Makadamkarski dan: Mountain Lust 2019

Trasa je bila specifična, morda zaradi naklonov vzponov in spustov ter same podlage bližje gorskim kolesom, a z nekoliko širšimi plašči in pravimi prestavnimi razmerji vsekakor primerna tudi za makadamkarje

Objavljeno
10. julij 2019 12.11
Posodobljeno
10. julij 2019 12.32
Tovrstne ceste so raj za makadamkanje. Foto: J.J.
Jaka Jaušovec
Jaka Jaušovec
Po lanski premierni in precej zahtevnejši izvedbi, je letos Lenart Noč, idejni vodja in organizator, zmanjšal zahtevnost trase za približno tretjino, a bistvo dogodka je ostalo enako. Gre za nepodprto kolesarsko tekmovanje oziroma druženje primerno za kolesarje na gorskih in kolesih za makadamkanje. Do cilja krožne poti v dolini Završnice se nabere 107 kilometrov in 2615 višinskih metrov.

image
Delo Start in cilj ob jezeru Završnica. Foto: J.J.


V eni izmed epizod ameriškega podkasta GROADIO (izpeljanka iz besed gravel in radio) je bilo govora, kakšna naj bi bila standardna trasa za prireditve makadamkanja. Za izhodišče se pogosto vzame kar najbolj slavno dirko Dirty Kanza (Kansas, ZDA), kjer se v 200 miljah kolesarji praktično ne srečajo z asfaltno podlago. Nekoliko južneje domuje še ena “gravel” klasika – Belgian Waffle Ride (Teksas, ZDA), a makdama je tukaj le tretjina od celotnih 136 milj. Makadamkanje je torej disciplina, kjer ni poplave pravil, kjer je organizatorjem in tekmovalcem dovoljena svoboda in prav v tem duhu je bil organiziran letošnji Mountain Lust. GPS sled ter “se vidimo na cilju”.

image
Delo Naravne lepote tudi tokrat ne razočarajo. Foto: J.J.


Trasa je bila specifična, morda zaradi naklonov vzponov in spustov ter same podlage bližje gorskim kolesom, a z nekoliko širšimi plašči in pravimi prestavnimi razmerji vsekakor primerna tudi za makadamkarje. S startom v dolini Završnice nas je navigacija najprej popeljala do Blejskega jezera, proti Gorjušam, sledil je spust do Bohinjske Bistrice in nato najdaljši vzpon proti Bohinjskim planinam. Spustili smo se do ceste, ki vodi na Pokljuko nato pa zopet vzpon na 1520 metrov nad morjem ter dolg spust v dolino Radovne, do jezera Kreda ter mimo Blejskega vintgarja nazaj v dolino Završnice.

Kot prvi je traso zaokrožil Matej Drinovec na gorskem kolesu, med makadamkarji pa je ta čast pripadla Urošu Breškemu.

www.mountainlust.weebly.com


Še napovednik za vse ljubitelje makadamkanja – v avgustu se bo v okolici Ljubljane odvila dirka Gravelution, konec septembra pa že tradicionalno prihaja Dust Lust – tokrat dvodevni dogodek, lokacija ponovno Mašun.

image
Delo Sedmerica na gorskih in četverica na kolesih za makadamkanje. Foto: Mountain Lust Delo


image
Delo V torbi pa hrana, rezervne zračnice in kakšen kos oblačila. Foto: J.J.


image
Delo Podobne prireditve so povečini nepodprte narave – pomagaš si sam oziroma soudeleženci. Foto: J.J.


image
Delo Obvezen postanek za nekaj sveže vode. Foto: J.J.