Najboljši najlažji trail copati

Pohodniški čevlji, različnih hitrosti, tokrat najhitrejši, v katerih lahko tečete ali zelo hitro hodite.
Fotografija: Pri CleverHikerju so med najboljše lahke trail tekaške copate uvrstili modele Saucony Peregrine ISO, Altra Lone Peak 4, Brooks Cascadia 13, La Sportiva Bushido II in Hoka One One Spedgoat 3. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Pri CleverHikerju so med najboljše lahke trail tekaške copate uvrstili modele Saucony Peregrine ISO, Altra Lone Peak 4, Brooks Cascadia 13, La Sportiva Bushido II in Hoka One One Spedgoat 3. FOTO: Shutterstock

Čeprav pri Poletu veliko preskusov opravimo sami, seveda pozorno spremljamo tudi tisto, kar ugotovijo preskuševalci zunaj meja naše domovine. Tokrat smo se posvetili pohodni obutvi, recimo temu, pohodni obutve dveh, če ne treh hitrosti.

CleverHiker je naslov, kjer se gredo objave zares, daleč stran od lažnih novic, ki so sicer vse bolj prisotne tudi pri preskusih športnih potrebščin, še zlasti pa pri ponudbi prehranskih dodatkov za športnike. Prevedli smo njihov zapis o pohodni obutvi, bolje, o trail tekaških copatih,  pa tudi nekoliko robustnejši pohodni obutvi.

Popolnoma razumemo, kako težko je najti zanesljivo opremo, in to je eden od glavnih razlogov, zakaj so zgradili CleverHiker. Živijo za avanturo na prostem in ta vodila jemljejo zelo resno. Tukaj je nekaj razlogov, da jim lahko zaupate:


-Njihove izbire so popolnoma neodvisne in temeljijo na osebnih izkušnjah.
-Zabeležili so več kot 10.000 kilometrov poti in preizkusili opremo za preživetje na prostem.
-Imajo in testirajo vsak izdelek, ki ga priporočajo, kar žal ni povsod norma.
-Potujejo na razstave športnih potrebščin, da bi spoznali prihodnje inovacije izdelkov.
-Nenehno izobražujejo svoje vodnike.
-S svojimi priporočili ravnajo kot da so namenjeni naši družini in prijateljem.
-So vseživljenjski učenci in vedno so odprti za konstruktivno kritiko. Če menite, da so zamudili kak izdelek ali kaj narobe naredili, bi radi slišali vaše povratne informacije.

 

Pri CleverHikerju so med najboljše lahke trail tekaške copate uvrstili modele Saucony Peregrine ISO, Altra Lone Peak 4, Brooks Cascadia 13, La Sportiva Bushido II in Hoka One One Spedgoat 3.

Za nekatere modele morda še niste slišali, najverjetneje za Altro, morda celo ne za Hoka One One (o tej znamki nekaj razveseljivega nekaj kasneje), La Sportiva nam sicer zveni v ušesu, a ne vemo od kod… a naj vas to ne zmoti, dobre stvari sčasoma najdejo mesto, kjer morajo biti. Recimo na naših stopalih, če seveda tako obutev sploh potrebujemo.
Povzeli smo mnenja ameriških preskuševalcev, dodali nekaj svojega znanja in pa  morda utegne biti za koga tudi to zanimivo, nekaj podatkov o izdelovalcih obutve.

 

Saucony Peregrine ISO


Saucony Peregrine ISO. FOTO: Arhiv proizvajalca
Saucony Peregrine ISO. FOTO: Arhiv proizvajalca


Čeprav  lahko testerji ta model preverjajo že nekaj let, še vedno ostaja na vrhu.  Letos so pri Sauconyju razvili nov model Peregrine ISO, ženski in moški,  ki bo nadomestil model Peregrine 8. ISO premore vse odlike, ki so navduševale že pri predhodniku: to je zelo lahka obutev, oprijem je neverjeten, udobna je, zelo hitro se suši – in zdi se, da je novi modele še boljši, kot je bil prejšnji.  Ena najpomembnejših izboljšav je sistem ISOFIT, gre v bistvu za zgornji del obuvala, ki spominja na nogavico in  ko zategnemo vezalke zgornji del copata nežno, a zanesljivo oprime nogo – oprijem je prijeten, lahko ga natančno prilagodite svojim potrebam.
S tem copatom boste lahko ves dan pohajkovali naokoli, ne da bi vas zabolela stopala.


In še nekaj o izdelovalcu. Saucony. Zgodovina, ugled. Pred 121 leti, leta 1898, so v podjetje ustanovili v ameriški Pennsylvaniji, v Kutztownu. Ime je dobilo ime po bližnjem potoku. Leta 1910 je ruski emigrant A. R. Hyde v Cambridgeu v Massachusettsu začel izdelovati čevlje z imenom Hyde Athletic Industries, čez čas je postalo znano po izdelovanju atletskih čevljev in leta 1960 so kupili podjetje Saucony. Leta 1979 sta bila že kar dva Sauconyjeva modela med desetimi najboljšimi. Nato je šlo samo še navzgor in v osemdesetih se  je ime Hyde thletic Industry spremenilo v Saucony. V osemdesetih je podjetje prišlo v domeno velikanskega podjetja Wolverine World Wide, ki je specializirano za obutev.


Podobno kot tudi ameriški Brooks tudi Saucony dolgo ni bil znan v naših krajih, med poznavalci pa se je ime izgovarjalo s spoštovanjem. Zdaj je k sreči tako, da nam je ta obutev dosegljiva.

 

Altra Lone Peak 4


Altra Lone Peak 4. FOTO: Arhiv proizvajalca
Altra Lone Peak 4. FOTO: Arhiv proizvajalca



Torej Altra Lone Peak 4 (za moške in ženske). To  so izjemno priljubljeni čevlji v pohajkovalski skupnosti ljubiteljev  lahkih pohodnih copat. So lahki, udobni in imajo  prostoren, a še vedno po nogi oblikovan prstni del. Lone Peak ima lahek podplat, je tudi dobro blažen,  hitro se suši in ima odličen oprijem tudi na zahtevnem planinskem terenu. Altra je zasnovan »brez padca«, kar pomeni, da sta peta in sprednji del stopala na  enaki razdalji od tal).

Altra imajo edinstven videz (tudi podplata!), zaradi širokega sprednjega dela se nogi lepo prilegajo, kar se tiče funkcionalnosti  so na vrhu seznama za tovrstnih trail tekaških copat.
Altra je mlajše ameriško podjetje, ustanovljeno leta 2009, izdeluje tekaške copate za cestne teke in pa za trail tekanja. V kratkem času so prišli med najboljše, med copati za trail  so menda na četrtem mestu.


Altra je znana po tem, da njihovi modeli nimajo padca, da so peta in prsti v isti ravnini. Ustanovitelji podjetja so naprej svoje svoj sistem neuspešno želeli prodati drugim izdelovalcem, slednjič pa so šli na svoje.
Ime Altra prihaja iz latinske besede altera  kar pomeni urediti ali popraviti nekaj, kar je pokvarjeno.
Podjetje zelo veliko sodeluje z univerzami, tako tudi ponujajo študentom možnost sodelovanja. Da so na svoji poti uspešni potrjuje novica, da jih je lani prevzela  velikanska ameriška mednarodna korporacija  VF Corporation, ki ima v lasti taka imena kot so JanSport, Eastpak, Timberland in North Face…

 

Brooks Cascadia 13  


Brooks Cascadia 13. FOTO: Arhiv proizvajalca  
Brooks Cascadia 13. FOTO: Arhiv proizvajalca  

 
Potovalni tekaški trail čevlji Brooks Cascadia 13 (moški in ženski) so zelo priljubljeni v pohodniški  skupnosti. Imajo kakovosten in udoben podplat, zgornji del je mrežast in trpežen, tako da boste lahki v obuvalu uživali tudi na dolgih poteh. Malo so težji od čevljev, v katerih najraje hodimo, vendar je to še vedno v razumnih mejah. Oprijem je primerno zanesljiv, ko čevlje prvič nadenemo, se nam zdi, da jih imamo od nekdaj. Cascadia 13 je bolj ozko  zastavljena kot  konkurenca, kot smo jo že opisali. Tam, kjer je Brooks Cascadia 13 res vrhunska, je trajnost, obstojnost  izdelka. Največja težava tega modela je, da se ne posuši  tako hitro kot kakšna druga obutev.

Brooks je znano in spoštovano ime v svetu tekaških copat – in starejši tekači se lahko spomnimo, kako spoštljivo je bilo to ime izgovarjano (podobno kot Saucony) pred desetletji, ko jih pri nas še ni bilo mogoče dobiti.


Podjetje Brooks Sports je pred 105. leti  ustanovil John Brooks Goldenberg (leta 1914) v Philadelphiji v Pennsylvaniji. Danes je sedež v Seattlu v državi Washington in je del giganta Berkshire Hathaway. Tam je glavni slavni Warren Edward Buffett.
Pri Brooksu so prvi so uporabili gumo EVA, bili so začetniki pri vprašanjih, ki so jih zaznali tekači s pretirano pronacijo. Brooks je bil popularen v sredini sedemdesetih, podjetje je v osemdesetih po spletu nesrečnih okoliščin bankrotiralo, a n  ugasnilo,   izvlekli so se in ostali v igri.
Zdaj je podjetje znano tudi po tem, da je tajnostno naravnano in  družbeno odgovorno.

