Pohodniški čevlji: Najboljša trail višja obutev

Pohodniški čevlji, tokrat tisti, ki  so nekoliko višji in ponujajo več zaščite kot oni hitrejši, a nekaj nižji.  

Objavljeno
05. julij 2019 09.22
Posodobljeno
05. julij 2019 09.46
Trail čevlji Foto: Salomon
Primož Kališnik
Primož Kališnik
Pri CleverHikerju so med najboljše tovrstne  modele Merrell Moab 2 Mid Ventilator, Salomon Quest 4D 3 GTX in Lowa Renegade GTX Mid.

Dodajamo tudi nekaj zanimivosti o izdelovalcih.
 
 Nekatere  modele pri nas dobro poznamo, zagotovo salomonovega in merrellovega, manj lowo, vsaj nestrokovnjaki; sicer je to zelo ugledna znamka. Povzeli smo mnenja ameriških preskuševalcev, dodali nekaj svojega znanja in pa – morda utegne biti za koga tudi to zanimivo – nekaj podatkov o izdelovalcih obutve.

Najprej nekaj splošnih besed o najboljši trail čvrsti obutvi.
 
Čeprav so se v zadnjih nekaj letih številni popotniki preusmerili na lažje  ali hitrejše pohodniške čevlje, je še vedno močna podskupina nahrbtnega sveta, ki si želi trajnosti, pa močne zaščite in podpore čevljev, predvsem na zahtevnejših podlagah. Ali v nepredvidljivih okoliščinah.

Čeprav le  redko, pa  nekatere situacije upravičujejo uporabo težjih pohodniških čevljev. Takšno obutev  uporabljamo v zimskih razmerah, ko je prisoten sneg  in ko so  temperature nizke. Lahko jih uporabljamo tudi na zelo spolzkem ali nestabilnem terenu, kot je skalnata obala Istre ali jadranskih otokov.

Še vedno je seveda zelo pomembno paziti na težo pohodniških čevljev. Naj ne bodo pretežki, sploh  če ste nežnejše konstitucije. Ne pozabite, če kupujete "nepremočljive" škornje, prepričati se, kakšna je resnična nepremočljivost, saj so mnogi uporabniki razočarani nad svojo uspešnostjo na večdnevnih potovanjih z nahrbtnikom – ker se obutev preveč zmoči in namoči  in povzroči kup težav.

Tudi težji pohodniški čevlji so z leti postali precej lažji, zato, če želite  preizkušene in »resnične čevlje«,  potem vam ameriški testerji predlagajo nekaj primernih modelov.

 

Merrell Moab 2 Mid Ventilator

 
Srednji visok  Moab 2 Ventilator (za moške in ženske) je eden najbolj priljubljenih pohodniških čevljev in to z dobrim razlogom. So relativno lahki za pohodniške čevlje, cenovno ugodni in trajni. Kot mnogi Merrellovi izdelki so  udobni takoj ko jih vzamemo iz škatle. Narejeni so s kombinacijo usnja iz semiša in zračnega, mrežastega zgornjega dela, čevlji bodo  trajali več let,  ne da bi se trgali. Na voljo je tudi  tudi Moab 2 Mid v vodotesni izvedbi, vendar še vedno raje priporočamo povečano zračnost, kot jo ponuja ta Ventilator. Če na splošno potrebujete prostornejši prednji del pa, Merrell ponuja čevlje Moab 2 v široki izvedbi.

image
Podplat, ki mu lahko zaupate Foto: Merrel


Merrell je bil ustanovljen leta 1981, ko sta se zaposlena pri smučarski družbi Rossignol, Clark Matis in John Schweizer, podala na pot izdelovalca pohodniških čevljev po meri, ki so se prodajali za 500 dolarjev za par.  Matis je kmalu začel  oblikovati cenovno ugodnejše visoko zmogljive čevlje. Takrat so bili pripravljeni so bili načrti za proizvodnjo nove linije v tovarnah v Italiji, ki je bila vodilni izvoznik obutve na svetovni trg. Leta 1987 je bilo podjetje prodano podjetju Karhu, izdelavo so preselili v Azijo. Podjetje je svetovno znano in zelo uspešno, od leta 1997 je v popolni lasti Wolverine World Wide, svetovnega obutvenega velikana. Takrat so začeli s trail tekaškimi copati, ki sprva  niso bili zelo uspešni, kasneje pa so iz njih razvili hibrid, ki je združeval agresiven trail tekaški podplat in nežnejši zgornji del. To je bil zadetek v polno.

V Sloveniji ima Merrell tudi izjemno sposobnega zastopnika in čevlji so pri nas že dolgo poznani in tudi zelo priznani.  Nekako se zdi, da se ljudje pri že delijo na »salomonovce« in »merrellovce«; ne glede na to, da ima prvi veliko večji tržni delež.
 
