Pancerji in palice - osnova za smučanje

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tudi če boste kupili najboljše smuči in ste odličen smučar, morate vsaj toliko pozornosti (časa in denarja) nameniti smučarskim čevljem.

SMUČARSKI ČEVLJI

Brez tega bo vaša smučarska oprema kot najboljši avto brez dobrih gum. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da moramo čevlje vedno pomerjati v smučarskih nogavicah. Da najdemo pravo velikost (ne pozabimo tudi na širino!) in pravilno lego, si moramo vzeti vsaj pol ure, pri tem pa potiskati kolena naprej kakor v smučarski drži. Glede na svoje znanje moramo pravilno izbrati tudi t. i. fleks smučarskih čevljev, ki naj bo za povprečnega smučarja med 70 in 90 (za začetnike manj, za najboljše lahko tudi več, a pri fleksu, višjem od 120, boste že trpeli in čevlje med vožnjami gotovo odpenjali). Višji fleks pomeni, da potrebujemo več moči za nagib naprej, a hkrati s tem prenesemo tudi več moči na smuči. Najkakovostnejši čevlji imajo tudi milimetrsko nastavitev zaponk. In ne pozabite – tudi če so čevlji še po desetletju ali več videti še povsem novi, se je treba od njih posloviti, drugače se lahko kaj hitro zgodi, da jih boste zaradi počene plastike morali odvreči kar na smučišču.

SMUČARSKE PALICE

Preprostejšikakor izbira smuči in čevljev je nakup smučarskih palic. Te naj ob vbodu v sneg segajo do višine pravega kota v komolcu. V trgovini palice preprosto obrnemo in jih z dlanjo primemo pod krpljico, dolžino pa lahko izračunamo tudi tako, da svojo višino pomnožimo z 0,7. Vse drugo je odvisno zgolj od tega, koliko smo za palice pripravljeni zapraviti. Roke nam bodo (predvsem ko se temperature spustijo pod ničlo) bolj kakor za palice hvaležne za dobre rokavice, pri katerih večina izkušenih smučarjev še vedno prisega na usnje. Znak kakovosti je tudi tu najpogosteje – cena.

Več iz te teme:

Komentarji: