Komentar prvega tedna dirke po Franciji

Vsi so na svojem mestu ali pa vse majice imajo svoj hrbet.
Fotografija: Prvi teden s samo enim presenečenjem. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Prvi teden s samo enim presenečenjem. Foto: Shutterstock

Alaphillipe v rumenem, kako da ne, saj je številka ena na svetu po World Tour točkah, Sagan je v zeleni majici, kako da ne, saj je bil že šestkrat doslej in to zaporedoma. V prvem tednu je bil najboljši v eni izmed etap in zopet zganjal cirkus v cilju. Tako kot ta zvezdnik ponižuje svoje sotekmovalce, jih že dolgo ni noben kolesar.

Najmlajši najboljši, v beli majici je Ciccone, ki je slekel rumeno majico in modri z Gira dodal belo s Toura in tako dokazal, da spada med najboljše prihajajoče kolesarje na svetu. Trenutno najboljši hribolazec je Belgijec Tim Wellens, prepoznali ga boste v beli majici z velikimi rdečimi pikami. Najboljša ekipa je Trek Segafredo, kar pa je presenečenje. Torej, presenečenje je samo eno, razburljivosti pa je bilo v teh sedmih etapah na pretek. Razočaranje številka ena je Niballi in številka dve Ineos s katastrofalno moštveno vožnjo na čas. Da, bili so drugi, odlični, vendar do tal poraženi od Nizozemcev Jumbo Visme. Rogličevi Nizozemci so torej presenečenje, ki to ni, saj se je že spomladi vedelo, da so za Tour sestavili stroj, ki ga bo težko premagati. Ampak… česa podobnega res nismo pričakovali. Da grdo tako poraziti prve favorite? Tega res ni nihče pričakoval.

In potem smo se laiki spraševali, zakaj za Giro niso sestavili tako močne ekipe. Saj so jo, vendar so imeli smolo s poškodbami pred in na samem začetku Gira. Roglič je izgubil dva najmočnejša motorja, a to spada pod igro usode in ne napačne sestave ekipe. Samo predstavljamo si lahko naslednje leto, ko bodo iz Giro in Tour 2019 ekipi sestavili Tour ekipo 2020!! Upam, da bo Roglič tisti in ne Kruijswijk, ki bo moral zmagati Tour 2020…

Valverde je pokazal, da je pomočnik in ne tisti, ki naj bi bil rumen v Parizu. In kar je najpomembnejše, Thomas je pokazal moč točno tam kjer so se vsi bali da jo bo, na prvem klancu. Thomas je močan in želim mu ponovitev zmage. Alaphilippe dokazuje, da je letos najboljši na svetu. Lepo ga je videti v rumenem. Francija ga obožuje. Pinot pa je pokazal, da zna biti mož odločitve, ko v zadnjem tednu Julianu pojenjajo moči čez klance.

Veličastni Tour 2019 Foto: Shutterstock
Veličastni Tour 2019 Foto: Shutterstock


Bardet? Šibkost je pokazal točno tam kjer je ne bi smel, na prvem klancu. Bernal? Verjetno bomo o njem pisali proti koncu… Kruijswijk je uganka, Bennett kaže boljši nogi, Fuglsang se modro skriva, Quintana bi zaradi male potrebe kmalu zafrknil celo dirko, Adam modro molči, brat odpade na vsak klanec in moči verjetno varčuje za pomoč v zadnjem tednu. Uran in Buchmannn držita in držita in ne vem ali sta na elastiki ali pa vesta kam spadata na tej dirki. Landa je poskušal a je zelo hitro vrgel sidro. Porte pridno nabira zaostanek… Moram kaj napisati o Vangardernu? Tip res nima sreče s Touri.

Slovenca opravljata svoji nalogi do zadnjega metra, čeprav sem skoraj prepričan, da bi se morala Colbrelli in Mohorič večkrat sama odpraviti na kak trening. Matej ga v zaključkih sprinterskih etap redno izgublja z zadnjega kolesa ali drugače povedano Sonny res ne zna sesati, da ne napišem fafa… zadnjega Matejevega obročnika. Dovolim si malce kolesarskega izrazoslovja…
Danes je deveta etapa in največji francoski državni praznik. Alaphilippe je v rumeni majici in vsi Francozi so srečni…
Se nadaljuje….
 

Komentarji: