Mladi Slovenci se iz Ukrajine vračajo s tremi odličji

V ukrajinskem mestu Vinnytsia se je za slovensko mladinsko ekipo zelo uspešno zaključilo 3. svetovno mladinsko prvenstvo ARDF (Amateur Radio Direction Finding).

Objavljeno
04. julij 2019 13.10
Posodobljeno
04. julij 2019 13.41
Na fotografiji od leve proti desni: Ruj Grošelj Simić, Pavel Trojer, Andrej Trojer, Nik Gregorič, Jani Bratož Foto: ZRS
Radioamaterska športno-tehnična disciplina združuje tehniko, orientacijo in gibanje. Slovenske barve so zastopali Nik Gregorič, Jani Bratož, Ruj Grošelj Simić in Pavel Trojer.

Ruj Grošelj Simić je postal svetovni podprvak v kategoriji sprint, posamičnem tekmovanju, pri katerem mora tekmovalec poiskati 10 oddajnikov v čim krajšem času.

Zadnji dan tekmovanja sta Ruj Grošelj Simić in Pavel Trojer osvojila še ekipno srebro v kategoriji do 14 let – 144 MHz, ki je ena najzahtevnejših disciplin prvenstva. Ruj je bil v individualni razvrstitvi četrti, Pavel pa šesti, kar je zadoščalo za skupno drugo mesto v ekipni razvrstitvi, kamor štejeta dva rezultata s tekme posameznikov. Boljši od njiju so bili le domačini, Ukrajinci. V kategoriji do 16 let – 144 MHz sta člana slovenske ekipe zasedla 11. mesto (Nik Gregorič) ter 17. mesto (Jani Bratož).

image
Na stopničkah Foto: ZRS


Naj spomnimo, da sta na ekipni tekmi v kategoriji do 14 let – 3,5 MHz Ruj in Pavel osvojila ekipno bronasto odličje, medtem ko sta Nik in Jani v kategoriji do 16 let – 3,5 MHz osvojila peto mesto.

Amaterska radiogoniometrija je radioamaterska športno-tehnična disciplina, ki jo Zveza radioamaterjev Slovenije že vrsto let goji tudi v sodelovanju z Zvezo organizacij za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), je bolj poznana po imenu lov na lisico. Tekmovalci morajo v naravi s posebnimi sprejemniki z usmerjeno anteno (radiogoniometri) v čim krajšem času na tekmovalnem področju odkriti skrite oddajnike oziroma lisice. Namen je čim hitreje najti vse oddajnike in priti v cilj, za kar sta potrebna dobro poznavanje tehnike odkrivanja oddajnikov in dobra telesna pripravljenost.

image
Sredi tekme FOTO: ZRS