Luka Naglič, kot golfist, povabljen na ameriško univerzo

Objavljeno
04. avgust 2018 12.08
Posodobljeno
04. avgust 2018 12.08
Mirko Kunšič
Mirko Kunšič
Medtem, ko je na letošnjem, največjem evropskem  majorjem,  The Open,  na Škotskem zmagoval  in zmagal, prvič v zgodovini Italijan, Francesco Molinari,  je letošnji maturant športnega razreda Jeseniške gimnazije  in član GK Bled, Luka Naglič iz Breznice,  stopil na zmagovalni oder odprtega prvenstva Avstrije v golfu.  Po treh dnevih je bil prepričljivo najboljši, z najmanj udarci.
Včeraj po turnirju,  Predsednikov pokal GK Bled, mu je Željko Čurić podaril njegovo fotografijo,  stiskano na platnu, je Luka dejal, da v prvi polovici avgusta potuje v ZDA, na univerzo v Arkansasu, kjer bo študiral poslovni  menagment  in igral za univerzitetno ekipo v golfu. Brezničan bo na tej univerzi eden med 851 študenti zunaj Amerike, sicer pa univerza sprejme in možgansko medi več kot 14 tisoč (!) študentov.
»Prepričan sem, da je to prava odločitev, še posebej zato, ker sem bil povabljen in so mi sporočili, da bodo v celoti pokrili stroške študija v prvem letniku. Po končanem študiju bom zagotovo šel na kvalifikacije za prvo evropsko golf ligo European tour. Vesel sem, da sem član GK Bled in da bom to tudi ostal,« je včeraj dejal,  ko je prejemal prehodni pokal za Predsednikov pokal GK Bled.
S tremi udarci pod parom Jezerskega golf igrišča Royal Bled je prepričljivo zmagal. Njegov učitelj in trener Daniel Kraljič, ki je tudi igral je bil drugi, s petimi bruto točkami manj kot si jih je priigral Luka.
A je Daniel Kraljič še kako ponosen na učenca. Luka je prve golfske korake naredil v klubu pri učiteljici Maji Božič, nadaljeval pri Dušanu Jurmanu, zdaj pa ga že leta trenira Daniel Kraljič, ki ima v golf »shrambi« kar nekaj mladih, ki uspevajo v tem,  le navidez  enostavnem, ponovno olimpijskem športu.
»Preden odpotujem na študij in igranje golfa v Arkansas,  bom odigral še klubsko državno prvenstvo na igrišču Otočec in še enega odprtega prvenstva, ali madžarskega ali pa češkega. Najbolj sem ponosen na drugo mesto na mednarodnem turnirju  Duke of York pred dvema letoma.  Lani me je trenerju golfistov na tej ameriški univerzi,  ki ima zaščitni znak Rdečega volka, priporočil prijatelj Žan Luka Štirn, ki je že dve leti v ZDA. Trener  je spremljal  mojo igro na ekipnem evropskem  prvenstvu in me čez nekaj tednov obvestil, da lahko pridem k njim na študij. Golf mi je tako nastežaj  odprl  vrata v svet.  Vesel sem tudi rezultatov mature, zavestno sem se odločil še za preskus znanja angleščine na višjem nivoju, kar mi bo zagotovo prav prišlo pri študiju,« mi pove Luka, ki je letos februarja dopolnil 19 let.
V golf ga je »zvabil« starejši brat Žiga in bil na prvem turnirju pri petih letih. Mama Petra in oče Matjaž, ki sta bila včeraj prav tako povabljena na začasno klubsko slovo Luke, ne igrata golfa a sta vseskozi podpirala sina, da je vztrajal pri tem športu. Zadnja leta si telesno pripravljenost  akumulira s pohodi do Smokuške koče.  Za krog, od doma do koče in nazaj, rabi le eno uro hitre hoje, oziroma lahkega teka.
»V moji golf torbi  so že tretjo sezono palice po meri.  Titleist, ki bodo del moje prtljage za selitev čez lužo. Pri igri uporabljam dva wedga, železa od P do 3, driver, 3 les in hibrid pa Titleistov pater.  Moj vzornik je bil in ostaja Tiger Wods. Filozofija igranja pa, da skušam že s prvim udarcem priti čim bliže luknji in da nato posežem po železih s katerimi udarim žogico čim bliže,« dodaja Luka.
Po zadnjih uspehih je Luka na svetovni amaterski lestvici še enkoliko zdrsnil na lestvici. Trenutno je na 466 mestu, še pred tedni je bil 478 golfist amater na svetu.