Nikoli več tako visoko na vrh Evrope

Fotografija: randonnée refuge du Varan - vue sur le Massif du Mont-Blanc
Odpri galerijo
randonnée refuge du Varan - vue sur le Massif du Mont-Blanc

Najvišja gora Evrope Mont Blanc je po zadnjih uradnih meritvah za 1,3 metra nižja kot pred dvema letoma, je sporočil član strokovne ekspedicije, ki je merila višino te gore. Uradno je najvišji vrh Evrope zdaj visok 4808,73 metra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Višina Mont Blanca se sicer znano spreminja predvsem zaradi količine snega, kar pa je odvisno od količine padavin in vetra. Ko so zadnjič opravili meritev tega vrha, je njegova višina znašala 4810,02 metra.

"Vrh Mont Blanca se premika; viša in niža se glede na letni čas," je za dpa pojasnil Vincent Gaillard iz ekipe strokovnjakov, ki je opravila meritev. Pojasnil je, da to načeloma ni posledica globalnega segrevanja, ampak lokalnih vremenskih razmer. Šibkejši ko je veter in močnejše kot so padavine, več se snega nabere na vrhu gore in obratno, je pojasnil.

Geologi sicer vrh Mont Blanca od leta 2001 redno merijo na vsaki dve leti. Najmanj so izmerili leta 2003 - 4808 metrov, največ pa leta 2007 - 4811 metrov. Glede na študijo iz leta 2004 bi bil sicer vrh Mont Blanca brez snežne kape visok "le" 4792 metrov.

Več iz te teme:

Komentarji: