Pet najboljših mask za potapljanje

Poletne počitnice so največkrat povezane z vodo. In kjer je voda hočemo videti kaj je pod njo. Brez maske za potapljanje pa ne bo šlo.
Fotografija: Predstavljamo vam pet potapljaških mask Foto: Scuba
Odpri galerijo
Predstavljamo vam pet potapljaških mask Foto: Scuba


Maska je osnovni potapljaški pripomoček. Pri izbiri moramo biti pozorni na kar nekaj stvari, saj je pravilno izbrana, udobna in kvalitetna maska osnovni pogoj za uživanje pri potapljanju.

Preprost preizkus je pritisk maske na obraz, pri čemer zadržite dih in maska bi morala ostati na obrazu tudi, če pogledate dol. Maska mora biti udobna in vas ne sme nikjer tiščati, pašček pa mora omogočati stopenjsko zategovanje že nameščene maske.

Ko jo imate na obrazu, poskusite izenačiti pritisk, temu je namreč namenjen mehak nos maske. Z roko poskusite zatisniti nos in izenačiti pritisk, če tega zaradi oblike maske ne morete storiti potem ta model ni pravi za vas.

Maske imajo lahko dve ali eno steklo, za rekreativne potapljače imajo nekoliko večjo prostornino, tiste namenjene dobrim potapljačem na dah, pa manjšo.

Pogled skozi masko ni popolnoma pravilen, saj so zaradi loma svetlobe predmeti pod vodo videti 30 % večji in 25 % bližje, kot so v resnici.
 

ScubaPro Spectra 2


Ni poceni, vendar kot pravijo uporabniki je vredna vsakega centa. Foto: Arhiv
Ni poceni, vendar kot pravijo uporabniki je vredna vsakega centa. Foto: Arhiv


Odlična kompaktna maska z dvema ločenima kaljenima lečama, izredno oprijemljiva, hitra nastavitev, trpežna in lahka in ne prav poceni, vendar kot pravijo uporabniki je vredna vsakega centa.
Cena: 95 evrov

 

Cressi Action


Maska Action je drugačna od ostalih ker ima nastavek za kamero Foto: Cressi
Maska Action je drugačna od ostalih ker ima nastavek za kamero Foto: Cressi


Maska Action je drugačna od ostalih ker ima nastavek za kamero. Ta spada med najbolj vsestranske. Zaradi kamere ima ojačan okvir, priloženi pa so tudi vijaki za pritrditev kamere. Zaponka se obrača v vse smeri.
Cena: 60 evrov


Seaview 180°


"Full face" maska Foto: Seaview
"Full face" maska Foto: Seaview


Po domače ji rečemo "full face" maska oz. najnovejša pogruntavščina v svetu potapljaških mask. Izredno priljubljena med otroci. Ta model ima ravno tako nastavek za kamero zato spada med najbolj prodajane na trgu. Zagotavlja popolnoma neoviran 180°, omogoča normalno dihanje skozi nos in usta brez dihalke, ne rosi se in je zelo oprijemljiva.
Cena: 120 evrov
 

Aqualung Infinity


Odlična kakovost, še boljša cena Foto: Salvimar
Odlična kakovost, še boljša cena Foto: Salvimar


Maska je namenjena potapljanju in snorklanju saj jo odlikujejo veliki leči z odličnim vidnim kotom oz. vidljivostjo. Zelo mehak dvojni silikon poskrbi za odlično prilagodljivost obrazu. Širok trak poskrbi za stabilnost in udobnost med nošenjem.
Cena: 59 evrov

 

Salvimar Maxale


Odlična kakovost za še boljšo ceno Foto Salvimar
Odlična kakovost za še boljšo ceno Foto Salvimar


Ta model maske ima nekoliko nižji okvir, kar še poveča vidno polje. Ima odlične mikrometrične nastavljive zaponke in pašček.
Leče z izredno odpornim kaljenim steklom in izjemno udobno hipoalergensko silikonsko krilo ter odlično ceno za to kakovost.
Cena: 30 evrov




 
 

Komentarji: