Poletov recept: Cvetačna kremna juha

Objavljeno
10. februar 2019 10.02
Posodobljeno
10. februar 2019 10.02
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Sama z leti in izkušnjami že vem, da z dietami ne pridemo daleč oziroma le na slabše, zagotovo pa vem tudi to, da z načinom prehranjevanja, ki je bogat s kvalitetnimi polnovrednimi živili in po racionalni pameti dimenzioniranih obrokih lahko prispemo do dobrega počutja, zdravega telesa in željenega cilja, ki so običajno nižji kilogrami.


Tokrat sem se s tem v zvezi odločila za odlično okusno kremno cvetačno juho, ki nas bo dobro  nasitila brez znatnega »onesnaževanja« našega organizma.


Cvetača, kot smo že govorili je nizko kalorična, z vitamini in minerali bogata vsestransko uporabna zelenjava. Krepi imunski sistem, preprečuje raka, ureja prebavo in krvni sladkor, odvaja vodo iz telesa, znižuje krvni tlak…..
Enostavna kremna juha je čudovit obrok, ki bo v mrzlih zimskih dneh pogrel našega telesa in duha. Za kosilo ali večerjo si jo lahko privoščite obilo in brez slabe vesti.

 
Za velik lonec juhe potrebujemo:

1kg očiščene in narezane cvetače
Sol, poper
2 stroka česna
Pol čebule šalotke
Žlica masla
Košček gomoljne zelene
Pest peteršilja
Muškatni orešček
2 dl mleka
Kisla smetana po želji


Priprava:

Očiščeno cvetačo, peteršilj in gomolj zelene damo v vrelo slano vodo z mlekom, da se skuha do mehkega (približno 15 minut). Na maslu prepražimo česen in čebulo in to dodamo k cvetači, da se še malo pokuha. Kuhani cvetači odlijemo nekaj tekočine(Ki jo po potrebi potem dodajamo kremni juhi) in jo zmiksamo v mešalcu. Zmiksano damo nazaj v lonec. Dodamo ji še muškat, poper po želji pa še malo kisle smetane in sol po potrebi. Juha bo še veliko boljša, če boste namesto vode uporabili jušni fond(vodo v kateri se je kuhala raznolika zelenjava).