Kruh s čemažem

Za naš recept v potrebujete le moko, kvas in sprehod v gozd, kjer boste našli to veliko darilo matere zemlje, čemaž.
Fotografija: Segrejemo pečico na 200 stopinj, kjer bombete pečemo približno 15 minut, da lepo porjavijo. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Segrejemo pečico na 200 stopinj, kjer bombete pečemo približno 15 minut, da lepo porjavijo. FOTO: Tanja Drinovec

Tokrat bomo spekli kruh s čemažem, ki smo ga nabrali.



Za dejstva o čemažu lahko pokukate v prejšnji recept. Kruh z okusom po čemažu je bil moj eksperiment, nad katerim sem bila pozitivno presenečena. V trenutnih  razmerah je domači kruh lepa dragocenost, ki jo moramo ceniti. Če še oklevate in zbirate pogum za peko, kar pogumno. Tudi vam se zagotovo posreči.

Za naš recept potrebujete le moko, kvas in sprehod v gozd, kjer boste našli to veliko darilo matere zemlje, čemaž.

 

Za približno 9 bombetk  potrebujemo:


200 g bele moke
400 g polnozrnate moke
pol kocke kvasa
12 g soli
2 šopa sesekljanega čemaža
olivno olje
žličko sladkorja

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec


 

Priprava:


Najprej pripravimo kvasec iz kvasa, sladkorja, nekaj kapljic tople vode in ščepca moke. Pustimo, da naraste. Moki primešamo kvasec, sol in čemaževo pasto, ki smo jo v strojčku za sekljanje zmešali z nekaj žlicami olivnega olja in sesekljali. Dodamo še približno 2 dl vode in zgnetemo gladko testo, ki mora odstopati od stene posode.


FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec



Po potrebi dodamo moko, če je testo premokro, ali vodo, če je presuho. Testo na toplem vzhajamo dobre pol ure, da naraste. Oblikujemo bombetke (kroglice) in jih ponovno vzhajamo na pekaču, obloženem s peki papirjem, dobrih 15 minut. Segrejemo pečico na 200 stopinj Celzija, kjer bombete pečemo približno 15 minut, da lepo porjavijo.


FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec

 


***
Tanja Drinovec je študij arhitekture uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi skozi prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.

Preberite še:

Komentarji: