Predstavitvena informacija

Najboljše pohodniške poti za začetnike

Objavljeno
29. marec 2019 12.03
Posodobljeno
29. marec 2019 12.03
Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo

Ker je naše ozemlje, še posebej njegov severozahodni del, bogato posuto z gorami, so podobno bogato založene tudi police s knjigami o njih. Zato vam bodo v iskanju primernih ciljev najbolj prav prišli številni lokalni in splošni priročniki z opisom hribov in gora ter pristopov nanje. Enako koristen in informativen je tudi internet: obstaja kar nekaj kakovostnih domačih spletnih strani, kjer se lahko do obisti seznanite ne le z besedilnim opisom posameznih pristopov, temveč tudi s spremnim slikovnim gradivom. Tako lahko že v fazi načrtovanja poti ocenite, ali ste izkustveno in telesno že pripravljeni za naslednji cilj, čeprav vedno največ velja primarna izkušnja, torej to, da določeno pot prehodite sami.

V pomoč pri odločanju v nadaljevanju navajamo nekaj pohodniških ciljev, s pristopi, na katerih se lahko počasi toliko izmojstrite, da boste v nekaj letih, sploh če vas »zagrabi«, izbirali samo še med najvišjimi slovenskimi vrhovi. Seznam je poljuben in ne pokriva sistematično vseh slovenskih regij, nanj pa smo poskusili uvrstiti številne zanimive cilje, na katere vodijo označene, neizpostavljene poti. Pristope na priljubljene vrhove in koče v sredogorju je priporočljivo poznati, ker jih boste sčasoma nadgrajevali z nadaljevanji na višje vrhove. Predhodne izkušnje, orientacija in poznavanje terena bodo pozneje zelo uporabni. Praviloma do ciljev vodi več poti: kadar lahko izbirate med različnimi težavnostmi, se držite starega gorniškega načela, da se vzpnete po težji poti, lažjo pa uporabite za vrnitev.Vrh Rogle in Ribniška koča na Pohorju sta priljubljena cilja v vzhodnem delu države. Če na Rogli splezamo po stopnicah 30-metrskega razglednega stolpa, bomo stali na najvišji točki Pohorja. Če se bomo na območje smučišča pripeljali, bo izlet bolj kratek, resnejša podviga sta pristopa iz Vitanja in Mislinje. Ribniška koča v glavnem grebenu Pohorja omogoča odličen razgled tudi na tiste cilje, ki bodo še sledili, čudovit pristop do nje pa vodi mimo Lovrenških jezer. Začne se, zanimivo – na Rogli.

Okrešelj in Kamniško sedlo nad Logarsko dolino boste pozneje med pristopi na lepotce Kamniško-Savinjskih Alp obiskali še večkrat, za začetek pa se na Okrešelj odpravite iz Logarskega kota mimo enega od izvirov Savinje, na Kamniško sedlo pa iz Kamniške Bistrice, kjer je tudi izhodišče poti na Kokrsko sedlo.

Iz Preddvora in Bašlja vodijo čudovite pohodniške poti na Jakoba oziromaPotoško goro in na Kališče, potem pa proti zahodu že pride na vrsto Kriška gora, balkon Gorenjske, s priljubljenim pristopom iz Križ ali višje iz Gozda. Sledijo planina Kofce, Dobrča in Zelenica, kamor vodi obilje poti in od koder se boste kasneje podajali še naprej.Maja zaradi dehtečih narcis skoraj ne smete zamuditi vzpona na Golico, potem pa smo kaj kmalu že v Julijcih. Če smo na Pokljuki, se z Rudnega polja lahko odpravimo navzgor na Blejsko kočo na Lipanci ali navzdol do Uskovnice. Iz Bohinja se lahko po dolini Voje odpravimo do slapu Mostnice, s planine Blato na Planino pri Jezeru in naprej na Dedno polje ali celo do Koče pri Triglavskih jezerih, iz Ukanca pa po znameniti mulatjeri do Komne in še višje do Bogatinskih vratc. Ena udobnejših mulatjer nas pripelje tudi iz Zadnjice na Luknjo.

Manj znana je lepa pot iz Kranjske Gore na Vršič, kamor smo se bolj navajeni pripeljati, v prostranstvih pod Martuljškimi gorami in Prisankom pa vodi pot od Pišnice do Koče v Krnici. Ko smo na Vršiču, je možnosti veliko, eden najbolj množično obiskanih ciljev pa je razgledna Slemenova špica nad Tamarjem, kjer se že konkretno spogledujemo z visokogorjem. Tam blizu nas v Karavankah čaka še en čudovit razgled, Peč ali Tromeja, kamor se bomo podali iz Rateč, blizu meje, a bolj proti zahodu – in seveda spet v Julijcih –, pa sta tudi znamenita Matajur inkobariškiStol.

V sredogorju zahodne Slovenije ne smemo še mimo najbolj izpostavljenih in priljubljenih pohodniških ciljev, kot so Slavnik, Snežnik, Nanos, Blegoš in vsaj še Ratitovec, na katere prav tako vodijo lahki dostopi in ki nam ob lepem vremenu ponudijo obilje razgledov v vse smeri.

Katerega koli od ciljev boste izbrali, si med pripravami na turo izberite svoji pripravljenosti in izkušnjam primerno pot, ki se je vedno lotite ustrezno opremljeni. Opremo za pohodništvo pa lahko poiščete v Hervisovi spletni trgovini ali pa se oglasite v kateri izmed poslovalnic. Pa srečno in veliko užitkov!