Ojačana polenta z zelišči

Dobro vem, da so s polento nekako vroče ledeni odnosi. Lahko jo ljubiš ali pa se je na daleč izogibaš.
Fotografija: FOTO:Tanja Drinovec
Odpri galerijo
FOTO:Tanja Drinovec

V prejšnjem receptu smo se lotili govejega golaža, tokrat pa bomo pripravili še polento, ki se h golažu odlično poda. Pripravili bomo klasično koruzno polento s kar nekaj dodatki in jo spekli v pečici, tako da bo znatno ojačana in jo lahko jemo kar kot samostojno jed.



Polenta je je jed, ki je narejena iz koruznega zdroba. Za to živilo vemo, da vsebuje kar nekaj zelo koristnih sestavin, kot so na primer vitamini B kompleksa. Ima razmeroma velik delež beljakovin, zgrajena pa je iz kompleksnih ogljikovih hidratov, ki imajo to lastnost, da se počasi sproščajo v kri.

Tako daje občutek sitosti dalj časa. Za športnike je v resnici polenta odlično živilo. Na tem mestu moram povedati, da je bila polenta v resnici eno redkih živil, ki je na moji listi nepriljubljenih jedi vedno zasedalo mesto številka 1. Polenta, ki jo pripravljamo v današnjem receptu, ojačana siri, slanino in zelišči  je v mojih očeh preklicala to neizpodbitno dejstvo in lahko rečem, da mi
je celo odlična. 

FOTO:Tanja Drinovec
FOTO:Tanja Drinovec


To dejstvo so potrdili še nekateri poizkuševalci, s katerimi smo si delili podobno mišljenje o polenti. Dobro pa vem, da so s polento nekako vroče ledeni odnosi. Lahko jo ljubiš ali pa daleč izogibaš.

 

Za 4 do 6 oseb potrebujemo:


250 g polente
Pest naribanega sira
3 žlice skute
2 pesti na kocke narezane slanine
2 žlici masla
1 rumenjak
2 pesti  naribanega parmezana
Pest sesekljane bazilike in peteršilja
Pest sira z modro plesnijo
0,5 dl sladke smetane
Sol, poper

FOTO:Tanja Drinovec
FOTO:Tanja Drinovec


Polento skuhamo v trikratni količini vode po navodilu. Sesekljamo in narežemo sire, zelišča in slanino. V posodo s polento primešamo vse sestavine. Skuto, maslo, sire, zelišča, slanino, smetano in rumenjak. Solimo in  popramo. Polento z dodatki stresemo v pravokotni pekač in jo pečemo dobre pol ure pri temperaturi 180 stopinj.  Če hočemo polento rezati na rezine, moramo čakati nekaj časa, da se malo ohladi in sprime, lahko pa jo serviramo še vročo, kar v obliki žličnikov.


***
Tanja Drinovec, študij arhitekture je uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi čez prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.
 

Preberite še:

Komentarji: