Nevarnosti teka v mrazu

Objavljeno
28. januar 2019 08.01
Posodobljeno
28. januar 2019 08.01
Če tečemo v mrazu, se pravi v mrzli jeseni in seveda pozimi, nista edini težavi spolzka podlaga, kjer se lahko zaradi padca poškodujemo, ali pa megla in vlaga, ki se nam naselita v pljuča. Za te nevarnosti vemo, saj sta takorekoč “vidni”,  dovolj enostavno se jima lahko izognemo z izbiro terena za tek, s tekom v dobri svetlobi ali z močno naglavno lučko, s primerno obutvijo, in pa tako, da dihalne poti zaščitimo z večnamensko ruto (bandano).

Podhladitev

Kot vedno se hudir skriva v podrobnostih, v detajlih, na katere ne pomislimo. Ker je pozimi mraz, se nam zdi, da se moramo za tek dobro obleči, da nas ne bo zeblo – in praviloma se oblečemo preveč. Čeprav je naše priporočilo, da mrzle mesece tečemo počasi, da napravimo osnovo (t.i. tekaško bazo), pa telo seveda pri naporu, tudi če ni hud, proizvaja precej toplote. To je dobro, tako nas ne zebe, med krajšimi teki nam je celo vroče, domov pritečemo veseli, zadovoljni, nič nas ne zebe.

Vendar pa ob tem ne gre pozabiti, da ima zima svojo moč, da je mraz zagrizen nasprotnik, in da nas med dolgotrajnim tekom utegene tudi nepričakovano zazebsti. To je neprijetno, še zlasti, če smo daleč od doma. Če nas zelo zebe, lahko pride do hipotermije, podhladitve. Ta pojav se zgodi, ko telo izgubi več toplote kot je ustvari, in ko telesna temperatura pade pod 35 stopinj. Znaki tega pojava so lahko različni, od tresenja, dregentanja in otrplosti, in potem vse do pojava zmedenosti in pa slabe koordinacije gibov. Najbolj nevarno je, ko se podhladimo v teku v dežju in sneženju, še zlasti, ko je sneg moker, in ko je koža vlažna, mokra. Zapleti nastanejo zato, ker voda odvaja toploto precej hitreje kot zrak.

Ozebline

Do ozeblin pride takrat, ko je temperatura kože manjša od 32 stopinj. Največkrat pomrznejo nos, ušesa, lica, prsti na rokah in prsti na nogah. Da je nekaj narobe nas opozorijo ščemenje, občutek hude vročine, koža postane rdeča, vse se nadaljuje vse do otrplosti in odrevenelosti. Vetrovni in mokri zimski dnevi so prava past za telo. Ko je zaradi vetra temepratura okoli minus 27 stopinj, lahko pomrznete že, če je koža izpostavljena mrazu pol ure, lahko še manj.