Najboljša trail čvrsta nizka obutev

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Pohodniški čevlji, tokrat tisti, v katerih  lahko tudi hitro hodite, a ponujajo več zaščite kot oni najhitrejši.


Pri CleverHikerju so med najboljše tovrstne  modele uvrstili Salomon X Ultra, Merrell Moab 2 Ventilator in North Face Ultra 110 GTX.
Nekatere  modele pri nas dobro poznamo, zagotovo salomonovega in merrellovega, manj morda obutev North Face. Povzeli smo mnenja ameriških preskuševalcev, dodali nekaj svojega znanja in pa – morda utegne biti za koga tudi to zanimivo – nekaj podatkov o izdelovalcih obutve.


Najprej nekaj splošnih besed najboljši trail čvrsti nizki obutvi.
Za tiste, ki se na potovanjih in potepanjih z nahrbtniki ne želijo obremenjevati s težo pohodniških čevljev, saj hitrost ni njihovo vodilo, se zdi, da je bolj robusten pohodniški čevelj do gležnjev dobra odločitev .
Na splošno imajo pohodniški čevlji tršo in trajnejšo konstrukcijo kot trail tekaška obutev. Z manj sofisticirano prepleteno mrežo v zgornjem delu in pogosto  v kombinaciji z usnjem običajno tudi trajajo dlje. Ker so njihovi podplati manj odzivni, boste skoraj vedno zaznali, da je podplat bolj tog. To je lahko zelo dobra lastnost, če ne želite čutiti kamenja pod nogami - vendar to lahko prinese  nekaj  manj udobja in morda, če imate smolo in napačne nogavice,  več otiščancev.


Seveda je vse odvisno od modela, ki ga izberete, a  mnogi pohodniški čevlji so izdelani tako, da so bolj odporni na vodo. Seveda pa to lahko pomeni tudi, da se na večdnevnih potovanjih, če so veliko izpostavljeni vodi ali dežju, sušijo dlje.
V nadaljevanju predstavljamo tri  najljubše pohodniške čevlje ameriških testerjev, ki se skušajo pohvaliti z uravnoteženimi lastnostmi, ki so najpomembnejše:  težo, udobjem in funkcionalnostjo.

 

ni podpisa
ni podpisa

Salomon X Ultra 3
Na voljo je za moške in ženske. To je močan, za avanturo  pripravljen čevelj z udobnim prileganjem, odličnim oprijemom in večjo trpežnostjo kot je to na voljo pri konkurentih.

Ultra 3 je opremljen s sistemom hitrega zavezovanja - ljudje ga imajo radi ali ga sovražijo. Ugotovili smo, da potrebujejo ti čevlji malo več časa, da se jih navadimo. Tudi sprednji del pri prstih je ožji, tako da bi tisti, ki potrebujejo širši sprednji del, morda želeli poiskati svoj idealne čevelj drugje. Salomon ponuja ta čevelj kot vodoodpornem gore-tex model. Čeprav je težji od onega, kar  po navadi nosimo na poti, je tisto, kar dobite pri Salomonu X Ultra 3 to, da je to močna, trpežna in dobro narejena pohodniška obutev. Če želite več podpore za gležnje, vam pri Salomonu ponujajo  ta čevelj v modelu srednje višine.

Salomon je francosko podjetje za proizvodnjo športne opreme, ki deluje po vsem svetu. Podjetje sta leta 1947 ustanovila François Salomon, njegova žena, in tudi  sin Georges.  Sprva so izdelovali liste za žage, nato robnike in vezi za smuči. Po letu 1979 se je začelo novo poglavje, predstavili so smučarski čevelj z vstopom od zadaj, desetletje kasneje so začeli izdelovati smuči. Leta 2005 je Adidas-Salomon objavil, da je sklenil prodati skupino Salomon finski korporaciji Amer Sport.
Danes pri salomonu izdelujejo čevlje za trail teke, pohodništvo, plezanje in  tekmovanje v avanturah.
Vsekakor je na področju športov na prostem Salomon v samem vrhu, vključno s čevlji. V Sloveniji ima dobrega zastopnika in nam zato potrošnikom ničesar ne manjka.

 

ni podpisa
ni podpisa

Merrell Moab 2 Ventilator

Če niste čisti odvisnež od najbolj bleščečega v  pohodništvu in če  želite vzdržljive pohodniške čevlje, potem vam priporočamo, da preverite Merrell Moab 2 Vent Low (moške in ženske). Merrell s tem čevljem ponuja resnično udobje. Dobro se prilega nogam, že takoj, ko ga vzamete  iz škatle, je občutek pod  podplatom in jezikom  opisan kot prijeten. Kombinacija semiš usnja in mreže omogoča, da vaše stopalo precej dobro diha, vendar ta model premore vzdržljivost, trajnost in ponuja nogi dobro zaščito. Moab 2 ima Vibram podplat, ki nudi dober oprijem, čeprav smo zaslutili, da so nekateri preskuševalci želeli nekaj zahtevnejšo obutev kot je ta Moab. Z še nekaj dodatne teže  Merrell ponuja tudi ta čevelj v nepremočljivi izvedbi.
Merrell je bil ustanovljen leta 1981, ko sta se zaposlena pri smučarski družbi Rossignol, Clark Matis in John Schweizer, podala na pot izdelovalca pohodniških čevljev po meri, ki so se prodajali za 500 dolarjev za par.  Matis je kmalu začel  oblikovati cenovno ugodnejše visoko zmogljive čevlje. Takrat so bili pripravljeni so bili načrti za proizvodnjo nove linije v tovarnah v Italiji, ki je bila vodilni izvoznik obutve na svetovni trg. Leta 1987 je bilo podjetje prodano podjetju Karhu, izdelavo so preselili v Azijo. Podjetje je svetovno znano in zelo uspešno, od leta 1997 je v popolni lasti Wolverine World Wide, svetovnega obutvenega velikana. Takrat so začeli s trail tekaškimi copati, ki sprva  niso bili zelo uspešni, kasneje pa so iz njih razvili hibrid, ki je združeval agresiven trail tekaški podplat in nežnejši zgornji del. To je bil zadetek v polno.
V Sloveniji ima Merrell tudi izjemno sposobnega zastopnika in čevlji so pri nas že dolgo poznani in tudi zelo priznani.  Nekako se zdi, da se ljudje pri že delijo na »salomonovce« in »merrellovce«; ne glede na to, da ima prvi veliko večji tržni delež.

 

ni podpisa
ni podpisa

North Face Ultra 110 GTX


Obutev za pohodništvo North Face Ultra 110 GTX (moška in ženska varianta) ponuja udobje, ki vas čaka pripravljeno že v škatli, le nadeti je treba čevlje. Obloženi so z nepremočljivim in dihajočim Gore-Tex materialom in to je dobra izbira za mokre in blatne dnevne pohode. Kombinacija usnja in močne mrežice na zgornji strani čevlja omogoča, da je ta čevelj bolj trpežen kot doslej našteti. Modeli Ultra 110 ima na podplatu zelo zanimiv  vzorec, ki omogoča odličen oprijem na različnih terenih. Podplati teh čevljev so tudi trdnejši od nekaterih drugih. Ponujajo veliko zaščite, vendar lahko traja nekaj  dlje, da se jih navadite. Še en priljubljen pohodniški čevelj iz North Facea, ki ima podobno težo in funkcionalnost, je pohodni čevelj Hedgehog Fastpack GTX.
The North Face je legendarna ameriška znamka, začelo se je leta 1966 v Kaliforniji, predvsem kot podjetje, ki se je posvečalo plezanju. Leta 2000 so jih kupili mogočniki iz VF Corporation.
The North Face je pojem in celo kult med tistimi, ki prisegajo na tehnična oblačila za smučanje, plezanje, in športna početja na prostem.

Pripravil Primož Kališnik, po CleverHiker

Več iz te teme:

Komentarji: