Ne blokirajmo bolečine, ampak telo spodbudimo k obnavljanju poškodbe

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Dr. Zulia Valeyeva Frost je gospa številnih znanj, a največ zaslug ji gre pri uporabi neinvazivne interaktivne stimulacije, imenovane tudi interx tehnologija. V športu je zelo dobrodošla kot izjemno učinkovita terapija pri akutnih in preobremenitvenih poškodbah, malo manj znano je, da je koristna tudi pri pripravi športnika pred tekmovanjem. Uporabljajo jo profesionalni športniki po vsem svetu, med njimi tudi Marija Šarapova, izredno prisotna je v Združenih državah, kjer jo uporabljajo praktično vse športne organizacije in univerze. V Sloveniji se trudijo, da bi se še bolj razširila med fizioterapevti, pa tudi v protibolečinskih ambulantah, to je med anestezisti, ki se ukvarjajo s kompleksnimi kroničnimi bolečinami. Medtem ko druge tehnologije bolečino blokirajo, InterX tega ne stori, ampak nasprotno spodbudi telo k obnavljanju poškodbe. Valeyeva Frost zdravil ni zaužila že vsaj deset let, saj si vedno pomaga z napravo, prav tako jo uporablja tudi vsa njena družina. O InterX govori z navdušenjem, saj kot pravi, absolutno verjame vanj in želi, da bi ga spoznali tudi drugi. Z njo smo govorili med kratkim obiskom v Sloveniji, kjer je poučevala domače fizioterapevte.

Imate dobro zaledje tako v moderni medicini kot v tradicionalni kitajski medicini in alternativnih pristopih. Kako vidite kombinacijo vzhoda in zahoda?

Kombinacija obeh je pravzaprav najboljša. Inspiracija za InterX je prišla od starodavne tibetanske tehnologije tapkanja, ki smo jo združili s sodobno tehnologijo in ustvarili nekaj izjemnega. Medicine sem se naučila v Rusiji, kjer smo zelo odprti do akupunkture in do drugih holističnih terapij. Danes se svet spreminja in informacije celega sveta so na dosegu roke, zato tudi mislim, da bi našo lahko še kako dobro uporabili.

Nedavo ste se v Moskvi srečali z astronavti. Kakšna je bila ta izkušnja?

Bila sem na 8. mednarodnem vesoljskem kongresu, kamor sem bila povabljena, da govorim o InterX tehnologiji v zvezi z njihovimi specifičnimi potrebami. Astronavti, piloti in drugi tehniki v vesolju so izpostavljeni velikemu stresu. Registrirati morajo vse signale, biti pripravljeni na vsakršno nevarnost, biti izredno zbrani in odzivni ves čas. Z moskovskimi kolegi smo jim predstavili novo študijo InterX naprave. V testu, kjer so bili subjekti ves čas bombardirani z nalogami z vseh strani, smo spremljali, kako so se možgani soočali s tem. Ko so možgani začeli kazati utrujenost in se nehali hitro odzivati, smo subjektom na zadnji del vratu dali InterX napravo; med tem so še vedno delali.

Le deset minut po tem se je trdoživost, vzdržljivost možganov vrnila. Če torej poenostavim: ko postanete zares utrujeni, vas uporaba InterX sprosti, a obenem postanete bolj osredotočeni na naloge in delate bolje. Predstavili pa smo tudi nekaj drugih primerov, na primer uporabo pri britanskih profesionalnih plavalkah, ki so ga uporabljale kot pripravo na tekmovanje in vse dosegle svoj osebni rekord. Pred tekmo so ga namestili na hrbtenico, po tekmi na najbolj izčrpane mišice. Celo četrti dan, ki je najtežji in ko je izčrpanost največja, so še vedno dosegle svoj osebni maksimum. Bile so bolj sproščene, a bolj osredotočene in zato dosegle boljše rezultate. Za atlete ima InterX ogromen potencial, na eni strani ga imajo lahko pri roki za morebitne poškodbe, na drugi strani pa si z njim pomagajo pri pripravi na tekmovanja.

Poleg neinvazivne interaktivne nevrostimulacije se ukvarjate še s kupom zanimivih področij, vse pa temelji na skupni filozofiji, ki zavzema zdravo prehranjevanje, telesno vadbo in nadzorovanje stresa. Kako sami skrbite za to? Kakšen je vaš način življenja, da je to najbolj izpopolnjeno?

Mislim, da veliko izhaja iz našega razmišljanja, kako dojemamo svoje življenje. Če ga dojemamo stresno in vedno razmišljamo o tem, kaj vse potrebujemo in česa nimamo, potem bo naše življenje negativna izkušnja. Jaz sem zbudim in sem resnično srečna. In če prakticirate, da ste srečni, vse pride. Po vadbi morate biti osveženi, polni energije in boste srečni. Ko jeste dobro hrano, ste srečni, ker v telo ne vnašate negativne energije. Moja najljubša telesna vadba je bosonogi tek po plaži … To obožujem. Na žalost ne živim blizu obale, tako da se to ne zgodi prav pogosto. Vadba mora sicer biti uravnotežena. Delajte na aerobni vadbi in se veliko raztezajte. Sama imam zelo rada jogo, tek v naravi, fitnesov pravzaprav na maram, a če živite v mestu, bo tudi telovadnica boljša kot nič. Kupujem predvsem organsko hrano, uporabljam prehranska dopolnila, ko začutim, da telesu česa primankuje. Najpomembneje pa je, da sem srečna in da delim ljubezen z vsemi okoli sebe. Ni veliko ljudi, ki nosijo mir v sebi, in to svet sedaj nujno potrebuje.