 

La Sportiva Bushido II


La Sportiva Bushido II. FOTO: Arhiv proizvajalca
La Sportiva Bushido II. FOTO: Arhiv proizvajalca


 Vam ime zveni nekako znano, vsaj malo? La Sportiva Bushido II (moška in ženska varianta) je groba, tehnična obutev z odličnim oprijemom. Za težke terene. Bushido II ponuja žilavost in trpežnost, ki jih pri drugih tekaških primerljivih copatih  manjka. Letošnje izboljšave se kažejo v z gumo ojačanem sprednjem delu, ki varujej prste, obutev je udobna  in se lahko pohvali, da je zelo vzdržljiva.

Največja težava pri Bushidu je morda trd podplat, ki je odličen za tiste, ki iščejo večjo zaščito pred  zahtevnim in ostrim terenom pod nogami, toda na splošno se  zdi, da je to naredilo čevelj manj manj udoben in glede podplata  nekoliko pretirano zasnovan za bolj sproščene pohodniške izlete. No, če iščete vzdržljiv in bolj tehničen čevelj z odličnim oprijemom za grobe poti, potem  je vredno razmisliti prav o Bushidu II.

La Sportiva je sijajna in prestižna italijanska znamka. Ima lepo zgodovino, nastala je leta 1928. Narciso Delladio je začel z obutvijo za gozdarje in kmete, med drug vojno je skušal narediti najboljše čevlje za italijanske vojake alpince.  Kasneje je začel izdelovati tudi smučarsko obutev. Danes podjetje La Sporitiva slovi kot odličen izdelovalec pohodniške, plezalne in smučarske obutve, in seveda tekaških trail copat.
 
 

HOKA ONE ONE Speedgoat 3


HOKA ONE ONE Speedgoat 3. FOTO: Arhiv proizvajalca
HOKA ONE ONE Speedgoat 3. FOTO: Arhiv proizvajalca


 Zadnjič, ko smo na Poletovi spletni strani pisali po Hoki, nam je bilo žal, da njihovih copat še nismo preskušali – in so nas prijazni  fantje našli in kmalu bomo o tej blagovni znamki, ki osvaja trg, lahko zapisali kaj iz prve roke. Noge, pardon.
Zdaj pa nazaj h Američanom in njihovim ugotovitvam.  Hoka je že dolgo znana po izjemnem udobju in peresno lahki teži  na tekačevi progi. Speedgoat 3 (moški in ženski) je najboljši izbor za pot.

Model ponuja  standardno udobje Hoka, ki ga imamo tako radi, na podplatu Vibram so 5-milimetrska ušesca,  le-ta zagotavljajo izjemen oprijem na neravnem terenu. Speedgoat 3 ima širši sprednji, prstni del, ki je odličen za dolge dni na poti. Medtem ko debel podplat opravlja veliko zaščito vsega, kar preži pod  nogami iz skal, korenin in drugih odpadkov, morda začutimo, da visoka višina copat  v srednjem podplatu včasih porodi občutek  nestabilnosti. Vendar je v najnovejšo izpeljanko Speedgoata vložene veliko ljubezni.


Podjetje Hoka  je zelo mlado,  leta 2009 sta ga v Franciji  ustanovili Nicolas Mermoud in Jean-Luc Diard, nekdaj zaposlena pri Salomonu,  ko sta skušala oblikovati čevlje, ki bi omogočili hitrejši tek navzdol in sta ustvarila model s prevelikim podplatom, ki je imel več blazinjenja kot  drugi tekaški copati. Čevlji so poimenovani po maorski besedni zvezi, pomeni "leteti nad zemljo".

Čevlji so bili sprva namenjeni  ultramaratonskim tekačem, zaradi boljšega blazinjenja in stabilnosti; vendar pa so hitro pridobili popularnost tudi med ostalimi tekači, ker so ponudili maksimalno blazinjenje in minimalno težo.
Hoka One One je zdaj doma v ZDA, v Kaliforniji, saj je bila leta 2013 kupljena  s strani Deckers Brands, ki ima v lasti kar nekaj znamk obutve.

Podjetje sponzorira različne profesionalne tekače; njihovi prvi športniki so bili predvsem tekači, ki so udeleževali ultra trailov, vendar se je njihov seznam razširil na stadionske in cestne tekače in triatlonce.

Komentarji: