Mi preskušamo, da lahko tečete z nasmehom!

Objavljeno
26. marec 2015 10.03
Posodobljeno
26. marec 2015 12.03
Klemen Dolenc
Klemen Dolenc
Zima se poslavlja od nas, s tem pa tudi neprijetnosti, kot so bolečine v sklepih in mišicah zaradi nizkih temperatur (zožanje žil in slabša prekrvavitev) in obilice snega, zaradi katerega smo tekli po obrobju cest in kolesarskih stez (naklon cestišča).
Lepo vreme bomo vsekakor izkoristili za pripravo na prve množične tekaške prireditve, za vse tiste, ki nameravate ob novi sezoni zamenjati tekaško obutev, pa smo pripravili obsežen test. Predstavljamo vam devet blagovnih znamk z njihovim najprimernejšim izborom.

Več kot 50 parov tekaških copat smo si obuli, za test so nam jih prijazno namenili prijazni trgovci v Hervisu in nekateri posamezni uvozniki.

Kot že tolikokrat doslej se je test izvajal na testnem krogu v okolici Vrbenj in na atletskem stadionu v Radovljici z okolico.

V testno ekipo smo povabili rekreativni tekačici maratonki Zalo Praprotnik in Sanjo Vebster, olimpijca Janija Klemenčiča in Jureta Vajsa, prof. športne vzgoje.

Podatki

Na testu smo si pomagali s precejšnjim številom podatkov, ki smo jih dobili od proizvajalcev, največ pa seveda z občutki med tekom in po njem.

Teže modelov: vse modele smo stehtali v velikostih, ki smo jih uporabljali na testu. Moški modeli so velikosti EUR 43, ženski pa EUR 40.

Glede na težo delimo tekače in tekačice na: lahke (do 55 kg), srednje težke (od 55 do 70 kg) in težke tekačice (nad 70 kg) ter lahke (do 75 kg),  srednje težke (od 75 do 90 kg) in težke tekače (nad 90 kg).
Ko se odpravljamo po nakupih novih tekaških copat, si moramo vzeti dovolj časa. Na kaj moramo biti ob nakupu še posebej pozorni?
• Za nakup si vzemimo dovolj časa (1 do 2 uri).
• S seboj vzemimo tekaške nogavice ali si te kupimo pred pomerjanjem copat.
• Prodajalcu povejmo, kolikokrat na teden želimo teči in po kakšen terenu.
• Tekaški copat izberemo glede na našo težo, obliko stopalnega loka in širino stopala.
Osnovne značilnosti dobrega tekaškega copata so:
• udobje (dobro počutje in oprijem stopla),
• blaženje (glede na težo tekača in tekaško podlago),
• stabilnost (glede na stopalni lok in tekaško podlago).

Zelo pomembno je, da izberemo pravo velikost in širino tekaškega copata glede na naše stopalo (ozko, srednje široko, široko). Velikost tekaških copat naj bo približno pol številke večja od velikosti naših stopal. Pri nakupu tekaških copat moramo vedno obuti, zavezati in preizkusiti (hoja po trgovini, tek na tekaški preprogi) oba.Oblike stopalnega loka

Že nekaj let se ob preskusih tekaških copat o tem nenehno govori, upamo, da je v zavesti  tekačev že spoznanje, da vsaka noga ni enaka. No, ponovimo, kakšne oblike stopalnega loka poznamo, oziroma, bolje, kako med tekom polagamo našo nogo ob podlago. Kakšen je naš tekaški korak, če ga pogledamo »od spodaj«.

Pronacija – naravni prenos teže pri koraku, ko se teža ob dotiku stopala s podlago na zunanji strani pete prenese proti notranjemu delu prstov (palcu). Če se naše stopalo preveč nagne na notranjo stran govorimo o čezmerni pronaciji.
Supinacija – če se teža ne prenese na notranji del stopala in ostane na zunanjem delu in gre proti prstom bolj v smeri mezinca, govorimo o supinaciji.
Nevtralni stopalni lok – vmesna stopnjo med pronacijo in supinacijo. 

Najenostavnejši način, kako sami ugotovimo, kakšne oblike je stopalni lok, je odtis mokrega stopala na papir ali karton. Vsi ponudniki tekaške obutve nam to lahko ugotovijo z raznimi meritvami ali snemanjem bosega teka na tekaški stezi. V boljših tekaških trgovinah vam bodo znali povedati, kakšno stopalo imate – če ne znajo, pojdite drugam.

Največja ponudba tekaških copat je za tekače in tekačice z nevtralnim stopalnim lokom, ki lahko uporabljajo tudi modele za zmerne pronatorje in supinatorje. Tisti z močnejšo pronacijo oziroma supinacijo pa naj obvezno izberejo tekaške copate, namenjene njihovi obliki stopalnega loka.

Seveda je izbor tekaških modelov odvisen tudi od naše tekaške pripravljenosti in tehnike teka.

Pri počasnejšem teku govorimo o načinu teka peta–prsti, ko pa smo hitrejši, tečemo po prednjem delu stopala oziroma po prstih.

Kdaj je treba zamenjati tekaške copate?

Po priporočilih ponudnikov tekaške obutve je zgornja meja pri pretečenih 800 km. Da bi copati zdržali čim dlje, je dobro, da po končanem treningu poskrbimo, da tekaške copate prezračimo, posušimo in očistimo.

Kako so naši ocenjevalci ocenili spomladansko tekaško obutev, si preberite v naši rubirki Oprema.