je toliko ekip, ki so sposobne svoje kapetane toliko časa spremljati na najtežjih delih etap. Resnično gre za obračun med ekipami in ne samo med glavnimi favoriti. Poleg Kruijswijka je tu še Emanuell Buschmann iz Bore, Nemec, ki ne popušča oz. je iz dneva v dan boljši. Kam lahko seže? Bernal je dobil proste roke in ni več Thomasov pomočnik. V tretji teden gre s petega mesta, komaj pol minute za Thomasom…

Kaj pa Pinot? Četrti je v skupnem seštevku in lani je zmagal na dirki čez Alpe, torej je hribolazec, ki je kot kaže dozorel tudi za zmagovalca na tritedenski dirki. Bo Alaphilippe predal rumeno majico? Nedeljska etapa ga je načela, danes je prst ponedeljek, jutri se selijo proti podplatom Alp…se bodo vsi varčevali do grozovite sobotne etape? Prav gotovo pa lahko potrdim, da tako zanimivega Toura ni bilo že leta, zahvala gre predvsem obema Francozoma, Pinotu in Alaphilippeu.
 

Komentarji: