Poletov recept: Caprese z genovskim pestom

Objavljeno
28. september 2017 08.09
Posodobljeno
28. september 2017 08.09
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Na naših vrtovih, če jih hvala bogu imamo,  eselo zorijo slastni paradižniki. Tako sladki in dobri so, da so že sami po sebi, brez dodatkov prava specialiteta. Ko zagrizemo v ta sadež iz vrta, pridemo do spoznanja, da so nas z na veliko pridelanimi kupljenimi paradižniki krepko potegnili za nos. Pa vendar, vsakdo nima te res velike sreče. Zato bomo v današnjem receptu okus paradižnika nadgradili v eni od tako imenovanih solatnih klasik, ki se imenuje solata Caprese. Glavno besedo pri njej ima seveda paradižnik, o katerega zdravih učinkih smo že pisali v enem prejšnjih receptov. Poleg paradižnika pa so tu še sir mocarela in bazilika.  Zelo preprosta, hitra in nadvse okusna solata, pa še zdrava za povrh.


Za dvoje lačnih ust potrebujemo:
4- 5 zrelih paradižnikov
Vrečka sira mocarela
Velik šop sveže bazilike
0,5 dl olivnega olja
Pest parmezana
2 stroka česna
Sol, poper
50 g pinjol
Balzamični kis


Priprava:
Paradižnik očistimo in narežemo. Nanj zdrobimo koščke mocarele. Za pesto v mlinčku zmeljemo šop bazilike, olivno olje, česen, parmezan, pinjole, sol in poper v gladko zmes. Prelijemo ga čez paradižnik in mocarelo. Solato še začinimo z oljem, kisom, soljo, po želji pa še s sesekljano baziliko in z nekaj pinjolami, ki jih potresemo po njej.
Solata je lahko morda v spremstvu dobrega koščka kruha čudovita slastna večerja.