Overland expo – nujno "zlo" za vse ljubitelje drugačnega karavaninga

Objavljeno
05. september 2018 12.09
Posodobljeno
05. september 2018 12.09
Andraž Vide Čeligoj
Andraž Vide Čeligoj
Ljudje smo si različni.

To oguljeno frazo ste slišali že "miljaužnt'krat".

Tudi predstave o preživljanju svojega dragocenega prostega časa so od Micke do Johana različne.

Eni "nabijajo" igrice cel dan, drugi se ukvarjajo s svojim vrtom, tretji opravljajo svoje sosede.

Smo pa tudi taki, ki, če se le da, preživimo svoj prosti čas zaprti – v notranjosti svoje hiše na kolesih.

Ne, to ni klasičen zapor s Povšetove. Tukaj ni rešetk na oknih (so sicer komarniki) in ni omejitev za uživanje v svobodi.

Ponavadi s svojo hiško na kolesih "trogamo«" s seboj tudi ogromne količine opreme, namenjene za predramljanje naših sinaps z gibanjem. Torej, vsaj po neki definiciji, aktivno preživljamo svoj prosti čas.

Avtodomi so tudi v deželi Kekcev in Mojc postali vsakdanjica. No, avtodoma nima ravno vsak, ampak karavaning scena je v porastu.

Tudi spretnih (in če lahko pripomnim), tudi noro kvalitetnih rokodelcev in tovarn je na tej strani "pleha z dušo" kar nekaj.

Ampak, nekaterim tudi cesta ni dovolj. Samo brezpotje in neokrnjena narava sta njihova cilja. Overlanderji jim pravimo.

Če ste malo vešči "Booglanja" in anglosaksonskega jezika, boste iz te besede kaj hitro zložili v svoji glavi, ter ustrezno izdelali primerjavo v "plehu" na najmanj štirih kolesih.

To so ekspedicijska vozila, ki so v svetu izredno priljubljena.

Eden izmed sejmov, ki tematiko "Overlanda" pooseblja je Overland expo.

Vsako leto se "outdoor fanatiki" zberejo na privat ranču v mestecu Ashville, v Severni Karolini.

Za vse, ki vam tako preživljanje prostega časa pomeni način življenja je ta expo kot trgovina z igračami. Od najmanjših avtomobilčkov, koles (fat – bike-i so letos noro v modi), motorjev, predelanih za potovanja (Zvone Šeruga  je s podobnimi motorji bavarskega proizvajalca (tistega, ki bojda ni sleparil z vprašljivo programsko opremo) obredel celo Afriko), ter do vojaških vozil na osmih kolesih, ki vam tudi na Kamčatki nudijo ves "komfort" domače gajbice.

Vse to si lahko ogledate na drugi strani brbotalnika. Po besedah kolegov iz uredništva revije Outside je ta sejem vreden večdnevnega ogleda in testiranja omenjenih vozil.

Nekateri ga kar niso hoteli zapustiti.

Sam vem zakaj, vi pa si oglejte nekaj primerkov vozil, ki so najbolj prepričali z dežjem premočene obiskovalce letošnjega Overland expa.