Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Oviratlonci v Planici poleteli čez ovire

ni podpisa
ni podpisa
Anita Drev
19. 6. 2017 | 08:06
8:01

Več kot 2.300 oviratlonk in oviratloncev si bo dolino pod Poncami zapomnilo ... Ja, tudi zaradi velikanke. A srca tokrat niso trepetala zaradi naših skalnih orlov, temveč je lepotica bratov Gorišek  na vrhu svojega zaletišča pričakovala kar svoje opazovalce. Seveda je trud vsakega med njimi bogato poplačala s čudovitim razgledom, atraktivno okrepčevalnico, predvsem pa z zavestjo, da ko enkrat zbereš pogum za premagovanje takšnega izziva, ugotoviš, da je večina stvari v življenju nemogočih zgolj tako dolgo, dokler se jih ne drzneš preizkusiti.

ni podpisa
ni podpisa

Za navdušenje je poskrbelo še 22 drugih ovir, zato dobre volje in zadovoljstva na progi in v cilju nikakor ni manjkalo. Prvič se je dogajanju pridružil tudi oviratlon podmladek. Nekaj več kot sto otrok, starih med šest in 15 let, se je na zanje posebej prilagojenem poligonu soočilo z 10 oziroma 15 ovirami. Oviratlon je znova zaznamovala dobrodelna nota, saj so oviratlonci en evro od vsake plačane prijavnine, skupaj 2.316 evrov, podarili otrokom, ki so na rehabilitaciji v URI – Soča. Ta bo sredstva namenila za nakup prilagojenih športnih pripomočkov.

ni podpisa
ni podpisa

Pred startom premiernega oviratlona v Planici med oviratlonci zagotovo ni bilo nikogar, ki mu pogled na planiško velikanko ne bi pognal vsaj malo adrenalina po žilah. Kraljica med letalnicami je namreč zahtevala, da se z dna podajo na vrh njenega zaletišča in pri tem premagajo več kot 200 metrov višinske razlike. Kar je občudovanja vreden podvig, četudi si človek zada samo ta izziv. A za oviratlonce je bila to danes le ena izmed preizkušenj, saj jih je na osemkilometrski trasi skupno čakalo kar 23 … Zato pojdimo lepo po vrsti.

ni podpisa
ni podpisa

Začelo se je z ogrevanjem na startu, ki ga je vodil nenadkriljivi Matej Cankar, motivator oviratloncev že od prve izvedbe oviratlona na Pokljuki leta 2012. Nato pa ... Zunaj prijetnih 20 do 25 stopinj Celzija, prva ovira pa severni tečaj? Seveda, če si v Nordijskem centru Planica, ki ima ledeno dvorano, v kateri je tudi poleti – sneg. Da je bil stik z ledenimi kristali še bolj pristen in neposreden, je osvajanje oviratlon Arktike zahtevalo plazenje pod žico. Naslednja je bila elektro žur, ena izmed oviratlon klasik, ki vselej poskrbi za to, da se o glas o oviratlonu širi še kar nekaj dni, če ne celo tednov po dogodku. Pa čez mravljišče in po vseh štirih ter čez prelaz, ki je tudi že eden izmed prvih pokazateljev, kako dobri so oviratlonci pri udejanjanju tistega, kar organizatorji od njih najbolj pričakujejo – timskega duha in pripravljenosti pomagati drug drugemu.

ni podpisa
ni podpisa


Nekaj za smeh, potem pa preizkus moči, spretnosti in premagovanje strahov

Pomemben atribut oviratlona je tudi zabava. Zato je na progi vsake toliko ovira, katere glavni namen je, da smeha ne (z)manjka. Ena takih je štuporamo. Če sodimo po njej, je videti, da oviratlonci drug drugega zelo dobro prenašajo tako dobesedno kot v prenesenem smislu. Za smeh in radovednost poskrbi tudi ime naslednje – kravji bal, ki pa se jo je treba, da je mogoče splezati do vrha in zacingljati z zvončkom, vendarle lotiti precej zares. Sledili so nošenje bremena ter suhi in vitki – ozke cevi, skozi katere se je bilo treba splaziti. Kot so sporočili s proge, letos večjih težav z zatikanjem, zlasti za tiste z definiranimi telesi, ni bilo. Zlahka je šlo tudi po kurji lestvi, malo večji izziv, vsaj za nekoga, ki ga je strah ozkih in temnih prostorov, pa je predstavljala oviratlon anakonda. Nato pa iz teme znova bližje k soncu, za kar je poskrbel vzpon.

ni podpisa
ni podpisa


Našli pot iz labirinta in celo iz teme

Ena od novosti oviratlona v Planici, ki je še dodatno popestrila že tako atraktivno zasnovo letošnjega izziva, je bil labirint, ki so ga posebej za oviratlon v Planici zasnovali v Labyrinth Ljubljana. Oviratlonci so s svojo iznajdljivostjo in z medsebojno pomočjo uspeli najti pot iz njega, nato pa po napenjanju malih sivih celic znova preizkusili fizične spretnosti, saj so jih čakali lojtrca domačih, koluti in opičja kletka.

Potem pa … No, če so oviratlonci mislili, da so pri anakondi opravili s temo, so se vsekakor krepko zmotili, kajti pred njimi se je pojavil 60-metrski tunel, v katerem ni bilo, razen rdečih lučk, niti kančka svetlobe. In kot da to ni bil dovolj velik preizkus njihove psihične trdnosti, jih je pred ciljem čakalo še kar nekaj izzivov za telo in duha …
Stopnjevanje

Z ovirami v zadnji tretjini so organizatorji poskrbeli, da bi temu delu proge, če si sposodimo kolesarski žargon, zlahka rekli kraljevska etapa. Otvorila jo je kraljica doline, planiška velikanka, nato pa dvoje vrste mrež in gora oviratlon, pri kateri je bil znova na preizkusu timski duh. Zaradi poletnih temperatur je bilo seveda treba poskrbeti še za eno ohladitev, za kar je bil kot naročen skok v ledeno mrzlo jezero. Nato pa le še podhod in … Njegovo visočanstvo tobogan spolzki Janez, ena najbolj priljubljenih oviratlon točk. Ali je to zato, ker je potem do cilja le še nekaj metrov, ali zato, ker je spust po njem res fenomenalen, najbrž ni treba pojasnjevati.

ni podpisa
ni podpisa


Rajanje v cilju

Veselje in zadovoljstvo v cilju sta bila nepopisna, svoje sta k vzdušju dodala tudi Rado Mulej in DJ Uroš Bitenc, ki sta se pri spodbujanju oviratlonk in oviratloncev pridružila Mateju Cankarju. A premagane ovire nikakor niso pomenile zaključka dogajanja. Po podelitvi nagrade najbolj kreativno in izvirno oblečeni ekipi, za katero je poskrbel Pustolovski park Geoss – osvojila sta jo člana ekipe Dobre vile, in predaji donacije v višini 2.316 evrov URI – Soča (ta jo bo namenila za nakup prilagojenih športnih pripomočkov, ki bodo pomagali otrokom k še uspešnejši rehabilitaciji), se je oviratlon rajanje nadaljevalo z glasbeno popestritvijo, za katero je poskrbel Vlado Pilja.

Da so nekateri oviratlonci poleg čudovitih doživetij domov odnesli še lepe nagrade, sta poskrbela še Nemška turistična organizacija, ki je podelila dve vozovnici ladijske družbe Köln-Düsseldorf (KD) za križarjenje po rekah in odkrivanje najlepših kotičkov vzdolž čudovitih nemških vodnih poti, dve vstopnici največjega nemškega zabaviščnega parka Europa-Park, dva nakupovalna darilna bona v vrednosti 50 evrov münchenskega letališča Munich Airport in štiri torbe münchenskega letališča Munich Airport, ter Erdinger, ki je razveselil s poletnimi darilnimi paketi.

ni podpisa
ni podpisa

Oviratlon debi pa so v Planici doživeli tudi otroci, ki so na HOFER JUNIOR oviratlon svoje junaštvo preizkusili na pomanjšani oziroma prilagojeni različici ovir za velike oviratlonce.

Ob koncu zadovoljni niso bili le udeleženci, temveč tudi organizatorji. »Planica je več kot upravičila naša pričakovanja. Prepričan sem, da smo oviratlonci danes postavili nov, izjemen mejnik. Šesta oviratlon sezona je bila za našo ekipo prelomna na več področjih, zato sem izjemno hvaležen vsem, ki so nam na tak ali drugačen način pomagali, da smo danes tu, še posebej pa ponosen na vse fante in dekleta, ki so soustvarili ta zares fantastičen dan. Predvsem pa velika zahvala oviratlonkam in oviratloncem, ki skupaj z nami živite našo zgodbo. Brez vas nam ne bi uspelo!«, je ob zaključku dogodka povedal predsednik Športnega društva Oviratlon Luka Ravnič, ki zagotavlja, da ekipa Oviratlon tudi po tem zares uspešnem dogodku še ni rekla zadnje besede in da izzivov za prihodnost ne bo zmanjkalo.

ni podpisa
ni podpisa


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine