Marelični cmoki

Ne poznam veliko ljudi v svojih krogih, ki ne bi marali starih dobrih mareličnih cmokov. 
Fotografija: Kuhamo jih toliko časa, da splavajo na površino. Foto Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Kuhamo jih toliko časa, da splavajo na površino. Foto Tanja Drinovec

V dneh, ko so stojnice bogato obložene z vsemi vrstami sadja si omislimo okusne, lahke cmoke iz skutnega testa. Sama sem testo priredila, da je še lažje za prebavo, cmoki pa so zelo rahli in okusni.

Seveda so zdrave marelice klasika, ki sodi v cmok tako kot vezalka v čevlje, lahko pa posežete tudi po drugih vrstah poletnega sadja, ki vam je pri srcu.

Prav nam bodo prišli po kakšnem treningu, ko nam pade nivo sladkorja v krvi ali pa za vse nepoboljšljive sladkosnede.
 

Potrebujemo (za 20 do 24 cmokov):


250 g skute
2 žlici maskarpone sira
2 rumenjaka
Sol
3 žlice mandljeve moke
7 žlic zdroba
4 žlice ostre moke
12 marelic
Cimet, klinčki, sladkor
Maslo
drobtine

Vse sestavine za testo zmešamo in zgnetemo, da dobimo ne pregosti in ne preredko testo. Foto Tanja Drinovec
Vse sestavine za testo zmešamo in zgnetemo, da dobimo ne pregosti in ne preredko testo. Foto Tanja Drinovec

 

Priprava:


Vse sestavine za testo zmešamo in zgnetemo, da dobimo ne pregosti in ne preredko testo. Po potrebi lahko dodamo nekaj moke ali zdroba, vendar testo ne sme biti preveč zbito. Marelice razpolovimo, razkoščičimo in jih po želji potresemo s sladkorjem, cimetom in klinčki. Oblikujemo cmoke, tako da odščipnemo košček testa, ga sploščimo v roki, nadevamo z marelico in oblikujemo v kroglice. Cmoke skuhamo v vreli slani vodi. Kuhamo jih toliko časa, da splavajo na površino. Cmoke odcedimo in potresemo z drobtinicami, ki smo jih prepražili na maslu. Po želji pa še posladkamo in potresemo s cimetom.
 
<strong>Marelice </strong>razpolovimo, razkoščičimo in jih po želji potresemo s sladkorjem, <strong>cimetom</strong> in klinčki. Foto Tanja Drinovec
Marelice razpolovimo, razkoščičimo in jih po želji potresemo s sladkorjem, cimetom in klinčki. Foto Tanja Drinovec

Komentarji: