Poletov recept: ajdove palačinke s skuto in orehi

Objavljeno
11. avgust 2018 09.08
Posodobljeno
11. avgust 2018 09.08
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec

Zopet smo treščili ob sladkorno dno. Naše zaloge sladkorja so usahnile, kriza je velika, za hude sladkorne pregrehe pa je naša vest pretanka. Imamo rešitev, ki bo s kompromisom uredila našo
težavo. Malo bolj zdrave ajdove palačinke s skuto in orehi. Vse sestavine so pravo bogastvo dobrih in kvalitetnih živil, ki nam doprinesejo poleg sladkorja še nekaj beljakovin in zdravih maščob z vitamini in minerali. Zelo moderna ajdova brezglutenska moka, ki vsebuje bogastvo prenekaterih mineralov in vitaminov bo nastopila v okusnih palačinkah, ki jih bomo nadevali s skutnim in orehovim nadevom. Po dolgem in napornem treningu izvrstna in kakovostna zapolnitev izgubljenih kalorij.Za pekač cca 30 x40 cm potrebujemo:
Palačinke:
olje
1 l mleka
3 jajca
Rum, vaniljev sladkor
Sol, rjavi sladkor
100 g ajdove moke
Ščep pecilnega praška
Skutin nadev:
300 g skute
100 g sira maskarpone
Nekaj žlic sladkorja
Limonina lupinica
Rum
3 jajca
Vaniljev sladkor
Orehov nadev:
1 dl sladke smetane
0,5 dl mleka
Žlica masla
200 g mletih orehov
Nekaj žlic kokosovega sladkorja
Cimet, žlica kakava, rumPriprava:
Sestavine za palačinke zmešamo v gladko zmes in na vroči ponvi spečemo palačinke. Prav tako zmešamo sestavine za skutin nadev v kremasto zmes. Za orehov nadev pa na ponvi stopimo maslo in mu dodamo smetano in mleko. Ko to zavre notri stresemo mlete orehe in vse skupaj na hitro pokuhamo. Dodamo še kakav, sladkor, rum in cimet in še kratek čas kuhamo.
Palačinke zlagamo na pomaščen pekač in jih izmenjaje mažemo z skutinim in orehovim nadevom. Prva plast naj bo skutina, druga orehova in tako nadaljujemo, dokler ne porabimo mase in palačink. Na koncu zadnjo in tudi vrhnjo plast palačink premažemo še z razžvrkljanim jajcem. Vse skupaj pečemo približno pol ure pri temperaturi 180 stopinj.