O tem, kako kakovostno preživeti poraz

Na poti do naših uspešnih tekov je veliko takih, ki so tudi naši neuspehi in spodrsljaji po tekaško. Če smo na nastopu trpeli ali doživeli neuspeh, je bolečina velika – in prav je, da si jo priznamo. 
Fotografija: Kako verjeti v svoje sposobnosti, če mi ne gre? V čem sem dober? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kako verjeti v svoje sposobnosti, če mi ne gre? V čem sem dober? FOTO: Shutterstock

Maraton ni postregel s preveč prijaznim vremenom. Čeprav vemo, da vreme za tek ni ovira, pa dež v drugi polovici maratona ni prizanesel zlasti maratoncem, ki so se s progo spopadali najdlje. Krči in podhladitve so marsikateremu onemogočili teči želeni čas ali pa je bil boj s progo in svojim telesom tako velik, da se je maratonski tek sprevrgel v trpljenje in bitko za cilj.
Ti tekači so pravi zmagovalci.


Vsak maraton je zgodba zase in kdor ga konča, je zmagovalec. Dobri dosežki nas ohrabrijo in motivirajo, medtem ko nas neuspehi lahko ustavijo, zlasti če se ponavljajo in ne naredimo poglobljene analize. Po maratonu ali dan po njem ni pravi čas za razmišljanje o naslednjih večjih podvigih. Mišice so preboleče, čustva pregloboka, glava ni trezna, srce pa ranjeno. Če smo res trpeli ali doživeli neuspeh, je bolečina velika in prav je, da si jo priznamo.



 

Pomembno je vstati


Kako se pobrati po neuspehu, ki smo ga težko preboleli? Vsak, ki je kaj pomembnega dosegel, je doživel neuspeh. Pogosto slišimo o uspehih, a pot do njih je imela mnogo padcev in spodrsljajev.
 

Pogovor


Zelo koristen je pogovor s trenerjem, tekaškim prijateljem ali človekom, ki mu zaupate. To pomaga izliti bolečino, podrobneje analizirati in priznati napake, sprostiti notranjo napetost, namesto da jih zanikamo.

 

Podrobna analiza


Ta je zelo pomembna. Če naredimo dobro analizo, dobimo prave odgovore. V nasprotnem vodi neuspeh v negativnost, apatičnost, zanikanje ali celo opustitev dejavnosti.
Vprašanja podrobne analize so enostavna: Kakšen je bil plan treninga? Kako je potekal moj program treninga? Kakšne so bile težave? Kaj je bil glavni vzrok neuspeha? Kaj lahko izboljšam? Kaj je bilo dobro in kaj slabo? Na katere vzroke neuspeha lahko vplivam? Kaj lahko spremenim ...

 

Vedno se lahko česa naučimo


Rast in napredek lahko nastaneta le iz neuspehov. Največ se lahko naučimo iz neuspehov. Analiza uspehov ni tako pomembna kot analiza neuspehov. Ti nas naredijo čuječe, ranjene, bojevite, maščevalne, motivirane, neustavljive. Zato lahko najbolj napredujemo iz neuspehov. Bodimo konstruktivni in pošteni do sebe. Nujno je, da se iz napak učimo. Tisti, ki ne dela napak, ni naredil nič. Vprašajmo se: Kaj je glavni vzrok mojega neuspeha? Ali sem naredil vse za dosego cilja? Kaj moram spremeniti na sebi? Kako sem lahko boljši? Kaj bo najteže spremeniti?
Pomembno je, da si ugotovitve zapišemo, ker čez mesec se jih bomo spomnili le še bežno, ter da se lotimo sprememb. In to takoj! Ne odlašajte.


Po neuspehu je treba pritisniti tipko »reset« in na novo programirati glavo. FOTO: Afp
Po neuspehu je treba pritisniti tipko »reset« in na novo programirati glavo. FOTO: Afp


 

Tipka »reset«


Po neuspehu je treba pritisniti tipko »reset« in na novo programirati glavo. To lahko storimo najprej po enem tednu po dogodku. Še bolje se ohladimo po mesecu ali dveh, ko se naše telo spočije. Spočiti in regenerirani si veliko laže zadajamo nove cilje kot utrujeni in razočarani.
 

Načeta samozavest


Kako verjeti v svoje sposobnosti, če mi ne gre? V čem sem dober? Ali verjamem, da lahko? Negativnost in pesimizem na tej točki ne pomagata. Verjeti moram, da sem lahko boljši!

 

Krepitev samozavesti


Pomembno je spoznanje, da se je uspeh zgodil zaradi nekega vzroka, ki ga lahko v prihodnosti popravim ali se bolje nanj pripravim. Tudi prebiranje motivacijskih verzov lahko pomaga.
»Sedemkrat padeš, osemkrat se pobereš.« (Japonski pregovor)
»Moč ne prihaja iz telesne zmogljivosti. Prihaja iz nezlomljive volje.« (Mahatma Gandi)

 

Moč uma in pozitivnih misli


Za krepitev samozavesti. Pozitivnost je ključna za vsak dosežek na vseh plateh življenja, medtem ko negativnost pomeni vdanost v usodo. Če niste ravno oseba s polno mero optimizma, strokovnjaki priporočajo, da si izdelate svoj motivacijske listke, ki vam bodo pomagali pri dvigu samozavesti, npr.:

»Sem Primož Kobe.«
»Sem najboljši slovenski maratonec.«
»Uspelo mi je, ker sem delal bolj trdo kot drugi.«
»Pripravljen sem trpeti, ko je treba, bolj kot drugi.«
»Uspelo mi je, ker ni nihče verjel vame.«
»Boljši sem, ker tečem bolj pametno in ker razmišljam, kako tečem.«
 

Vztrajnost, vaja in odločenost


To je prvina prvakov pa tudi uspešnih ljudi. Lahko pa rečemo, da so to tudi zelo pomembne komponente vzdržljivostnega športnika.

In še preprosta formula o uspehu, za konec: uspeh = ideja + odločenost

 
***
Primož Kobe je maratonec
 

Preberite še:

Komentarji: