Ljubljanski maraton. Bloudkov nagrajenec

Objavljeno
04. oktober 2018 07.10
Posodobljeno
04. oktober 2018 07.10
M.C.
M.C.
Za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
Predlagatelj:
Športna zveza LjubljaneLjubljanski maraton so leta 1996 ustanovili ljubitelji teka – rekreativci, ki so Mestno občino Ljubljana prepričali, da je projekt podprla. Izvedbo so zaupali športnemu društvu Timing, takrat ustanovljen organizacijski odbor pa deluje že 21 let v nespremenjeni sestavi. Na 1. Ljubljanskem maratonu se je pomerilo 673 tekačic in tekačev na treh razdaljah (42, 21 in 5 km), leta 2016 pa je bilo udeležencev, ki so prišli skozi cilj, več kot 24.000.

Od leta 1998 so v prireditev vključeni tudi otroški in šolski teki, kar pomeni, da se na zdravo življenje privaja tudi mlajša generacija. Cilj Ljubljanskega
maratona sta ne samo velika številka udeležencev in čim boljši rezultati vabljenih tujih atletov, ampak celoletna priprava rekreativnih tekačev in tekačic. Ljubljanski maraton, ki se mu zaradi vedno večje udeležbe tujih rekreativcev pripisuje mednarodni značaj, pa spodbuja tudi druge organizatorje cestnih tekov, saj imamo od leta 1996 hiter in kakovosten razmah tovrstne rekreacije po Sloveniji. Udeležba na Ljubljanskem maratonu je za rekreativne tekače postala vsakoletna obveznost in za marsikoga tudi statusni simbol.