Po treningu pa na pivo

Objavljeno
31. maj 2018 12.05
Posodobljeno
31. maj 2018 12.05
Eva Mrhar
Eva Mrhar
Daj, gremo še na pivo! Saj smo se pošteno prepotili, zaslužimo si. Pa še dobro je za mišice, se hitreje obnavljajo. Tudi profesionalni športniki ga pijejo, že mora biti koristno. Polno "resnic", ki krožijo med rekreativci ... Ampak pivci, se opravičujemo, resnica pač boli - pivo vam ne bo pomagalo.

Na spletni strani športne medicine UC San Diego smo zasledili vprašanje, ki takole upa na zeleno luč zdravnikov:

"Glede na to, da pivo vsebuje ogljikove hidrate, ali njegovo uživanje po treningu ali tekmovanju lahko pomaga k regeneraciji mišic?"

In stroka je razočarala. 3,5 decilitra piva vsebuje 14 gramov ogljikovih hidratov. Da si boste lažje predstavljali: pločevinka sode jih ima 40, kozarec limonade 34, grozdni sok pa  38. Pivo torej ni tako dobra regeneracijska pijača. Še več, pivo moti prenovo glukoze in škuduje sposobnosti telesa, da obnovi zaloge glikogena v mišicah. Daje nam občutek sitosti, zato ne zaužijemo dovolj hrane, s čimer telo dejansko prikrajšamo za ogljikove hidrate in proteine, ki bi jih potrebovalo. Pivo je tudi diuretik, zato telo z njim po vadbi izgublja tekočino ravno v obdobju, ko je rehidracija najbolj potrebna. Na prazen želodec, pa se vas bo alkohol še hitreje prijel.

Tudi ta študija je pokazala, da nas pivo pusti dehidrirane in ovira regeneracijo mišic po naporu. Vzrok tega je ravno alkohol, ki bi ga morali pivu odvzeti, če bi želeli dobiti njegove koristne vsebine (pa ravno ta sestavina je najbolj priljubljena).

Pivci, težko vas bomo prepričali, da namesto piva po treningu raje posežete po čokoladnem mleku (ki je sicer dejansko odlična regeneracijska tekočina za športnike), ampak zdaj vsaj veste, da so domnevne koristi piva bolj izgovor za pitje. Pa saj tudi vemo, da eno pivo, nikoli ni samo eno ...