 

Salomon Quest 4D 3 GTX

 
Salomon Quest 4D 3 GTX (moški in ženski) je razkošen, visok  pohodniški čevlji s podvozjem tekaškega čevlja, zaradi česar je tako  stabilen kot udoben. Težko bi za obutev, ki se je približala trem kilogramom in morda še čez rekli, da je lahka. Tega modela tudi  ne bi vzeli lažji izlet v suhem z nahrbtnikom - ampak za pohodniške čevlje, ki jih lahko popeljete na zimski izlet ali izven poti čez tehnični teren, so Quest 4D 3 GTX  odlična možnost.

image
Čevlji, ki trajajo Foto: Salomon


V novi verziji tega priljubljenega čevlja so naredili vzorec n  podplatu še bolj agresiven, ima izjemen oprijem. Gore-tex podloga bo pripomogla, da bodo vaše noge suhe v mokrih ali blatnih pogojih, vendar  bo, kot vsa hidroizolacija, tudi ta sčasoma razpadla in bo tudi pri tem čevlju trajalo dlje časa, da se posuši, ko je moker. Če iščete izgubiti nekaj teže in ne potrebujete visoke podpore za gležnje, Salomon ponuja tudi srednje visoke Salmon Quest 4D 3 Mid GTX.

Salomon je francosko podjetje za proizvodnjo športne opreme, ki deluje po vsem svetu. Podjetje sta leta 1947 ustanovila François Salomon, njegova žena, in tudi  sin Georges.  Sprva so izdelovali liste za žage, nato robnike in vezi za smuči. Po letu 1979 se je začelo novo poglavje, predstavili so smučarski čevelj z vstopom od zadaj, desetletje kasneje so začeli izdelovati smuči. Leta 2005 je Adidas-Salomon objavil, da je sklenil prodati skupino Salomon finski korporaciji Amer Sport.
Danes pri Salomonu izdelujejo čevlje za trail teke, pohodništvo, plezanje in  tekmovanje v avanturah.
Vsekakor je na področju športov na prostem Salomon v samem vrhu, vključno s čevlji. V Sloveniji ima dobrega zastopnika in nam zato potrošnikom ničesar ne manjka.

 

Lowa Renegade GTX Mid


Lowa Renegade GTX Mid (moške in ženske) je zelo  priljubljen resen čevelj, ki ponuja veliko stabilnost in zaščito za predstavnika srednje visokih gojzarjev. Za to raven podpore  zgornji ovratnik okoli gležnja še vedno ponuja veliko  udobja. Gore-tex plast poskrbi, da so naše noge suhe na dnevnih pohodih, če pa dlje časa bredemo  skozi vodo, namočeno usnje postane težje, kot bi si želeli. Tako kot večina pohodniških čevljev, bi jih vzeli na deževne dnevne pohode z zmernimi obremenitvami, vendar bi morda tega modela ne vzeli na večdnevna potovanja z nahrbtnikom, zlasti če želite potovati hitreje. Lowa ponuja Renegade GTX Mid v običajnih, ozkih in širokih izvedbah, zaradi česar so zelo prilagodljivi.

image
Visoki pohodni čevlji za boljšo stabilnost koraka Foto: Lowa


Lowa Sportschuhe GmbH je nemški proizvajalec pohodniških, smučarskih in pohodniških čevljev, ki se prodajajo pod blagovno znamko Lowa. Od svoje ustanovitve leta 1923 je sedež v Jetzendorfu na Zgornjem Bavarskem. Podjetje je povezano z italijansko skupino Tecnica, ki je večinski lastnik. Raziskave in razvoj podjetja se nahajajo v Jetzendorfu, proizvodnja poteka predvsem v Jetzendorfu (gorski in treking čevlji), na Slovaškem (pohodniški čevlji) in do leta 2010 v italijanski Giaveri  (smučarski čevlji).

Lorenz Wagner, sin čevljarja Johanna Wagnerja iz Jetzendorfa je leta 1923 ustanovil družbo Lowa (Lorenz Wagner), ko je prevzel posel svojih staršev, njegova dva brata Hans in Adolf sta začela s svojim poslom z blagovno znamko Hanwag v Vierkirchenu in blagovno znamko Hochland v Weichsu. Po smrti Lorenza Wagnerja je leta 1953 prevzel nekdanji vajenec (zdaj pa tudi zet ustanovitelja) Sepp Lederer, ki je skupaj s svojo ženo Berti v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja skupaj z Lowo ustvaril uspešnega proizvajalca smučarskih čevljev (Lowa Air).