Najraje telovadim kar doma

Kako zgraditi domačo telovadnico tudi v najmanjših prostorih

Objavljeno
16. februar 2019 08.02
Posodobljeno
16. februar 2019 08.02
M.C.
M.C.
V popolnem ali idealnem svetu, kjer ima kvinoja okus po čokoladi, ima vsako stanovanje veliko telovadnico in zapletene vadbene aparate, ki jih nihče še ni uporabljal. In, seveda, zastonjski bar za smoothieje in ostale zdrave napitke. Potem ostati fit ne bi bil problem, kajne?

V tem svetu, žal, nekateri izmed nas nimamo dovolj prostora za domačo telovadnico, kaj šele denarja, da bi si jo lahko privoščili. To pa seveda ne pomeni, da doma ne moremo telovaditi. Potrebujemo le nekaj prilagoditev prostora in telovadimo na mestu, ki nam v vsakdanjem življenju pomeni nekaj drugega ali sploh ni več v napoto.

Izkoristite prostor

Tudi če živite v majhnem stanovanju, kjer imate dovolj prostora le za osnovne stvari, se vedno najde prostor, kjer bi lahko telovadili. Poiskati morate le reorganizacijske prijeme in nove načine za spravljanje reči in vaše robe. Primer: namesto, da imate zgoščenke, DVD-je, kasete, vinilne plošče in podobno razstavljene na tleh ali v predalniku, najdite prosto za njih na steni. Tam zagotovo ne boste telovadili. Znebite se velikih in zelo oblazinjenih stolov in poiščite nekaj bolj praktičnega, kar lahko prosto premikate po sebi ali stanovanju.

Stena je vaš neizkoriščen prostor, kamor lahko spravite ogromno navlake ali pa tudi vsakdanjih stvari, vse, da naredite prostor na tleh. Nekateri bodo svojo telovadnico našli v jedilnem prostoru, ko bodo v kot potisnili jedilno mizo in stole, drugi bodo to lahko storili v spalnici ali pa sredi garsonjere.

Vadbena oprema

Že smo ugotovili, kam lahko pospravite stvari in vadbeno opremo, a vseeno je jasno, da si kakšnih večjih vadbenih naprav ne moremo privoščiti in jih pospraviti v mala stanovanja ali garsonjere. Nič zato. Potrebujemo le osnovo in veliko volje.

- Blazina za jogo: najbolj pomemben del vaše skrčene telovadnice. Nič ni bolj neprijetno kot boleč hrbet in vrat po končani vadbi brez blazine pod seboj. So lahke, poceni in lahko jih pospravite.

- Uteži: potrebujete le tri sete uteži in sicer s 5, 10 in 15 kilogrami ali če ste bolj utečeni z višjo kilažo. Če želite še bolj privarčevati, si lahko uteži naredite iz plastenk, ki jih napolnite z mivko. Ni prestižno, je pa učinkovito.

- Drog za dvigovanje: če vaše stanovanje premore vrata, si na podboj vrat privijte drog za dvigovanje. Celotne vadbe se lahko vrtijo od tega pripomočka, ki vam ne bo ukradel prostora.

- Vodene vadbe: Youtube premore toliko vadbenih videoposnetkov, da ne potrebujete več kupovati dragih vadb na zgoščenkah in DVD-jih. Dober način, kako vaje izvajate pravilno.