Poletov recept: Čebulni kruh

Objavljeno
19. december 2018 07.12
Posodobljeno
19. december 2018 07.12
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Če sodite med tisto vrsto ljudi, ki z veseljem seže po dobrem kruhu, potem se nahajate med pravimi vrsticami. Če pa spadate med vrste sovražnikov ogljikovih hidratov, tole stran raje preskočite. Namreč pekli bomo čebulni kruh. Že sam po sebi okusen, z dodatki pa ga lahko spremenite v slasten sendvič, ki bo romal z vami v vašem nahrbtniku na vaš priljubljeni hrib.
Kruh  tako rekoč sodi med temeljne jedi iz  ogljikovih hidratov. Na naših policah najdemo neomejeno število okusnih kruhov, doma narejen pa je vendarle najslastnejši. Četudi morda na pogled ne tako privlačen je naš Izpod naših rok, spečen z dušo in srcem. Da o vonjavah po hiši sploh ne govorimo.Še boljši bo, če za peko uporabimo svežo domačo moko. Sama običajno mešam pirino in belo.
Dodatek čebule mu prinese polnejši bogat okus in sočnost.
Za 2 štruci kruha potrebujemo:
300 g bele moke
300 g pirine moke
2 žlici olivnega olja
Sol
2 kozarca vode
Kvasec:
1 zavojček kvasa
1 žlička sladkorja
2 žlici mlačnega mleka malo tople vode
2 čebuli
2 žlici masla

 


Priprava:
Najprej v posodici zmešamo kvasec. Kvas, sladkor mleko in vodo dobro premešamo v gladko zmes in pustimo približno petnajst minut vzhajati na toplem. Med tem na vročem maslu dobro prepražimo sesekljano čebulo in malo ohladimo. V moko dodamo vzhajan kvasec, sol, olje in vodo, nato pa še čebulo. Vse dobro pregnetemo (lahko tudi na stroj). Zmes za kruh mora odstopiti od posode. Ko je testo gladko, ga pustimo vzhajati na toplem približno 20 minut do pol ure. Nato oblikujemo štruci ali hlebec in zopet vzhajamo 15 minut. Ogrejemo pečico na 200 stopinj in spečemo kruh . Peče naj se približno 20 minut odvisno od oblike in velikosti kruha, da lepo porjavi.