Poletov recept: Borovničeva pita

O zdravih borovnicah smo že govorili in povedali, da spadajo v kar vrste superživil zaradi svojih številnih zdravilnih učinkov.

Objavljeno
18. julij 2019 12.13
Posodobljeno
18. julij 2019 14.00
Pita ni pretežek zalogaj niti za ne preveč peke vešče in uke ljubitelje dobrih sladic. FOTO: Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
V nekaterih gozdovih v višjih legah se še pasejo pridni nabiralci borovnic, tisti ne prehudi zanesenjaki pa s(m)o svoje že oddelali in pobrali letošnjo bero tega slastnega in zdravega sadeža, ki še medvedom tako zelo diši. Zagotovo se kakšen lonček ali dva nahajata v vaših skrinjah.

O zdravih borovnicah smo že govorili in povedali, da spadajo v kar tri vrste superživil zaradi svojih številnih zdravilnih učinkov.

Seveda so sveže najbolj zdrave. Naše pa bodo tokrat razvajale čute v pravljični in sanjsko dobri borovničevi piti. Če ste sladkosnede vrste ali se vam takšna pita ne zdi pretirani greh za vaše čudovito izklesano telo oziroma radi grešite, kar na delo. Pita ni pretežek zalogaj niti za ne preveč peke vešče in uke ljubitelje dobrih sladic.

Potrebujemo (pekač za pite premera 26 cm): za peko iz malo bolj zdravju prijazne mandljeve in pirine moke:

Testo:
200 g mandljeve moke
250 g pirine moke
140 g rjavega ali kokosovega sladkorja
250 g masla
ščep soli
vanilja

image
Obložimo ga s peki papirjem in nadevamo s fižolom. FOTO: Tanja Drinovec


Nadev:
300 do 400 g borovnic
cimet, klinčki
limonina lupina
sladkor po želji
jajce

image
Iz sestavin za testo ročno ali strojno zgnetemo gladko testo. FOTO: Tanja Drinovec


Priprava:
Iz sestavin za testo ročno ali strojno zgnetemo gladko testo. Naj počiva vsaj pol ure v hladilniku. Nato 2/3 testa razvlečemo ali razvaljamo po pekaču za pite. Obložimo ga s peki papirjem in nadevamo s fižolom. Tako pečemo testo na temperaturi 180 stopinj Celzija približno 15 minut (slepa peka). Po 15 minutah fižol odstranimo. Na testo stresemo borovnice, posujemo s cimetom in klinčki, limonino lupino, po želji pa še s poljubno količino sladkorja. Nato na vrh borovnic položimo še mrežo iz testa. Mrežo premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo naprej pri isti temperaturi(180 stopinj Celzija) še približno pol ure, da pita lepo porjavi. Malo ohlajeno vzamemo iz pekača in serviramo.

image
Mrežo premažemo z razžvrkljanim jajcem. FOTO: Tanja Drinovec