Če se vrneva k zdravljenju z aparaturo, o kateri ste predavali astronavtom. Kako pravzaprav deluje, kaj stori našemu telesu?

To je težko enostavno razložiti, a bom poskušala našteti glavne elemente, da si bodo ljudje lahko predstavljali. Prva stvar je električni pulz, ki ga položimo na kožo poškodbe, tako da jo »tapka«. S tem stimulira žične končiče in informacijo pošlje do možganov. V možganih se torej ustvari slika poškodbe, zato začnejo stimulirati sproščanje nevrokemikalij znoraj našega telesa, da bi poškodbo popravili. Poleg tega so tukaj tudi endorfini, molekule, ki lajšajo bolečino. Takoj ko možgani zaznajo nevarnost, vejo, kaj storiti. Kar z napravo storimo, je torej, da aktiviramo naravni odziv telesa na poškodbo. Druga stvar pa je ta, da ker gre za elektriko, ki je oblika energije. Poškodovani del oskrbi s potrebno energijo, da celice lahko začnejo z regeneracijo.

Je InterX bolj primeren za preventivo ali za dejansko zdravljenje?

Klasificirala bi ga bolj kot metodo zdravljenja. Uporabljamo ga sicer lahko na obeh področjih, ampak »vav faktor«, njegova izjemnost, je zagotovo v zdravljenju. Hitreje po poškodbi kot ga začnemo uporabljati, bolj spektakularni so rezultati. Rezultat pa ni le v lajšanju bolečine. Ker stimulirate naravne danosti, telo aktivirate, da se samo začne zdraviti. Ko govorimo o akutnih poškodbah, se čas zdravljenja zmanjša za polovico, simptomi pa popolnoma izginejo. Če je poškodba prisotna že teden ali dva, preden začnemo uporabljati InterX, se bo proces zdravljenja še vedno začel, le bolj počasnejši bo. Vsekakor je najbolje, da ga začnemo uporabljati čim prej po poškodbi.

ni podpisa
ni podpisa

Poskušajva uporabo pojasniti na konkretnem primeru ...

Imela sem pacienta, ki mu je na nogo padel 40-kilogramski predmet. Zgodilo se je, ko sem bila v bližini in slišala sem ga kričati od bolečine. Nemudoma sem šla po InterX napravo in jo položila na poškodovano nogo. V 10 minutah moški ni več čutil nikakršne bolečine. Poškodba je bila še vedno vidna, noga je bila rdeča, zatečena, koža je bila natrgana, a ni bilo več bolečine. Nato smo postopek ponavljali na vsake pol ure, vsakič po 10 minut, zraven pa nogo hladili z ledom. V treh urah ni bilo več otečenosti, ni bilo podplutbe. Še vedno si lahko videl poškodovano kožo, a nobene druge travme in bolečine. Celoten proces zdravljenja je trajal sedem dni in v vsem tem času moški ni čutil bolečine.

Zakaj je takšno zdravljenje boljše od običajnega, ki ga predpisujejo zdravniki?

Zdravniki običajno predpisujejo zdravila. In morda so ta res potrebna. Vsaka poškodba ali psihološka travma mora biti diagnosticirana s strani zdravnika, verjamem pa, da bi naša tehnologija morala biti uporabljena skupaj s klasičnimi medicinskimi tehnologijami. Ko imate diagnozo veste, kako obširna je škoda, in morda je dovolj, da jo pozdravite samo z InterX. Še posebna moč takšne terapije pa je, da ne rabite jemati protibolečinskih zdravil. Ta imajo vedno stranske učinke, nekatera so zasvojajujoča ... Nekdo, ki je fit in močan, tega res ne potrebuje. Mislim, da če bi vsi zdravniki, zdravstveni delavci vedeli za našo tehnologijo, bi jo začeli prakticirati. Nekatere države jo že s pridom uporabljajo na različnih klinikah, urgencah, fizioterapevtskih ambulantah ...

InterX torej nima nikakršnih stranskih učinkov?

Ne. Tehnologija se uporablja že prek 30 let in v vsem tem času niso nikjer nikoli zabeležili nikakršnih stranskih učinkov.

Sama naprava pa je prenosna, primerna za takojšnjo uporabo?

Tako je. Velika je nekako tako kot prenosni upravljalnik in deluje na baterije. Lahko jo torej imate v torbici, nahrbtniku. Odlična je za potovanja, brez težav jo odnesete prek kontrole na letališčih ... Sama jo uporabljam tja do tri mesece, preden zamenjam baterije, pa zdravim paciente vsak dan. Je varna, enostavna naprava, ki bi jo moral imeti vsak.

Poznamo sicer dva modela. Eden je za praktikante, primarno za fizioterapevte, a tudi za vse ostale, ki pomagajo pri bolečinah in poškodbah, za kiropraktike, osteopate, športne maserje in terapevte, medicinske sestre ... To je profesionalna naprava in profesionalce tudi naučimo, kako z njo delati pri raznovrstnih stanjih. Drugi model pa je za osebno uporabo. Ta je izredno enostaven za uporabo in pride s priročnikom z jasnimi navodili. Vsekakor pa je najbolje, da jo uporabljamo ob posvetu s terapevtom, ki nam bo natanko obrazložil, kaj storiti.

Več iz te teme:

Komentarji: