Marko Baloh novi rekorder Dirke preko Amerike

Objavljeno
26. junij 2019 08.06
Posodobljeno
26. junij 2019 08.06
Uredništvo
Uredništvo
To je bila Markova deseta udeležba na Race across kot tekmovalca. Do sedaj je dirkal osemkrat kot posameznik in enkrat kot član dvočlanske ekipe s Tomažem Perčičem. Z doseženimi tremi tretjimi in enim drugim mestom, je eden izmed najuspešnejših kolesarjev v zgodovini dirke, cilj letos pa je bil ponovno boriti se za zmago, vsaj tisto v kategoriji nad 50 let in potegovati se za rekord trase v kategoriji.

Dirka preko Amerike je bila letos dolga 4.940km, z več kot 45.000m vzponov. Konkurenca je bila letos ena izmed močnejših v zadnjih letih, posebej v kategoriji 50-59 let je bilo v konkurenci vsaj pet kolesarjev z možnostmi za zmago, na čelu z dvema kolesarjema, ki sta Marka v preteklosti že uspela premagati - Dave Haase (ZDA) in Mark Pattinson (Velika Britanija).

V skupni konkurenci je bila pričakovana prevlada petkratnega zmagovalca Strasserja, ki je to tudi potrdil s prevzemom vodstva kmalu po prvi kontrolni točki Borrego Springs.  Marko je od vseh konkurentov najdlje držal distanco do vodilnega. Predrta zračnica pred Borregom ga je upočasnila, toda uspel je ujeti priključek do Strasserja, dokler se niso pojavile težave s krči v večernih urah, zaradi česar je bil primoran spustiti tempo. Z nočjo in nižjo temperaturo se je njegova njegova moč povrnila in počasi se je oddaljeval od nasprotnikov, medtem ko je Strasser prav tako počasi povečeval prednost pred njim.Tak “status quo” se je nadaljeval nekaj dni in noči, Strasser pa je dokončno ušel na veliko razdajo, ko je Marka in ekipo ustavila orkanska nevihta v Kansasu, nadaljevanje v takih razmerah ni bilo možno. Marko je ostal stoječ na cesti, oklepajoč se svojega kolesa, da mu ga veter ne izruje iz rok, preden se je vrnil v avtodom. V avtodomu so nato počakali, da je veter pojenjal, da je bilo kolesarjenje ponovno mogoče. Haase je imel z vremenom nekaj več sreče zato se je to noč  začel približevati. Naslednjo jutro je napadel in prehitel Marka med nočnim počitkom. Marko se je odzval kot izkušeni tekmovalec in je nadaljeval s svojim tempom, v bistvu zadovoljen, da ima zdaj največjega konkurenta v kategoriji pod kontrolo pred seboj. Že po manj kot pol dneva je dohitel konkurenta, katerega avto je bil parkiran ob cesti, Haase pa v rokah maserja ekipe. Verjetno ne bomo nikoli gotovi ali je bilo dirkanje z Markom razlog za odstop, toda čez nekaj ur smo izvedeli, da je Haase moral odstopiti zaradi stare poškodbe ramena.Marku so tako ostale samo še sladke skrbi ali mu bo uspelo podreti rekord kategorije nad 50 let in po možnosti obdržati odlično drugo mesto v absolutni konkurenci, kjer mu je najbolj grozil odlični mladi (25 let) Danec Jakub Olsen. Do konca je Marku uspelo obraniti oboje, drugo mesto za Christopherjem Strasserjem (Avstrija) in svetovni rekord RAAM v kategoriji 50-59 let s povprečno hitrostjo 13,18 milje na uro, Markov uradni čas dirke je 9 dni 16 ur 57 minut.

Marko pravi: »Izjemno sem zadovoljen, da sem se uspel vrniti po hujših zdravstvenih težavah na Dirki preko Amerike 2017 in da sem dokazal, da se še vedno lahko kosam z mlajšimi. Posebej z rekordom sem izredno zadovoljen, s tem bom za vedno zapisan v zgodovino RAAMa. Zmaga mi veliko pomeni in je dobra popotnica za nadaljevanje sezone ter za naslednje leto, ko imam v načrtu nekaj morda še težjega kot je Dirka preko Amerike.«

Rezultati skupno:
1. Christoph Strasser (Avstrija) 8 dni 6 ur 16 min
2. Marko Baloh (Slovenija) 9 dni 16 ur 57 min
3. Jakob Olsen (Danska) 9 dni 19 ur 00 min

50-59 let:
1. Marko Baloh (Slovenija) 9 dni 16 ur 57 min
2. Alan Bradley (Avstralija) 11 dni 6 ur 31 min
3. Geoff Brunner (ZDA) 11 dni 16 ur 37 min
 

Marko Baloh RAAM 2019 team