Na visoko nadmorsko višino z gorniškim festivalom

Objavljeno
23. februar 2015 10.02
Posodobljeno
15. oktober 2015 12.10
Uredništvo
Uredništvo
Danes se zavrti kolesje 9. Festivala gorniškega filma Domžale. Vse tja do petka, 27. februarja 2015, bodo vse poti plezalcev, alpinistov, pustolovcev ter ljubiteljev gorske narave in kulture vodile v Cankarjevdomv Ljubljani, v manjšem obsegu pa tudi v Mestni kino Domžale, Mestni kino Metropol v Celju in Mestni kino Ptuj.

»Ko smo pred devetimi leti posadili majhno festivalsko drevesce, smo se bali, da se nam ne posuši. Bila so leta suše in tudi močnih vetrov, a korenine so bile že globoko. Tudi krošnja se je z leti obrasla in danes lahko rečemo, da se je drevo dokončno prijelo. Ni pa to navadno drevo, saj nam vsako leto obrodi drugačne sadeže,« neutrudni direktor festivala Silvo Karo poudarja ob deveti festivalski letini, ki je letos obrodila še posebej bogato. Mednarodna festivalska žirija je že začela svoje delo; letos se za festivalske nagrade in priznanja v  štirih kategorijah (alpinizem; plezanje; gore, šport in avantura; gorska narava in kultura) ter glavno  nagrado mesta Domžale v tekmovalnem programu poteguje rekordnih 50 filmov z vsega sveta.

Naslove zmagovalnih filmov bomo obelodanili že pred festivalskim sklepnim večerom, zato vas že danes povabimo na razglasitev zmagovalnih filmov, ki bo v petek, 27. februarja 2015, ob 12. uri v Literarnem klubu Lily Novy v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer se nam pridružijo tudi festivalski gostje in filmski ustvarjalci 9.festivala gorniškega filma danes.

23. februarja, ob 16. uri v Cankarjevem domu odpira večkratni festivalski zmagovalec Ostal boš kmet, nemški film o predajanju znanja o tradicionalnih načinih kmetovanja visoko v tirolskih hribih. Prvi festivalski dan bo na ogled tudi več slovenskih filmov. Na premieri filma  Boštjana Slatenška Tone, javi se!, ki opisuje gorniško pot Toneta Škarje, se poleg režiserja veselimo staroste slovenskega alpinizma, ki je lani za svoje dosežke prejel nagrado PZS za življenjsko delo na področju alpinizma. Prav tako se nam filmski ustvarjalci pridružijo na projekciji dokumentarnega filma Vojka AnzeljcaAljažev stolp – Ta pleh ima dušo!.

Na posebnem večeru Namaste Nepal v torek, 24. februarja, se bomo po projekciji  navdihujočih nepalskih filmov Sunakali in Puntejevo kolo srečali z režiserjem filma Sunakali Bhojrajem Bhatom, producentom in idejnim očetom filmske zgodbe Bimalom Singhom Bistom, nepalskim veleposlanikom v Sloveniji Aswinom Shrest o in borcem za boljši jutri v Nepalu Sudarsonom Karki jem.

V sredo, 25. februarja, na alpinistično - plezalnem večeru, podelitvi priznanj PZS najboljšim alpinistom in športnim plezalcem za leto 2014, gostimo cvetober slovenskega alpinizma in plezanja. Večer bo zaznamovala legendarna ameriška plezalka Lynn Hill, ki jo bomo imeli čast pozdraviti že na projekciji dokumentarca o neslutenem vzponu umetnosti plezanja v dolini YosemiteVstaja v Dolini (ZDA), večer pa bo ena najboljših plezalk vseh časov pripelj ala do vrhunca s predavanjem Življenje, vzponi in  razvoj proste plezalke.

Četrtkovo dogajanje 26. Februarja bo v Cankarjevem domu v Ljubljani s predavanjem
Velike stene in dekleta študentskih let popestril plezalski zanesenjak in idejni oče Plezalnega centra Ljubljana Matjaž Jeran, v Mestnem kinu Ptuj pa plezalno obarvanem filmskemu večeru sledi pogovor z najboljšo slovensko športno plezalko Mino Markovič. Isti večer se nam v Ljubljani pridruži tudi Herve Tiberghien, francoski režiser nagrajenega filma Dnevi v dolini Tarap, ki prikazuje življenje v odročni himalajski dolini Tarap, kjer se lokalno prebivalstvo trudi najti pot med tradicijo in sodobnostjo.

V petek, 27. februarja, ko bodo v Ljubljani, Celju in Domžalah zvečer na ogled zmagovalni filmi, bo Cankarjev dom prizorišče še treh edinstvenih predavanj. Nepalski okoljevarstvenik in raziskovalec ptic s fotoaparatom in kamero v roki Sudarson Karki bo slikovito predstavil ptice Himalaje, čemur bo sledil krajši pogovor z nepalskim in slovenskimi ornitologi. Ob letošnji 40-letnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak bo večina članov odprave Makalu 1975 (med njimi Ivč Kotnik, Marjan Manfreda, Janko Ažman, Janez Dovžan in Danilo Cedilnik) ob fotografijah in v pogovoru s Tomažem Jakofčičem predstavila svoja doživetja in spomine na enega največjih dosežkov svetovnega himalajskega plezanja. Končno festivalsko piko bo na večeru Svet majhnih oprimkov postavil »čarovnik« Maurizio Zanolla - Manolo, italijanska ikona športnega plezanja, ki bo pokazal fotografije svojih plezalnih podvigov in večkrat nagrajeni dokumentarni film Odisejada stare smeri, v katerem nastopa.
 Foto: Film ALJAZEV STOLP - Ta pleh ima duso. MFFD