Poletov recept: DIŠEČI ALA RATATOUILLE

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Za jed ste skoraj gotovo že slišali, morda tudi po zaslugi zabavne ameriške risanke. Govorimo o dobro poznani jedi, ki izhaja iz Francije. Gre za pisano zelenjavno jed (beseda pomeni zloženka, nametanka), kjer nastopa velika količina različnih zelenjav (bučke, paradižnik, melancane, paprika…)
Če je morda vaš hladilnik potreben hitrega čiščenja raznih zelenjav, ki že nekaj časa čakajo na lonec ali pa po vaših vrtovih še srečno pobirate čudovite pridelke, kot so bučke, paradižniki, paprike in druga zelišča, potem je jed kot nalašč za vas.
Sama sem jo z malimi spremembami modificirala v malce polnejši obrok, ki je primeren tudi za dobro popoldansko malico športnika ali morda celo kosilo. Obilo zelenjave in z njo balastnih snovi bo prineslo zdravja,  vitaminov in mineralov, zraven pa dodamo še popolno živilo jajce za beljakovinski dodatek in piko na i.

 

ni podpisa
ni podpisa


Za 2 do 3 osebe potrebujemo:
Olivno olje
1 večja čebula
1 por
2-3 stroke česna
1 korenček
1 večja bučka
1 melancana
2 rdeči papriki
1 manjša rumena paprika
1 dl rdečega vina
3-4 olupljeni paradižnike
Ščep paprike v prahu
Sol, poper
Šopek zelišč (peteršilj, timijan, rožmarin, origano)
2- 3 jajca
Kocke popečenega česnovega kruha


Priprava:
Vso zelenjavo očistimo in zrežemo na drobne kocke. Na vročem olju popečemo, čebulo, por, korenje in česen. Počasi dodamo papriko in še nekaj časa pečemo. Zalijemo z vinom in dodamo vso preostalo zelenjavo, začimbe in zelišča. Dušimo do mehkega. Nato vse skupaj stresemo v pomaščen pekač in čez zelenjavo ubijemo jajca. Pečemo na temperaturi 180 stopinj, dokler jajca ne zakrknejo. Postrežemo s toplimi kockami popečenega česnovega kruha.(ki smo ga spekli v pečici, pokapljali z oljem in natrli s česnom).

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: