Mladi slovenski golfisti na dveh evropskih prvenstvih

Objavljeno
19. julij 2018 12.07
Posodobljeno
19. julij 2018 12.07
Mirko Kunšič
Mirko Kunšič
V soboto so uradniki Evropske golf zveze, ki uraduje v Zurichu, odkljukali še dve letošnji evropski prvenstvi. Dekleta so igrale ekipno golf prvenstvo na avstrijskem Štajerskem, na golf igrišču Murhof.

Zmagale so Švedinje, druge so bile Francozinje, tretje pa Danke.

Tam so bile tudi Slovenke. Po dveh dnevih seštevne igre, za uvrstitve v tri skupine in v nadaljevanju, igrale so še dva dneva, so na koncu bile ekipno 17. Po golfsko to pomeni, da so imele 54 udarcev več kot jih je imela prva ekipa. Bile so bolj na začelju tega prvenstva.  Imele so nekoliko športne smole, saj so imele enako število udarcev kot Slovakinje, a je za boljšo skupino odločal šesti rezultat. 

Poznavalec slovenskega in tudi svetovnega golfa,  Aleš Babnik, oče najbolj uspešne, najmlajše igralke tega prvenstva 14- letne  Pie, pravi, da  dekleta slovenske ekipe kakovostno sodijo med deseterico.  A se tokrat to Neži Šiftar, Inji Fric, Hani Mirnik, Vidi Obrsnel, Lari Ječnik in Pia Babnik, ni izšlo.

Vseeno je bila Pia Babnik,  z udarcem pod parom,  po dveh dnevih igranja seštevne igre  na 34 mestu. Inja Fric je bila 58., 92 mesto je pripadlo Vidi Obrsnel, 96. Lari Ječnik, 97 Hani Mirnik in 114 Neži Šiftar.

Pia Babnik, ki bo sredi avgusta igrala na turnirju Britisch grls, je na svetovni golf lestvici trenutno na 102 mestu !. Na svetovni in evropski lestvici dekle do 14 oziroma 15 mesta pa na obeh zaseda prvo mesto.

  

S Poljske se je vrnila tudi ekipa fantov, ki so igrali evropsko prvenstvo za golf igrišču Rosa private GC Poland. Zmagali so Belgijci, ki so za prvo mesto porazili Slovence. Ti se z drugim mestom  iz divizije 2 selijo prihodnje leto v prvo divizijo, med 16 najboljših evropskih amaterskih golf ekip.

Za vrnitev med najboljše so letos igrali; Žan Luka Štirn, ki je bil po dveh dnevih turnirja, v seštevni igri prepričljivo prvi, z 10 udarci pod parom igrišča.  Luka Naglič je bil peti, 9. Vid Potočar, 25. Mark Trnovec, 26. Kristijan Vojteh Burkeljca in 32. Žiga Strašek.

  

Nepopolni ekipi sta bili tri dni na Royal Bled golf igrišču na pripravah pred prvenstvi.  Brata Uroš in Aleš Gregorič  sta bila vodji  ekip, pomagala sta jima še, pri fantih Matej Dolenc, pri dekletih pa Urša Orehek, ki ima status poklicne igralke golfa.

Tudi v golfu je še kako pomembna začetna vloga staršev, v nadaljevanju pa seveda prizadevnost in treniranje posameznikov, ki si  lahko na turnirjih priigrajo uvrstitve med najboljše mlade. Tam, treba je odkrito povedati, ni pretirane gneče. A je delo z mladimi igralci golfa načrtovano in skladno z vsemi svetovnimi trendi.

Največja  deviza  igralcev golfa je, da na turnirjih udarijo kar se da malo udarcev, ki prinašajo zmage. Mladi tako postajajo zanimivi za golf oglednike, skavte ameriških univerz, ki  lahko za vse življenje spremenijo pot mladim. Univerze jim, če jih prepoznajo kot perspektivne  igralce, plačajo študij in s tem omogočijo poslovne in športne kariere.