Ne, ni karate

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tai chi, Qi Gong, Tai Chi Quan, slišali ste že, niste pa nikoli vprašali kaj to je, ker ste bili prepričani, da gre za neko vrsto karateja. Vendar v zadnjem obdobju kar ne nehajo govoriti o tem. Mesta so polna plakatov, ki vabijo v telovadnice, nekateri prijatelji so kar naenkrat našli mir, kakršnega pri njih niste vajeni. Spremenili so se fizično in umsko. Postali so drugačni. Ko jih vprašate, ne morejo nehati hvaliti vadbe, ki je čisto nekaj drugačnega od vsega ostalega.

Tai Chi  je izraz, ki v originalu pomeni kitajsko borilno veščino.  Bolj dosleden prevod kitjaskega izraza tàijíquán, kar pomeni  “brezmejna pest”.  Viri navajajo različna obdobja, v katerih je veščina nastala: od 12. do 19. stoletja prejšnjega tisočletja.  Večina od različnih oblik Tai Chia izhaja iz ene od petih tradicionalnih oblik: Chen, Yang, Wu (Hao), Wu, and Sun.

V sodobnem času se Tai Chi bolj kot v borbene namene uveljavlja kot oblika športa. Sodobne oblike vsebujejo le del form, ki so jih vsebovale originalne oblike borilnih veščin. Izkušnje s prakticiranjem veščine so pokazale, da ima redna uporaba tehnik pozitivne učinke na počutje in zdravstveno stanje posameznika. Ljudje, ki uporabljajo tehniko, so bolj vitalni, bolj zdravi in živijo dlje.

Tai Chi je v zadnjem času postal precej popularen iz dveh razlogov, prvi je ta, ker ga pogosto izvajajo, kot dopolnilno dejavnost klubi, ki se ukvarjajo z borilnimi veščinami in zato ker so vaje Tai Chi  atraktivne in jih lahko izvajajo ljudje vseh starosti, ne glede na spretnost.

Zelo pogosta zahodna miselnost je, da pri vajah Tai Chi gre za neko obliko fizične vadbe. V resnici pa gre za veliko več kot le za fizično gibanje oziroma vadbo. Vaje izvajamo vedno v stoječem položaju in v gibanju, pri tem uporabljamo gibe in forme, ki zelo spominjajo na borilne veščine kot so karate, kung fu, aikido,...

ni podpisa
ni podpisa

Qi Gong je negovanje življenjske energije. Mogoče se boste nasmehnili in zamahnili, da je vaša že zdavnaj šla iz vašega telesa. Pa vendar, ravno za tako misleče ali živeče, so te vaje zelo priporočljive.

Gre za celovit sistem položajev in gibov, dihanja in meditacije za boljše zdravje in osebnostni razvoj. Vaje qigonga izhajajo iz tradicionalne kitajske medicine, njihove filozofije in seveda borilnih veščin. Energijske vaje se uporabljajo za uravnavanje in krepitev življenjske energije qi (chi).  Po nekaterih ocenah obstaja več kot 7.000 različnih či gong vaj, ki se lahko izvajajo v sede, stoje in leže. Izvajajo se tudi v mirovanju ali v gibanju in so tudi priporočljive za ljudi vseh starosti. Obstajajo vaje, ki pozitivno vplivajo na določene organe oziroma dele telesa, lahko pa se odločimo za vaje, ki uravnavajo življenjsko energij so celotnega telesa.

Gibi se največkrat izvajajo počasi, sproščeno in tekoče. Pri opazovanju izvajalce marsikoga očara počasno, skoraj hipnotično gibanje. Gibalne vaje, ki samo spominjajo na ples oziroma balet, v resnici pa to niso, so sestavljene iz naravnih uravnoteženih gibov. Gibi so naravni, če so pri tem vsi sklepi na telesu sproščeni, če ne zadržujemo sape in če za gibanje ne potrebujemo dodatne moči. S takim gibanjem ne samo izgrajujemo mišice in topimo odvečno maščobo, povečujemo učinkovitost srca in pljuč ter nižamo količino sladkorja v krvi, temveč tudi dosegamo zavedanje sedanjosti. Znano je, da se um na vadbo odziva podobno kot mišice. Z vadbo se krepi in ohrani jasnost.

Mistično? Sploh ne. Ko, če se boste nekoč sami prepričali v opisano, boste najbrž rekli, da vam je pri vsem tem všeč mir v telovadnici, vaje, ki niso zahtevne a so zelo učinkovite in ljudje, ki se s tem ukvarjajo. To je športna rekreacija, daleč od hrupa in naglice…

 

Več iz te teme:

Komentarji: