Pametni telefon je lahko trener ali ne

Ali to pomeni, da boste s sledilniki in aplikacijami prej prišli do želenega rezultata?

Objavljeno
03. november 2019 09.34
Posodobljeno
03. november 2019 09.44
Profesionalci naj merijo vsak korak, vi se raje sprostite. Foto: Shutterstock
Polet
Polet
Vsak vadbeni načrt, prehrano pred in po vadbi, pripomočke, ki krajšajo čas med vadbo, kraj in čas aktivnosti in ostale dejavnike si posameznik izbere sam. Izpostavljamo tiste mite, ki so z dobrim marketingom prepričali uporabnika, da je to nekaj, kar nujno morajo vključiti v svoje življenje ali vadbo, da brez tega pač ne gre.

Prihranite kakšen evro in kakšno uro časa za preživljanje z družino ali prijatelji, nekatere aktivnosti, ki so bolj kot ne potrata energije in časa pa opustite.
 

Vadbeni mit: "Za dober rezultat moram  elektronsko nadzorovati vsak korak."


Prva napaka. Aktivnost se ne vrti samo okoli doseganja idealnega časa in rezultata, ampak za to, da se sprostite, meditirate in da odvržete "prtljago", ki se je nabrala v vas. To mora biti primarni del ukvarjanja z rekreacijo. Aplikacija na telefonu vas ne more pogledati v oči in videti, da ste na koncu svojih zmožnosti in da se morate ustaviti. Prijatelj, ki ga povabite na aktivno preživljanje časa, pa lahko.

Znanost pravi: Univerza v Arizoni je izdala študijo o natančnosti trenerskih pripomočkov, ki jih imamo na naših pametnih telefonih, urah, zapestnicah, ipd. Medtem, ko te naprave odlično in zelo natančno delujejo ob teku, pa so gadgeti precej manj zanesljivi pri pohodništvu, plezanju in kolesarjenju.

Uničen ali ne?:  "So informacije pomembne? Zagotovo," pravi Ray Browning, vodja raziskovalnega oddelka fizičnih aktivnosti na univerzi Colorado State. "Ali to pomeni, da boste s temi sledilniki in aplikacijami prej prišli do želenega rezultata? O tem ni nobenega dokaza. Morda čez nekaj let, ko bo tehnologija še bolj napredovala." 

Jasno je, da ko bodo podjetja s temi pripomočki zbrala dovolj podatkov, bodo lahko temu primerno reagirali in optimizirali svoje naprave in programe. Do takrat pa lahko kdaj pa kdaj pustite merilnike doma. Profesionalci naj merijo vsak korak, vi se raje sprostite.