Poletov recept: balerinska torta

Objavljeno
06. avgust 2018 12.08
Posodobljeno
06. avgust 2018 12.08
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Kot poklicna slaščičarka nikakor ne morem obiti zadnje čase zopet zelo priljubljene torte, ki velja za eno bolj poznanih tortnih klasik v slaščičarskem svetu. Za moje pojme gre pri tej torti za enega bolj erotičnih okusov, ki jih lahko privoščimo našim brbončicam ali če se izrazim pesniško, je torta prava poezija okusa. Po svojih sestavinah sila preprosta, temelji pa na beljakih in sladkorju. Za nekatere morda pomemben podatek pa je tudi, da ne vsebuje moke, torej glutena.Svoje ime je dobila po slavni balerini Ani Pavlovi, ki naj bi v začetku 20. stoletja gostovala v Avstraliji in Novi Zelandiji.  Ani v čast naj bi jo posvetil slavni hotelski kuhar, vendar se za kraj porekla Avstralci in Novozelandci še do danes niso povsem zedinili.  Kakorkoli torta s svojo lahkotnostjo in belino resnično spominja na balerino, v ustih pa nam pričara pravo simfonijo. Beljakova sladka hrustljava zunanjost in skorjica z rahlo, mehko peno. Z dodanim po možnosti kiselkastim sadjem in smetano pa….,sami lahko dokončate ta stavek.
Če ste slučajno v dvomih glede priprave, je torta med enostavnejšimi, ki jih lahko pripravite, zato kar pogumno in brez dvomov v napad . Sadje za njo si seveda lahko sami poljubno izberete, meni osebno pa so ob njej nepogrešljive kiselkaste slastne  maline.


Za torto potrebujemo:
Biskvit:
200 g beljakov
300 g sladkorja
1 žlica škroba
1 žlica kisa
Ščepec soli
Vanilja

Krema:
500 ml stepene smetane
400- 500 g malin (lahko zmrznjenih)
100 – 150 g sladkorja
Limonin sok
Vanilja
Rum


Priprava:
Beljake čvrsto stepamo in jim postopno dodajamo sladkor. Nazadnje dodamo še ostale sestavine. Dobiti moramo čvrsto gosto beljakovo zmes. Napolnimo jo v dresirno vrečko in nabrizgamo na peki papir v obliki kroga, ki si ga predhodno zarišemo. Poleg lahko nabrizgamo še nekaj kupčkov za okrasitev torte. Vse skupaj pečemo pri temperaturi 145 stopinj približno 40 minut. Med pečenjem pripravimo kremo.  V stepeno smetano primešamo spasirane maline, ki smo jim dodali sladkor, vaniljo, rum in limonin sok po okusu. Kremo poizkusite, naj ne bo presladka in ne prekisla.
Ko je biskvit pečen, na ohlajenega premažite kremo in poljubno okrasite še s svežimi malinami in beljakovimi kupčki.