Krompirjev polpet z jogurtovim prelivom

Če ste vsaj malo športni in opravite nekajkrat na teden vsaj enourni trening, se vam od krompirja zagotovo ne bo pripetilo kaj hujšega.
Fotografija: Za jogurtov preliv vse sestavine dobro premešamo in postrežemo zraven polpetov ali pa ga kar prelijemo čez njih. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Za jogurtov preliv vse sestavine dobro premešamo in postrežemo zraven polpetov ali pa ga kar prelijemo čez njih. FOTO: Tanja Drinovec

Kot prava čistokrvna in rojena Gorenjka kot sem že sem in tja omenila, si brez krompirja življenja ne morem predstavljati tako lepega kot je.



Ta davno uvožena kultura je na našem domačem jedilniku zares kar v prenekaterih oblikah. Pa resnici na ljubo je krompir čudovito in zelo uporabno živilo.  Če ga dobijo v precep ustvarjalne kuharske roke pa toliko bolj zanj.

Krompir je tudi krasno hranljivo in z vitamini in mineralnimi snovmi podkrepljeno živilo. Sploh, če je domač. Že pred mnogimi leti je sicer malo po krivici zašel na slab glas s svojo ne dietno naravo in nezdravostjo.

Jaz in še marsikdo pa meni, da so vse zdrave stvari zdrave predvsem, če jih jedo zdravi ljudje, prav tako pa zadevo lahko obrnemo nasprotno na nezdrave.

Na vročem olju prepražimo čebulo, por in slanino. FOTO: Tanja Drinovec
Na vročem olju prepražimo čebulo, por in slanino. FOTO: Tanja Drinovec


Torej, če ste vsaj malo športni in opravite nekajkrat na teden vsaj enourni trening, se vam od krompirja zagotovo ne bo pripetilo kaj hujšega. In mi bomo tokrat pripravili slastne krompirjeve polpete obogatene še z nekaj zelenjave,  slanine in jajci. Polpete lahko pregrešno ocvrete na ponvi ali pa jih bolj zdravo spečete v pečici.

Poleg polpetov si bomo zraven omislili še čudovit jogurtov preliv. S skledo solate imamo tako pravzaprav lahko lepo kosilo.

Krompir je tudi krasno hranljivo in z vitamini in mineralnimi snovmi podkrepljeno živilo. FOTO: Tanja Drinovec
Krompir je tudi krasno hranljivo in z vitamini in mineralnimi snovmi podkrepljeno živilo. FOTO: Tanja Drinovec

 

Za 3 do 4 osebe potrebujemo:


0,5 kg krompirja
olje
2 manjša pora
Pol čebule
Nekaj rezin slanine
Strok česna
Šop peteršilja
2 do 3 jajca
Pest sira z modro plesnijo
2 pesti ribanega sira
Sol, poper
Krušne drobtine

Zunanjost polpetov lahko še malo potresemo z drobtinicami. FOTO: Tanja Drinovec
Zunanjost polpetov lahko še malo potresemo z drobtinicami. FOTO: Tanja Drinovec

 

Jogurtov preliv:


Nekaj žlic grškega jogurta
Žlica kisle smetane
Malo limoninega soka
Šop sesekljanega drobnjaka
Šop peteršilja
Sol, poper
Strok česna
Žličko olivnega olja
 

Priprava:


Krompir olupimo, skuhamo skoraj do mehkega, malo ohladimo  in nastrgamo. Očiščen por in čebulo sesekljamo, prav tako slanino narežemo na manjše kocke ali trakove. Na vročem olju prepražimo čebulo, por in slanino. Vse to  malo ohladimo in  primešamo nastrganemu krompirju. Dodamo sesekljan peteršilj, česen, sir, jajca in zmešamo. Začinimo s soljo in poprom. Po potrebi primešamo drobtine, da lahko z rokami oblikujemo lepe polpete.

Zunanjost polpetov lahko še malo potresemo z drobtinicami. Polpete pečemo na pomaščenem pekaču v pečici pri temperaturi 180 stopinj kakšne pol ure. Malo jih lahko tudi pokapljamo z oljem. Lahko pa jih hitreje kar ocvremo v ponvi na vročem olju. Za jogurtov preliv pa vse sestavine dobro premešamo in postrežemo zraven polpetov ali pa ga kar prelijemo čez njih.

 
***
Tanja Drinovec študij arhitekture je uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi čez prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.

Preberite še:

Komentarji: