Linški keksi

Vendarle moram poudariti, da je ključna sestavina  za dobre piškote na splošno, predvsem pa naše linške, maslo.

Objavljeno
13. december 2019 07.37
Posodobljeno
13. december 2019 07.54
Naš recept bo tokrat prirejen v malo bolj zdravo polnovredno različico, iz dobre mandljeve in pirine moke. Foto: Tanja Drinovec
Zopet bomo pekli piškote in to čisto prave klasične linške, ki jim pravijo tudi linške oči. Prav ti piškoti zasedajo na moji lestvici najljubših in najboljših piškotov zagotovljeno 1. mesto. Redko koga pustijo ti slastni keksi z že zelo dolgo zgodovino povsem ravnodušnega, razen če ravno ni ljubitelj sladkega ali piškotov na splošno. Doma pa so kot že ime pove iz dežele naših severnih sosedov.



Naš recept bo tokrat prirejen v malo bolj zdravo polnovredno različico, iz dobre mandljeve in pirine moke. Vendarle pa moram poudariti, da je ključna sestavina  za dobre piškote na splošno, predvsem pa naše linške, maslo. Brez tega piškot v mojih očeh ni pravi piškot. Spremenimo, dodamo, zamenjamo lahko marsikaj, masla pa pač ne. To je sicer samo moje skromno mnenje.
Seveda so kot vemo, piškoti premazani z marelično marmelado. Veliko dobrega jim bomo naredili tudi, če bo le ta prava domača.

Takšni piškoti, lepo pospravljeni v škatli pa so lahko tudi prav prijetna popotnica  za kak športni potep ali izlet.

image
Vse sestavine zmešamo in na hitro zgnetemo v mehko testo, ki ga damo počivat na hladno vsaj za eno uro. Foto: Tanja Drinovec

 

Potrebujemo:


200 g pirine moke
250 g mandljeve moke
120 g kokosovega sladkorja
2 rumenjaka
250 g masla
Ščep soli
Malce ruma
Nekaj žlic mleka
Vaniljev sladkor
Marelična marmelada
Sladkor za posip po želji
 

Priprava:


Vse sestavine zmešamo in na hitro zgnetemo v mehko testo, ki ga damo počivat na hladno vsaj za eno uro. Nato ga razvaljamo na debelino nekaj milimetrov in z modelčkom izrežemo piškote. V polovico krogcev izrežemo še notranje manjše krogce. Piškote polagamo na s peki papirjem obložen pekač. Pečemo jih na temperaturi 180 stopinj približno 10 minut, da lepo porjavijo. Ko so keksi ohlajeni, jih premažemo z marmelado in po dva zlepimo skupaj. Po želji potresemo s sladkornim prahom.
 
 
image
Brez tega piškot v mojih očeh ni pravi piškot. Foto: Tanja Drinovec