Najbolj navadna lazanja

Lazanja je zelo priročna in posrečen jed tudi iz tega vidika, da nas lahko ne pečena počaka, ko se utrujeni vrnemo z napornega treninga.
Fotografija: Zadnji vrhnji del testenin polijemo z bešamelom in potresemo s sirom. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Zadnji vrhnji del testenin polijemo z bešamelom in potresemo s sirom. FOTO: Tanja Drinovec

Tokrat se z našim Poletovim receptom zopet ustavljamo v sosednji gurmanski Italij, kjer živijo ljudje, ki smo jim včasih (nekateri še dandanes) ne ravno ljubkovalno, temveč prislovično dodajali nadimek »makaronarji«. 



Vsi bolj ali manj veste o čem govorim. V mojih očeh ta nadimek nikakor ni žaljivega pomena. Italijani so si to ime upravičeno prislužili kot kralji izdelovanja testenin.Takšnih in drugačnih, oblik in okusov, kombinacij na tisoč in en način. Skratka, resnično menim, da so izdelavo tega priljubljenega živila izpopolnili do potankosti in ga tudi razširili  po celem svetu.

Pri naši in kakor vem še pri marsikateri hiši testenin ni nikdar dovolj. Če pa govorimo o kolesarjih in tudi drugih športnikih pa je verjetno stanje precej podobno ali še bolj drastično. Testenine so kot hidratno živilo v osnovi, ki se lahko kombinira z zares vsemi mogočimi drugimi živili izjemno priročna in vse uporabna jed.

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec


Mi bomo danes izdelali klasično lazanjo z mesom. Pri le tej(kot pri vsakih testeninah) velja uporabiti svojo domišljijo in ustvarjalnost, nekaj pravil pri njej pa le velja.

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec


Lazanja je torej v osnovi narejena iz ploščatih testeni (pravokotnih plošč). Te pa kombiniramo z mesno paradižnikovo omako in plastjo sira. Testenine običajno polivamo z bešamel omako, lahko pa namesto tega uporabite smetano in sir (rikota ali kak drug sir). Seveda je tudi uporaba zelišč skorajda obvezna.

Lazanja je zelo priročna in posrečen jed tudi iz tega vidika, da nas lahko ne pečena počaka, ko se utrujeni vrnemo  z napornega treninga. Med tem, ko se bomo opravili malo »strečinga«, se stuširali in ohladilii pa bo že pečena.
 

Potrebujemo (za pekač cca 25 x 40):


Olje, maslo
1l mleka
1,5 dl sladke smetane
Muškat
Cca 100 g moke
0,5 kg mletega mešanega mesa po želji
1 čebula
1 por
2 stroka česna
Pol bučke
1 korenje
Košček gomoljne zelene
Šop peteršilja
1 dl rdečega vina
Pol rdeče paprike
Ščepec mlete paprike
Cca 600 ml paradižnikove mezge
Sesekljan olupljen paradižnik
Zelišča: bazilika, timijan, origano..
Paket testenin za lazanje
Sir mocarela (ali poljubni sir)
Sol, poper

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec

 

Priprava:


Najprej se lotimo bešamel omake. Na vročem maslu prepražimo moko in zalijemo z mlekom in smetano. Posolimo in začinimo z muškatnim oreščkom in kuhamo nekaj časa, da se vse malo zgosti.

Na olju prepražimo očiščeno sesekljano zelenjavo: por, čebulo, česen, papriko. Nato dodamo meso in nadaljujemo s praženjem. Dodajamo nastrgano korenje, zeleno in bučke. Pražimo še kar nekaj časa. Zalijemo z vinom in paradižnikom, dodamo sesekljan paradižnik, zelišča in mezgo. Začinimo s soljo, papriko in poprom po okusu in še nekaj časa kuhamo. Odstavimo.

Lotimo se sestavljanja lazanje. Pekač polijemo z bešamelom in nanj zložimo testenine. Te prelijemo z mesno omako in zopet polijemo z bešamelom. To lahko posujemo s sirom po želji. Zopet sledi mesni del in testenine. Tako nadaljujemo dokler nam ne zmanjka sestavin. Zadnji vrhnji del testenin polijemo z bešamelom in potresemo s sirom.
Vse skupaj pečemo v pečici pri temperaturi 180 stopinj približno pol ure.
 
 
 

Preberite še:

Komentarji: