Marko Polanc kot skupni imenovalec

Objavljeno
27. junij 2019 09.06
Posodobljeno
27. junij 2019 09.06
Kaj imajo skupnega Primož Roglič, Jan Polanc, Kristjan Koren, Andrej Hauptman, Tadej Valjavec, Luka Pibernik, Žiga Jerman, Martin Čotar, Grega Bole… Da, vsi so kolesarji vendar ne gre za to. Vsi imajo skupni imenovalec, ki mu je ime: Marko Polanc. Vsi našteti in še mnogi so šli čez roke Marka Polanca, kolesarskega trenerja, ki trenutno velja za najtrofejnejšega v slovenskem kolesarstvu.
Na letošnjem Giru sta kar dva njegova varovanca vozila v rožnati majici! Malo trenerjev na svetu se lahko pohvali s takim uspehom. Da, treniral je tudi Primoža Rogliča. Marko nam je pokazal zapiske prvih Primoževih treningov. Treniral ga je vse dokler ni izstopil iz kategorije U23 in se podal v novomeško Adrio. Z Markom smo se pogovarjali v nedeljo, na zaključni dan letošnjega Gira. Britofljani so Janu, njegovemu sinu pripravili veličasten sprejem v pozno večernih urah. Ta večer bo šel v kolesarsko zgodovino. Zbrali so se sovaščani in ljubitelji kolesarstva, ki dobro vedo kaj je Jan naredil na letošnji dirki po Italiji.

Trenerski poklic je Markovo poslanstvo. Čudovito se je pogovarjati s človekom, ki o kolesarstvu ve vse. Spada med najstarejše mačke tega športa pri nas. Že od leta 1977 je vsakodnevno vpet v ta šport in kot kaže bo za vselej. Ni treba biti pozoren, da opaziš kako se mu oči zasvetijo, ko omeniš Giro in sina Jana. Pravzaprav, če si pozornejši ujameš tudi kristalno solzico, ki noče med odrasla moška, ki se ob esspresu pogovarjata na terasi njegove hiše v Britofu.

Marko je bil tudi sam odličen kolesar. Spomnja se obdobja, ko je imel vsega polno čelado in je hotel kolo za vedno parkirati v klet in spomni se leta 1990, ko je bil proglašen za najboljšega jugoslovanskega kolesarja. Vmes je osvojil naslov cestnega državnega prvaka Jugoslavije  v kategoriji starejših mladincev leta 1981, istega leta je bil državni prvak z ekipo. Naslov državnega prvaka v ekipni vožnji Jugoslavije v članski kategoriji leta 1987. Drugo mesto na etapni dirki Alpe Adria 1988, .1 mesto v etapi Alpe Adria 1988. Šesti je bil v generalni razvrstitvi dirke po Jugoslaviji leta 1986.  Dvakrat je zmagal v skupni razvrstitvi po Jadranski Magistrali, 1986 in 1989 leta. Zmagovalec zlatega kolesa 1990. Prvo mesto  v etapi Po Madžarski leta 1993. Od leta 1981 do 1990 je bil stalni reprezentant bivše Jugoslavije. Leta 1993 je dokončno parkiral kolo in postal trener. Najprej je treniral najmlajše potem je napredoval do…. rožnate majice.

Kje vse in koliko časa ste trener?
Leta 1993 sem postal trener dečkov Sava Kranj. Že naslednje leto sem postal članski trener. To obdobje je trajalo kar do leta 2003. V letih pd 2004 do 2010 sem bil trener mlajših in starejših mladincev v Savi Kranj. Potem sem leta 2011 zapustil svoj matični klub in se preselil v ljubljanski Rog, kjer sem treniral člane vse do lanskega leta.  V letih 1996 do 2003 sem bil tudi pomočnik selektorja  članskih kategorij in občasno tudi selektor za kategorijo do 23 let. V letih 2004 do 2010 sem bil selektor in trener mladinskih reprezentanc.

Kdaj je Jan začel trenirati, kakšni so bili njegovi začetki, je bil hitro dober.
Jan je začel trenirati pri 11 letih in je bil že takoj dober, saj je že drugo leto dečkov C pri 12 letih osvojil Pokal Slovenije.

Kdaj je bil prelomni trenutek zanj? Kdaj in zakaj se je odločil postati vrhunski tekmovalec?
Prelomni trenutek je bil, ko je z menoj spremljal nekaj dirk in vsa  dogajanje spremljal v živo. Odločil se je že po nekaj letih kolesarjenja, ker mu je bilo všeč, po drugi strani pa je bil  tudi konkurenčen v vseh kategorijah.

Kdaj je kazalo, da bo šel med profesionalne kolesarje?
Načrt sva imela, da gre v profije do konca kategorije U23. Za to pa je bilo potrebno narediti nekaj odmevnih rezultatov v absolutni konkurenci in mednarodno odmevnih dirkah, kar pa je tudi pogoj, da te kdo opazi.
No, ko je leta 2012 ( kot 2. leto U23) zmagal Picolo Giro dell Lombardia je bila na mizi že predpogodba za Lampre ( povezava Andrej Hauptman) za piko na i pa smo se dogovorili, da v letu 2013 zmaga še kakšno dirko in se nato konec leta pridruži ekipi. Res je naslednje leto zmagal Giro dell Friuli in za tem bil še drugi na dirki Po Sloveniji, zato je že z avgustu prestopil v profesionalno ekipo Lampre star komaj 20 let.

Kakšen je bil njegov prehod med najboljše?
Prehod je bil odličen saj je že na dirki svetovne serije konec sezone Po Kitajski osvojil 14. mesto v generalni razvrstitvi.

Ste ga še vedno vi trenirali?
Da in še vedno skrbim za nadzor njegovega treniranja in treningov.

Kaj je najpomembnejše za razvoj mladega kolesarja?
Postopen in nadzorovan trening, ter čim večja prisotnost pri treningu tako tekmovalca kot trenerja.

Trenerstvo je vaš poklic. Kaj svetujete tekmovalcem in ali trenirate tudi rekreativce?
Da moj poklic je trenerstvo s katerim se ukvarjam še naprej, vendar pa sem se bolj  usmeril v posameznike, kateri imajo večje ambicije oziroma se hočejo naučiti pravilnega treninga in izboljšati svoje sposobnosti .To pa so lahko aktivni tekmovalci, amaterji, rekreativci ali popolni začetniki.

Kaj bi svetovali rekreativcu pred Franjo na primer….recimo, da je dobro pripravljen, da ima v nogah že več tisoč km?
To da pride na Franjo spočit.

Zdaj ste »samostojni« trener? Kaj je v vaši ponudbi? Koliko časa delate s kolesarjem, če vas najame kot trenerja…
Ponudba je sestavljena iz: Mesečni program treninga - izdelava treninga, prisotnost pri izvedbi treninga, spremljanje z vozilom (avto ali motor). Nadzorovanje treninga na terenu, testiranje na terenu, taktika pred tekmovanjem in analiza dirkanja, svetovanje pri prehrani, pregled in nastavitev pravega položaja na kolesu, načrtovanje treninga za pripravo pred pomembnimi cilji kot so: Franja, vzpon na Vršič ipd. Spremljanje in organiziranje raznih izletov ali daljših treningov kot suport: hrana, pijača in servis, kondicijski treningi in priprava v zimskem obdobju.

Koliko rekreativca stane osebni trener?
Začne se z 20. evri  pa vse do 150 evrov za dogovorjeno obdobje, odvisno od zahteve posameznika oziroma, kaj si izbere iz ponudbe.