Navkreber na Strmo Reber privabila 128 drznih kolesarjev

Najhitrejši tekmovalec, Josip Gržetić, je za vzpon potreboval 27 minut in 53 sekund, njegov prvi zasledovalec pa je v cilj prispel le 9 sekund za njim.

Objavljeno
23. september 2019 14.48
Posodobljeno
23. september 2019 15.02
Foto Vasja Marinč
Polet
Polet
V nedeljo, 22. septembra 2019, je v Osilnici potekal 1. rekreativni kolesarski vzpon Navkreber na Strmo Reber, ki sta ga organizirala Zavod Kočevsko in Kolesarsko društvo Melamin. Sodelovalo je 128 kolesarjev, od tega 12 udeleženk in 116 udeležencev, ki so morali pri vzponu premagati 720 m višinske razlike in 19 serpentin. Kolesarji so se ob 10.00 uri pognali čez start in na 8,4 km dolgi progi kljubovali prelazu Strme Rebre, ki se ga je prijel tudi vzdevek »Medvedje Črevo«.
 
Najhitrejši tekmovalec, Josip Gržetić, je za vzpon potreboval 27 minut in 53 sekund, njegov prvi zasledovalec pa je v cilj prispel le 9 sekund za njim. Najhitrejša udeleženka je vzpon prevozila s časom 32 minut in 40 sekund. Najmlajši udeleženec je bil star 9 let, najstarejši pa 64 let.
 
Vsi udeleženci, ki so uspeli prekolesariti navkreber na Strmo Reber so za spomin prejeli leseno spominsko tablico z napisom I DID IT 2019, najboljši trije udeleženci v osmih kategorijah pa so prejeli lesene medalje in darila, ki so jih prispevali organizatorji in sponzorji dogodka. Udeleženec z najhitrejšim časom je poleg medalje prejel tudi dva pokala - v trajno last je prejel leseni pokal, ki uprizarja serpentine Strme Rebre, do naslednjega leta pa bo pri njem domoval tudi prenosni pokal izdelan iz kamna.

Z izborom tega materiala je njegov avtor, lokalni umetnik Josip Lisac, želel poudariti skalnato okolico, skozi katero je speljana cesta prelaza Strme Rebre, ki je tudi uprizorjena na njem, masivnost pokala pa nakazuje tudi na težavnost poti, ki jo je moral zmagovalec za njegovo osvojitev premagati ter s tem izkazati svojo moč in ponos. Leseni pokal, medalje in spominske tablice je izdelal Anže Kobola.

image
Foto Vasja Marinč

 
Hvala vsem udeležencem, ki so bili dovolj drzni in vzdržni, da so sodelovali na prvem kolesarskem vzponu Navkreber na Strmo Reber, vsem sponzorjem, ki so s finančnimi sredstvi ali drugimi prispevki pomagali pri izvedbi dogodka, vsem obiskovalcem ter drugim sodelujočim (gasilci, reševalci, redarji in drugi prostovoljci), ki so poskrbeli za gladko izvedbo dogodka in super vzdušje. 

image
Foto Vasja Marinč


image
Foto Vasja Marinč

 
Nadija Kolmanič
Vodja projekta